MX 230 8 GB RAM laptopla Linux'a geçilir mi?

Anladım peki Linux yükledikten sonra pişman olursam Windows'a dönme şansım var mıdır?
Yani elbette istediğin zaman işletim sistemini değiştirebilirsin. Hatta bunu yapan baya da insan var. Başka bir diske kurduysan zaten istediğin an BIOS'tan hangisi ile açılacağını seçebilirsin. Windows'u tamamen silip linux kurarsan, diski sıfırlayıp tekrar windows yüklemen gerekir. Verilerini yedeklemen gerekir o durumda.

Bir de bir şey soracağım ben Steam'de hikayeli oyunlar oynuyordum Tomb Raider 2013 mesela hikayenin yarısı dayım m Linux'a geçince kaldığım yerden devam edebiliyor muyum?

Bir de bir şey soracağım ben Steam'de hikayeli oyunlar oynuyordum Tomb Raider 2013 mesela hikayenin yarısı dayım m Linux'a geçince kaldığım yerden devam edebiliyor muyum?
Cloud sistemi var olan, ve bu sistemi aktif olan oyunlarda, savelerinin çoğu Steam Cloud'da saklanır. Oyunu yükledikten sonra oyuna girmeden önce oyun cloud eşleştirmesi yapar ve savelerinle birlikte oyuna girer. Diyelim ki oyunda cloud yok veya aktifleştirilemiyor, bir problem olmuş. Bu durumda da oyunun save dosyalarının olduğu yeri bul, yeni sistemde oyunu yükledikten sonra olması gereken yere koy, aynı save'i açabileceksindir. Yani iki durumda da ilerlemeni kaybetmek zorunda değilsin, sadece ne durumda olduğunu önceden kontrol etmen iyi olur. Sonradan bir problem yaşamayasın.

Hayır tabii ki de😀🤣
Driverlerin bazıları bile desteklenmiyordur belki indireceğiniz Linux'ta veya driverleriniz.

Öyle bir şey yok artık AMD sürücülerde performans artışı gozle görülür bir şekilde yaşarsın NVIDIA da ise sürücüler artık daha stabilize ayrıca Steam'in kendi oyun konsolu bile Linux tabanli yani Steam Deck destekli oyunların hepsini -Steam'deki çoğu oyun- Linux'ta denemedim ama aciyordur herhalde aynı sistem TF2 CS2 Minecraft ve Star Wars old republic denedim hepsi Linux'ta Windows'a oranla daha iyi çalışıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Oyun işini araştırdım da Steam'deki tüm oyunları açar diyorlar doğru mu sizce?
Steam'deki en popüler 1000 oyunun %80'i Linux'ta oynanıyor.

Hayır tabii ki de😀🤣
Driverlerin bazıları bile desteklenmiyordur belki indireceğiniz Linux'ta veya driverleriniz.
Windows'un aksine Linux'ta sürücüler kurulu olarak geldiği için %99 ihtimalle hiçbir sürücü sorunu yaşamayacaktır. %1 ihtimal için ise kimsenin adını duymadığı bir marka kullanıyor olması lazım.

Windows 11 için üretilen HP Victus 16 laptopum Windows'ta Wi-Fi sürücüsü bile olmadan geliyor, elle kurmak gerekiyor. Hiçbir Linux dağıtımında Wi-Fi sürücüsü kurmam gerekmedi şimdiye kadar. Linux'ta sürücüler kurulu gelir.

Garuda KDE kullandım daha önce. Zaten oyunlar için yapılmış bile denilebilir. Oyunlar için gerekli çoğu dağıtımı içinde barındırıyor, yoksa bile çok rahatça indirilebiliyor. Arkadaşın dediği de doğruydu belki ama son yıllarda böyle bir sorun yok. En azından ben kullandığımdan beri.

Bu arada Garuda KDE biraz güçlüdür. Garuda KDE Lite daha uygun olabilir. Minecraft oynama açısından da bir sıkıntı yaşayacağını sanmıyorum.
Garuda KDE kaldırmaz bu sistem. XFCE kullanan Fedora haricinde bir dağıtım iyi olacaktır. Linux Mint XFCE en basiti olur.

Öyle bir şey yok artık AMD sürücülerde performans artışı gozle görülür bir şekilde yaşarsın NVIDIA da ise sürücüler artık daha stabilize ayrıca Steam'in kendi oyun konsolu bile Linux tabanli yani Steam Deck destekli oyunların hepsini -Steam'deki çoğu oyun- Linux'ta denemedim ama aciyordur herhalde aynı sistem TF2 CS2 Minecraft ve Star Wars old republic denedim hepsi Linux'ta Windows'a oranla daha iyi çalışıyor.
Günlük kullanım için PC kullanan biriyim. Oyun oynamak için Dual Boot ihtiyacı duymuyorum. Riot bağımlısı olmayan insanlar da Linux'ta oyun konusunda sorun yaşamayacaktır. En fazla bağımlılık ve oyun programları konusunda takılırlar o da yeni bir işletim sistemine geçildiği için farklı alışkanlıklar kazanılması gerektiğindendir. Steam kullanan biri için bu da dert olmayacaktır.

