Nasıl tarih öğrenebilirim?

Hocam adamdan ne bekliyorsunuz? Devlet dağılmak üzere ve savaşa sokulmuş bir devlet var? Abdülhamid dönemini incelediğimiz zaman siyaseti iyi izlemiş bir padişahtır. Kaybedilen topraklar zaten kaçınılmazdı. Dönemindeki baskıdan dolayı herkesin ona kin beslediğini zaten biliyoruz.(Mehmet Akif Ersoy, Tüm Jön Türkler, Said-i Nursî vs.)
2.Selim veya 3.Murad yerine gelseydi çok daha iyi bir iş başaracağını düşünüyorum.
Başta Meşrutiyet'e karşı olması zaten iki tarafı birbirinden ayırıyor. Abdülhamid Meşrutiyet yanlısı biri değil, Mutlak Monarşi'yi savunuyor. Ayrıca döneminde borçla yaptırdığı saraylar varken, Kışlaların hazinesinde 50 Kuruş gibi komik rakamlar bulunuyordu. Başta İttihatçılığın tepkisi saray kültürüne ve onun gösterişlerine, Osmanlı'nın en güçlü dönemindeki Fatih Sultan Mehmed'in yaptırdığı Topkapı Sarayı'na bakın birde Osmanlı'nın çöküş döneminde yapılan Yıldız Sarayı, Dolmabahçe Sarayı'na bakın. Bir padişah böyle bir dönemde her kendi kızına ayrı ayrı saray yaptırabilir mi?

Hocam adamdan ne bekliyorsunuz? Devlet dağılmak üzere ve savaşa sokulmuş bir devlet var? Abdülhamid dönemini incelediğimiz zaman siyaseti iyi izlemiş bir padişahtır. Kaybedilen topraklar zaten kaçınılmazdı. Dönemindeki baskıdan dolayı herkesin ona kin beslediğini zaten biliyoruz.(Mehmet Akif Ersoy, Tüm Jön Türkler, Said-i Nursî vs.)
2.Selim veya 3.Murad yerine gelseydi çok daha iyi bir iş başaracağını düşünüyorum.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Başta meşrutiyet'e karşı olması zaten iki tarafı birbirinden ayırıyor. Abdülhamid meşrutiyet yanlısı biri değil, mutlak monarşi'yi savunuyor. Ayrıca döneminde borçla yaptırdığı saraylar varken, kışlaların hazinesinde 50 kuruş gibi komik rakamlar bulunuyordu. Başta ittihatçılığın tepkisi saray kültürüne ve onun gösterişlerine, Osmanlı'nın en güçlü dönemindeki Fatih sultan Mehmed'in yaptırdığı Topkapı Sarayı'na bakın bir de Osmanlı'nın çöküş döneminde yapılan yıldız sarayı, dolmabahçe sarayı'na bakın. Bir padişah böyle bir dönemde her kendi kızına ayrı ayrı saray yaptırabilir mi?

Hiçbir padişahın meşrutiyet/yenilik konusunda yanlı olacağını sanmıyorum.(2.mahmud ve Abdulaziz dışında) mutlak monarşi zaten padişahlığın ana simgesidir. Ayrıca saray konusunda haklısınız. Fakat Osmanlı imparatorluğu geçiminin %89 gibi bir rakamını zaten Rumeli'den sağlıyordu. Bu topraklar kaybedilince maalesef Anadolu'dan pek bir gelir sağlanamıyor ve üzerine savaşlardan sonraki borçlar vs. devletin üzerinde sıkıntı çıkartıyordu. Bu bahanelerle zaten.
-Tunus
-Cezayir
-Mısır hidivliği (vergi ödüyor fakat işgalde)
-Kıbrıs (1.Dünya savaşına kadar geçici olarak verilmişti.)
Toprakları ve daha fazlası kaybedilmek zorundaydı. Buna ses çıkarma ihtimalimiz dahi yok çünkü Ayestefenos yerine Berlin antlaşması yapılarak Rusların gücünün artmaması için bu antlaşma sağlandı bu yüzden karşı çıkma ihtimalimiz yok. Ayrıca Abdulhamid borçların büyük bir kısmını kapatmıştır. Tarihte varsayım veya tahmin olmaz fakat abdulhamid biraz daha kalabilseydi sultan reşaddan ve ittihat rejiminden daha büyük bir iş başarabilirdi.(savaşlarda tarafsız kalarak)

Ata ayrımı yapan birisi hiçbir zaman olmadım her zaman Abdulhamid'i, Enver Paşayı, Atatürk'ü farklı görüşlerde diye ayırmadım. Önemli olan hepsinin tarihte kalacak ve zararı veya yararına rağmen büyük bir paylarının olmasıdır.

Hiçbir padişahın meşrutiyet/yenilik konusunda yanlı olacağını sanmıyorum.(2.mahmud ve Abdulaziz dışında) mutlak monarşi zaten padişahlığın ana simgesidir. Ayrıca saray konusunda haklısınız. Fakat Osmanlı imparatorluğu geçiminin %89 gibi bir rakamını zaten Rumeli'den sağlıyordu. Bu topraklar kaybedilince maalesef Anadolu'dan pek bir gelir sağlanamıyor ve üzerine savaşlardan sonraki borçlar vs. devletin üzerinde sıkıntı çıkartıyordu. Bu bahanelerle zaten.
-Tunus
-Cezayir
-Mısır hidivliği (vergi ödüyor fakat işgalde)
-Kıbrıs (1.Dünya savaşına kadar geçici olarak verilmişti.)
Toprakları ve daha fazlası kaybedilmek zorundaydı. Buna ses çıkarma ihtimalimiz dahi yok çünkü Ayestefenos yerine Berlin antlaşması yapılarak Rusların gücünün artmaması için bu antlaşma sağlandı bu yüzden karşı çıkma ihtimalimiz yok. Ayrıca Abdulhamid borçların büyük bir kısmını kapatmıştır. Tarihte varsayım veya tahmin olmaz fakat abdulhamid biraz daha kalabilseydi sultan reşaddan ve ittihat rejiminden daha büyük bir iş başarabilirdi.(savaşlarda tarafsız kalarak)

Ata ayrımı yapan birisi hiçbir zaman olmadım her zaman Abdulhamid'i, Enver Paşayı, Atatürk'ü farklı görüşlerde diye ayırmadım. Önemli olan hepsinin tarihte kalacak ve zararı veya yararına rağmen büyük bir paylarının olmasıdır.
Görüşlerine saygı duyarım konuyu daha fazla bulandırmadan fikir mukayesesini bitirelim bence.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı