Tatil köyündeki animatörlerden bahsediyorum. Diğer anlamı yani. İnternetten bakabilirsiniz.
Ha, anladım şimdi. Bir ara araştırırken karşıma onlar çıkınca şok olmuştum. :D

O yüzden bilgisayar animatörü ya da Animasyon Mühendisi diye aratmak daha mantıklı duruyor.
 
Alfabeyi bilmeyen, okuma-yazma öğrenemez. 2D çizim ve animasyona hakim olmalısın ki, 3D alanda ilerleyebilesin.
2D animasyon da ilgimi çekmiyor değil. Fakat henüz çizimim kötü olduğu için şuanlık hazır nesnelerden animasyon yapmaya çalışıyordum.

Bu alana da odaklanmam gerektiğini anlamış oldum, cevabınız için teşekkürler.
 
2D animasyon da ilgimi çekmiyor değil. Fakat henüz çizimim kötü olduğu için şuanlık hazır nesnelerden animasyon yapmaya çalışıyordum.

Bu alana da odaklanmam gerektiğini anlamış oldum, cevabınız için teşekkürler.

Kötü çizimin sorun olacağını sanmıyorum. El çizimi rezalet olan bir Alman endüstri mühendisliği kadın, basit el çizimleri ile mobilya konusunda aşırı popüler olmuştu. Hatta o basit el çizimleri ile ünlenmişti.
Nasıl bir grafik yakalayacağın hiç belli olmaz. Borderlands oyunun da mesela şahsına münhasır bir tarzı var mesela.
 
Merhaba, Animasyon ve Modelleme ile ilgili bazı sorularım bulunmakta:

  • Animasyon yapmak için hangi programdan başlamak daha kolay olur? Hazır karakterler olduğu için Source Filmmaker'ı karıştırdığım olmuştu.
  • Animasyon yapmayı öğrenmek için ne kadar iyi ücretsiz yerli kaynak vardır?
  • Üniversitelerde animasyon ile ilgili bölüm var mıdır?
  • Ortalama olarak insanlar ne kadar sürede bu işin temel kısmını kavrayabiliyor?
  • Animasyon ve Modelleme bir meslek midir ve meslekse iş imkanları nasıldır?
  • Tam olarak bu Animasyon ve Modelleme nedir?
Benim bilgi ve ilgi alanım değil ancak çevremdeki çeşitli ajanslarda ve oyun firmalarında çalışan insanlardan duyduğum kadarıyla her sanat dalında olduğu gibi bunda da görsel zekanın ve yeteneğin biraz pişmesi gerekiyor. Bunun için de kişinin çizim konusunda en azından bir noktaya gelmiş olması lazım. Yetenek fakiri olup işini icra eden yok mu, tabii ki var, ama kapasitesine göre var. Bu işler artık daha da fazlasıyla dijitalleştiği ve teknolojiden nasibini aldığı için bu kavramları program üzerinde hayata geçirmek yıllar geçtikçe daha da kolaylaşıyor.

Bilindik 3D programlar 3D Max (daha sinematik işler için 4D cinema), Auto desk, maya, zbrush, rhino, Blender vs. ben 3D Max, Auto desk ve zbrush kullandım. Seneler önce Auto Desk'e başlamıştım ve alışmam süre almıştı. Ardından zbrush ve 3D Max kullandım. Zbrush bana daha çok hitap ediyordu çünkü plastik sanatlarla da uğraştığım için işe başlamadan önce kabataslak çizmek istemiştim. Tabi bunlar hep emek işi olduğundan zaman ayıramadım ve yol kat edemedim.

Zamanında YouTube'da çeşitli eğitim videoları vardı ama çok ta kaliteli değildi. Artık insanlar buraya yöneldiği için daha profesyonel eğitimleri yüklüyorlar. Çoğu programın başlangıç seviyesi için eğitimi burada mevcut. Bunun haricinde khan academy var. Armut.com üzerinden eğitimcilerden fiyat alıp Online derslere de katılınabilir. Birkaç site daha vardı eğitim üzerine, bulursam yazarım.

Güzel sanatlar fakültelerinde çizgi film / animasyon olarak bölümler mevcut. Artık Gsf'lere girmek eskisi kadar zor olmadığı için (elini kolunu sallayan girebiliyor demek istemiyorum ama buna yakın) animasyon ya da grafik tasarımı bölümleri seçilebilir. Özünde aslında aynı, okunulan dersler farklı. Öğrenim sürecinde hobi olarak farklı diğer bölümlerin işini icra edebilirsin.

Bu sorunun net bir cevabı yok. Klasik bir cevap vermek gerekirse, insan kendini her zaman geliştiriyor. 25'inde de 35'inde de. Çünkü teknoloji ve dijitalleşme son sürat ilerliyor. Zamana ayak uydurup sürekli kendini güncelleştirmen lazım. İşinde ne kadar iyi ne kadar başarılı ne kadar yetenekli olursan ol, zamana ayak uyduramazsan tökezlersin. 5 yıl kadar sektöre ara vermiştim sıkıldığımdan. Dönüşüm zorlamıştı. Artık tüm işlerimiz programlar üzerinden olduğundan keşfetmeyi bırakmamalısın.

Evet bir meslektir. En basit tabirle tasarımcı olabilirsin. Bununla ilgili okulda ya da bağımsız şekilde eğitmen olarak çalışabilirsin. Ajanslarda, televizyon kanallarında, oyun firmalarında, medya ile alakalı firmalarda çalışabileceğin gibi reklam bazlı tüm kollarda çalışabilirsin, organizasyon da buna dahil. Devir artık oyun ve yazılım devri olduğundan eksiklere cevap verebilirsen yurt dışına da kolayca açılabilirsin. Özellikle Almanya bu konuda fazlaca göç alıyor ve 6-7 katlı bir sürü oyun firması mevcut. Ülkemizde ise kötülemek istemiyorum ancak her sektörde olduğu gibi emeğin karşılığı pek alınmıyor. Mümkünse ülkemizdeki yabancı firmalarda çalışmak hem maddi hem manevi olarak kazanç sağlayacaktır.

Kısacası; animasyon ve modelleme geleceğin mesleğidir. 90'lardan beri söylenen bir cümledir bu.

Ekleme: Endüstriyel tasarımcı olarak çalışan arkadaşım da var, kendisi animasyon mezunu. Yine bir mimar firmasında çalışan arkadaşım var. Sanırım çok ta yaratıcılık gerektirmeyen mobilya işlerini seviyorlar. Ben de animasyon, endüstriyel tasarım, mimarlık vs. işlerini hiç sevmem mesela. Karakter modellemeden daha fazla hoşlanıyorum.

@blenxi Diğer konumda daha önce yardım ettiğiniz için teşekkürler. Verdiğiniz değerli bilgileri bu konuma yerleştirmek istedim.
 

Geri
Yukarı