Bu siteden hangi oyunun çalışıp hangisinin çalışmadığına bakabilirsiniz.

Oyun konusunda neyi nasıl yapacağını, performans artışı için yapman gerekenleri bu rehberden öğrenebilirsin.

Genel olarak Linux'ta oyunlara Türkçe yama kurma yöntemi Windows'la aynıdır ancak bir fikir oluşturması için şu blog girdime bakabilirsin:

Ayrıca blog girdimde FPS limiti koyma, oyunlarda FPS ve sistem kullanımı görüntüleme gibi araçları da anlatıyorum.

Oyunlar haricinde Linux kullanımı hakkında fikir edinmek istersen aşağıda linkini bırakacağım blog serimi okuyabilirsin.

Seride 1 ay boyunca terminal kullanmadan Linux kullanıyorum ve deneyimlerimi anlatıyorum.

Sen elbette terminal kullanmalısın, terminal işleri her zaman daha hızlı yapmanı sağlar. Seriyi yalnızca terminal kullanmadan Linux kullanılabileceğini kanıtlamak amacıyla hazırladım.

Steam'deki en popüler 1000 oyunun %80'i Linux'ta oynanıyor.

Windows'un aksine Linux'ta sürücüler kurulu olarak geldiği için %99 ihtimalle hiçbir sürücü sorunu yaşamayacaktır. %1 ihtimal için ise kimsenin adını duymadığı bir marka kullanıyor olması lazım.

Windows 11 için üretilen HP Victus 16 laptopum Windows'ta Wi-Fi sürücüsü bile olmadan geliyor, elle kurmak gerekiyor. Hiçbir Linux dağıtımında Wi-Fi sürücüsü kurmam gerekmedi şimdiye kadar. Linux'ta sürücüler kurulu gelir.

Garuda KDE kaldırmaz bu sistem. Xfce kullanan Fedora haricinde bir dağıtım iyi olacaktır. Linux Mint Xfce en basiti olur.

Günlük kullanım için PC kullanan biriyim. Oyun oynamak için Dual boot ihtiyacı duymuyorum. Riot bağımlısı olmayan insanlar da Linux'ta oyun konusunda sorun yaşamayacaktır. En fazla bağımlılık ve oyun programları konusunda takılırlar o da yeni bir işletim sistemine geçildiği için farklı alışkanlıklar kazanılması gerektiğindendir. Steam kullanan biri için bu da dert olmayacaktır.

Bu siteden hangi oyunun çalışıp hangisinin çalışmadığına bakabilirsiniz.

Oyun konusunda neyi nasıl yapacağını, performans artışı için yapman gerekenleri bu rehberden öğrenebilirsin.

Genel olarak Linux'ta oyunlara Türkçe yama kurma yöntemi Windows'la aynıdır ancak bir fikir oluşturması için şu blog girdime bakabilirsin:

Ayrıca blog girdimde FPS limiti koyma, oyunlarda FPS ve sistem kullanımı görüntüleme gibi araçları da anlatıyorum.

Oyunlar haricinde Linux kullanımı hakkında fikir edinmek istersen aşağıda linkini bırakacağım blog serimi okuyabilirsin.

Seride 1 ay boyunca terminal kullanmadan Linux kullanıyorum ve deneyimlerimi anlatıyorum.

Sen elbette terminal kullanmalısın, terminal işleri her zaman daha hızlı yapmanı sağlar. Seriyi yalnızca terminal kullanmadan Linux kullanılabileceğini kanıtlamak amacıyla hazırladım.

Dostum çok teşekkür ederim, uzun uzun anlatmışsın ama şu anda ben Cinnamon Edition yüklüyorum. Arkadan benim sistem çok kötü değil, Forza 4 bile oynatıyor. Düşük grafikte kaldırmaz mı bu Cinnamon Edition'u? Bir de ben hiç Linux kullanmadım Linux'a geçine anlamadani kalır mıyım yoksa Windows gibi hemen alışır mıyım? Yani çok karmaşık mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Dostum çok teşekkür ederim, uzun uzun anlatmışsın ama şu anda ben Cinnamon Edition yüklüyorum. Arkadan benim sistem çok kötü değil, Forza 4 bile oynatıyor. Düşük grafikte kaldırmaz mı bu Cinnamon Edition'u? Bir de ben hiç Linux kullanmadım Linux'a geçine anlamadani kalır mıyım yoksa Windows gibi hemen alışır mıyım? Yani çok karmaşık mı?
Windows alışkanlıklarınızla kullanmaya çalışmazsanız sorun yaşamazsınız hocam. Yeni bir işletim sistemine geçtiğinizi ve onun ortamına alışmanız gerektiğini bilerek hareket etmeniz lazım.

Anladım peki siz Linux'un hangi dağıtımını kullanıyorsunuz?
Kendim temalandırdığım Fedora 42 KDE'yi kullanıyorum ama size önermem. Linux Mint iyidir, bir süre oradan devam edin. 5-6 aylık bir kullanımdan sonra Fedora'ya geçebilirsiniz ama sistem kullanımı Linux Mint'e göre yüksek olur.
1749628019886.png

Technopat Haberler

Geri
Yukarı