Nasıl tarih öğrenebilirim?

Önceden az çok tarih biliyordum, zamanla unuttum. Özellikle ilk olarak Atatürk zamanını iyice öğrenmek istiyorum, nereden nasıl öğrenebilirim? Ne önerirsiniz?

Hocam YouTube'da harp tarihi, DFT Tarih, bilgi otağı, anime tarih gibi yerler mevcut. Fakat hiçbiri tarih kitapları okumaya benzemeyecektir. Açıkları ise kitap olmazsa Vikipedi ile sağlayın. Atatürk'ü öğrenmek için içinde olduğu durum ve Osmanlı'nın yıkılış dağılış dönemini öğrenmeye çalışın. Yoksa Atatürk'ü ilah olarak görenlerden olursunuz(Hâşâ).
Atatürk gibileri anlamak için dönemini de anlamak lazım. Taraflı tarihçilerden kesinlikle tarih öğrenmeyin. Vahdettin'de türktür, Atatürk'te.
Fakat Vahdettin'i ayrı kefeye Atatürk'ü ayrı kefeye koyarsınız orası ayrı. (örnek vermek için yazdım vahdeddin övünülecek biri değildir.)
Önereceğim tarihçiler arasında Halil inalcık, İlber Ortaylı, Murat bardakçı, erhan afyoncu olabilir. Fakat en mantıklısı ve tarafsızca anlatılanı İlber Ortaylı ve Halil inalcıktan görebilirsiniz. (Murat Bardakçı Şahbaba kitabını öneririm)
Atatürk zamanını öğrenmek isterseniz tavsiyem Sultan Abdülaziz dönemindeki olaylardan itibaren 1.Dünya Harbine kadar izlemeniz en sağlıklısı olacaktır.
Ondan sonra Atatürk'ün kendi subaylığındaki ve cumhuriyet dönemine kadar bakın derim.
Önemli Olaylar
Sultan Abdülaziz Devrilişi
5.Murad
2.Abdülhamid
Rus Harbi
2.Abdülhamid Devrilişi
Sultan Reşad
Balkan Harpleri
Trablusgarb
Mısır Hidivliği
1.Dünya Harbi

Son düzenleme:
Falih Rıfkı Atay: Çankaya, Şevket Süreyya Aydemir: Tek Adam (3 Cilt), Şevket Süreyya Aydemir: İkinci Adam (3 Cilt), Şevket Süreyya Aydemir: Suyu Arayan Adam, şu serileri okursanız zaten 1881-1973 yılları arasındaki dönemi Atatürk, İttihat ve Terakki, İsmet İnönü üzerinden en iyi şekilde kavrayabilirsiniz. Çankaya üzerinden başlamanızı öneriyorum. Daha eski tarih için benimde almak istediğim fakat daha alamadığım "Kemalist Eğitimin Tarih Dersleri"ni (4 Cilt) okumanızı öneriyorum.

. Sultan Hamidi mükemmel biri gibi gösteriyorlar. İttihatçılara hain diyorlar.
Hocam Abdülhamid'in siyaseti iyidir zaten😐. Hocaya göre değişiyor bizim hoca gayet kötüledi tarih hakkında bilgim yokken sebepsiz öfkelendiğim padişahtır.
Ayrıca Hürriyet, Müsavat diye savunan İttihatçılar en az Abdulhamid kadar istibdat uygulamıştır. Çünkü darbe getiren rejimdir.(Devletin yıkılmaya yüz tuttuğu dönemde baskı,istibdat uygulanmak zorundadır. Döneme göre incelemek lazım.)

Onunla alakası yok dönemimizde çok yapan var bunu. Sanki Türklük Atatürk'le var olmuş ve sadece Atatürk sayesinde yaşıyormuşuz gibi, insanlara ilk başta medeniyet, din, felsefe, tarih anlatılmalı.
Türklük, Atatürk'le var olmamıştır fakat Atatürk Türklüğü yüceltmiştir. "Hayatınızı ana babanıza; hür, şanlı ve şerefli Türklüğünüzü Atatürk'e borçlusunuz." -Falih Rıfkı Atay.

Hocam Abdülhamid'in siyaseti iyidir zaten😐. Hocaya göre değişiyor bizim hoca gayet kötüledi tarih hakkında bilgim yokken sebepsiz öfkelendiğim padişahtır.
Ayrıca Hürriyet, Müsavat diye savunan İttihatçılar en az Abdulhamid kadar istibdat uygulamıştır. Çünkü darbe getiren rejimdir.(Devletin yıkılmaya yüz tuttuğu dönemde baskı,istibdat uygulanmak zorundadır. Döneme göre incelemek lazım.)
Jakobenizm'i hiç araştırdınız mı hocam? İhtilal tarihini bir gözden geçirin. Dünya üzerinde ne gibi devrimlere sebebiyet vermiştir, ve hangi medeniyetler bu süreçten geçmiştir.

Türklük, Atatürk'le var olmamıştır fakat Atatürk türklüğü yüceltmiştir. "hayatınızı ana babanıza; hür, şanlı ve şerefli türklüğünüzü Atatürk'e borçlusunuz." -falih rıfkı atay.

Başka yere çarpıtmayalım ben bunu Atatürk'ü ilah olarak görüp(hâşâ) tarih hakkında bilgi olmadan konuşan vasıfsız kişiler için söyledim. ( şu an arkada İzmir marşı açıkken söylüyorum)

Türklük, Atatürk'le var olmamıştır fakat Atatürk Türklüğü yüceltmiştir. "Hayatınızı ana babanıza; hür, şanlı ve şerefli Türklüğünüzü Atatürk'e borçlusunuz." -Falih Rıfkı Atay.

Jakobenizm'i hiç araştırdınız mı hocam? İhtilal tarihini bir gözden geçirin. Dünya üzerinde ne gibi devrimlere sebebiyet vermiştir, ve hangi medeniyetler bu süreçten geçmiştir.
Hocam adamdan ne bekliyorsunuz? Devlet dağılmak üzere ve savaşa sokulmuş bir devlet var? Abdülhamid dönemini incelediğimiz zaman siyaseti iyi izlemiş bir padişahtır. Kaybedilen topraklar zaten kaçınılmazdı. Dönemindeki baskıdan dolayı herkesin ona kin beslediğini zaten biliyoruz.(Mehmet Akif Ersoy, Tüm Jön Türkler, Said-i Nursî vs.)
2.Selim veya 3.Murad yerine gelseydi çok daha iyi bir iş başaracağını düşünüyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı