Mutlak doğru yoktur

Mali the Perfect

Hectopat
Katılım
1 Aralık 2018
Mesajlar
896
Çözümler
2
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
2+2 = 4 doğrusu haricinde mutlak doğru yoktur. Çevremdeki tartışmalarda veya gördüğüm, duyduğum herhangi bir tartışmada ya da bilgi alışverişinde verilen fikirlerin öznel olduğunu, ne kadar ortaya nesnel doğru atılsa da onların da öznel doğru olduğunu fark ettim. Örnek verecek olursam;

10 kişiden biri bile soykırımı savunuyor ise eğer 9 kişinin savunmuyor olması, herkesin fikrini öznel yapar. O yüzden anayasal kurallar, toplumsal kurallar, ahlaki kuralların hepsi özneldir. Mutlak olması içinde hepsinin nesnel olması gerekir.

Felsefi argümanlarda bu durumu destekliyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Teorik olasılıkta hilesiz madeni paranın yazı gelme olasılığı yüzde ellidir. Deneysel olasılıkta ise deney sayısı sonsuza gittikçe, teorik olasılıkta elde ettiğimiz sonuca doğru yaklaşır. Mutlak bir doğruya belki ulaşamayız ama deney ve gözlemler sonucu mutlak doğruya en yakın olanı bulabiliriz.
 
Katılmıyorum. Mutlak doğru bal gibi de vardır, 2'yi ve 4'ü nasıl tanımladığına bağlı olarak 2+2 dört etmeyebilir.

Eğer bahsettiğiniz sözde Ermeni soykırımı ise onun üzerinden konuşayım, dedemin henüz doğmadığı zamanlar hakkında gözümle görmüş gibi yorum yapamam. Bu yüzden de bulguların değerlendirilmesi/kabul görmesi ve kesin bir karara varması 2+2 işleminden çok daha meşakkatli bir süreçtir.

10 kişiden biri bile soykırımı savunuyor ise eğer 9 kişinin savunmuyor olması, herkesin fikrini öznel yapar.

Hayır; nesnel düşünce demek, doğruluğu ve yanlışlığı kanıtlanabilen düşünce demektir. Kabaca ya 9 kişi yanılıyor 1 kişi haklı ya da tam tersi.

Ayrıca herhangi bir olayda iki tarafın da haklı olabileceği kanaatindeyim*, bir tarafa haklı veya haksız diyebilmek için değerlendirmemizde kullandığımız her ölçütün toleransı olmayacak derecede net olması* gerekir.

*
Birden çok parametrenin bulunması kaçınılmaz olan insan ilişkilerinde bir noktada haksız olan taraf başka bir noktada haklı olabileceğinden kesin yargıya varamayız. Nokta diye bahsettiğim farklı değerlendirme noktalarının, birbirine olan üstünlüğü (veya önceliği) ortak kabul görecek şekilde belirlenmedikçe insan ilişkilerinde çoğunlukla mutlak doğru olmayacağını düşünüyorum.
 
Katılmıyorum. Mutlak doğru bal gibi de vardır, 2'yi ve 4'ü nasıl tanımladığına bağlı olarak 2+2 dört etmeyebilir.

Eğer bahsettiğiniz sözde ermeni soykırımı ise onun üzerinden konuşayım, dedemin henüz doğmadığı zamanlar hakkında gözümle görmüş gibi yorum yapamam. Bu yüzden de bulguların değerlendirilmesi/kabul görmesi ve kesin bir karara varması 2+2 işleminden çok daha meşakkatli bir süreçtir.

Hayır; nesnel düşünce demek, doğruluğu ve yanlışlığı kanıtlanabilen düşünce demektir. Kabaca ya 9 kişi yanılıyor 1 kişi haklı ya da tam tersi.

Ayrıca herhangi bir olayda iki tarafın da haklı olabileceği kanaatindeyim*, bir tarafa haklı veya haksız diyebilmek için değerlendirmemizde kullandığımız her ölçütün toleransı olmayacak derecede net olması* gerekir.

*[Spoıler="*"]birden çok parametrenin bulunması kaçınılmaz olan insan ilişkilerinde bir noktada haksız olan taraf başka bir noktada haklı olabileceğinden kesin yargıya varamayız. Nokta diye bahsettiğim farklı değerlendirme noktalarının, birbirine olan üstünlüğü (veya önceliği) ortak kabul görecek şekilde belirlenmedikçe insan ilişkilerinde çoğunlukla mutlak doğru olmayacağını düşünüyorum.[/SPOILER]

Şimdi ben çıkıp ekonomi iyi desem doğru mu söylemiş olacağım?
 
Mutlak doğru ve mutlak yanlış yoktur. Tek doğru ve yanlış olan şey bakış açısıdır.
Mutlak doğru veya yanlış kanitlanamaz. 2+2 bir sayı. 2+2 öznel bir yargıdır bana göre. Şunu düşünün sayıların yerine harfleri koysaydik? Bu sefer a+b=c diyebilirdik. Bunlar değişebilir. Bu mutlak doğru değil ama doğru. 2+2=4 ilişkisi a+b=c iliskisi ile aynı. Tek değiştirilen ifadeleri değiştirmek. Aynı dil gibi. 2 dil düşünün. ikisinde de A harfi var. Bir dilde A dediğin zaman o, diğerinde A dediğin zaman biz anlamına gelsin. Ee, n'oldu? Her iki dil için doğru, ayni zamanda yanlış bir ifadeye ulaşmış olduk.
Ekonomi ülkenin geçmiş yıllarına kıyasla en büyük krizini yaşıyor, bu nesneldir ve mutlak doğrudur.
İstatiksel olarak doğru. Fakat mutlak doğru değil. Dediğim gibi her şey bakış açısı. Türkiye'den çok fakir ve 1 TL'nin 3m o ülkenin parasına eşit olduğunu düşün. O adam veya kadın buna iyi diyebilir.
 
Bence mutlak diye bir şey yoktur. Bir şey ya doğrudur ya da yanlıştır. Hadi bunu da tartışalım.

Hocam mutlak sıfatını neye yakıştıracağımıza göre değişir, eğer ben "Şu elimdeki bardağı görüyor musunuz, bunun bardak olduğu mutlak doğrudur." desem ve maddesel olarak elimde hiçbir şey olmasa bile -Matrix'deyiz gibi düşünelim- siz de o bardağı benim ile benzer şekilde deneyim ettiğiniz için bu senaryoda bardak deneyimimizin mutlak olduğunu düşünüyorum.
 
Hocam mutlak sıfatını neye yakıştıracağımıza göre değişir.
Aslında zaten kendi ağzından söyledin.
Bir olayda, konuyu, düşünceyi belirli bir noktadan inceleme, olaya belirli bir yönden bakma; görüş açısı, görüş. Demektir bakış açısı. Senin gördüğüne sen A dersen hayır bu B derim ben de.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı