Neden AMD kart almamalıyız?

• Konuyu başlatan rofl
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 78
  • Görüntüleme 5.886
Arkadaşlar pek bir inceleme gibi olmayacak ama Sosyal'de çok uzun süredir 5700XT mi şu mu bu mu diye karşılaştırma görüyorum.
AMD'nin kartları güçlü, tam bir fiyat performans cihazları. Fiyatı yüzünden almak isteyen olursa(benim gibi) hiçbir şey söyleyemem ve vazgeçmesinler zira çok önemli nedenler değiller. İstediğiniz oyunu oynar, keyfinize bakarsınız ama sorunsuz bir seçim varken bu seçime katlanabilecek misiniz?

Şahsen Türkiye'de yaşayan bir vatandaş olarak AMD'yi çok seviyorum. Kullanıcı dostu ve güçlü işler çıkarıyorlar. Mesela Intel tarafında işlemci hakkında bir bilgim olmasa da her zaman AMD seçerim. Ekran kartına gelecek olursak, hayır.
Bir sene boyunca Sapphire 5700XT kullandım. Nitro+ olan modeli beni hiç üzmedi, soğutması falan muhteşemdi.

-Neden AMD almanızı önermem?
1. Eğer bir AMD ekran kartı alıyorsanız, Google ile haşır neşir olacaksınız demektir. Çünkü bir sürücü güncellemesi gelince ilk önce sorunlarına bakacaksınız.
2. En az bir kere DDU veya AMD Cleanup Utility kullanmak zorunda kalacaksınız.
3. En az 2-3 ay süren WHQL(Onaylanmış) sürücü olacak, daha kötüsü 20.4.2'den 20.9.1 6-7 ayda geldi.
4. Donanım İvmelerini kapatmak zorunda kalacaksınız.
5. "Hangi sürücüde sorunsuz kullanıyorsanız, o sürücüde kalın" mantığıyla sürücüleri kontrol edeceksiniz.
Böyle böyle sayabilirim, bir gün AMD'yi çok överken birden Discord'da önemli bir görüşme içerisindeydim ve siyah ekran yedim. Technopat'a bile konu açtım, RTX 2060 Super ile takastan son anda vazgeçtim.
Geçen ay sistemimi sattım. Hayatımda en güzel ve güçlü karttı. :(

@647624518

Adam akıllı çalışan sürücüsü yok demen de doğru değil. Linux sürümlerine sürücü kurmak, özellikle de grafik sürücüsünü, Windows'a kurmaktan daha fazla dikkat gerektiriyor. Bu AMD için de böyle Nvidia için de.

Birçok kişi CUDA ve makine öğrenmesi için Nvidia ekran kartlı sistemlerini, Windows yerine Linux ortamlarında çalıştırıyor. Düşün, CUDA'nın Linux ortamında Windows'tan daha iyi ve optimize çalıştığı oluyor, bunu ben kendim de deneyimledim.

Sadece, sürücüyü dikkatlice ve ne yaptığını bilerek kurmak gerekiyor. Bunun dışında, hem AMD hem de Nvidia söz konusu olduğunda, Linux dağıtımları için gamer odaklı sürücüler beklememeliyiz.
Sonuna kadar haklısınız. Linux biraz daha emek ve uğraş istiyor ama imkansız değil. Ben doğru sürücüleri kuramıyorum sadece. Bundan önce benim de başarılı denemelerim olmuştu.

@ableben
Sana bu videoyu öneriyorum:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Sizi 2009 senesine ışınlamak istiyorum esprinizi orada yaparsanız belki gülerler.

Ona lafım yok?
Ben başlığın genelliğine takıldım bunu da belirttim.

Artılar yetirence belirgin değil, eksileri daha da ön plana çıkarmış ve başlığı da eksiler üzerine kurmuş.

Duyar kasmak için eleştirmişin beni.

Duyar falan değil sen arkadşın yazdığının aynısını yazıp sanki fsrklı bir şeyi savunmuş gibi gösteriyorsun sorun sende.

Sen sıkıntı yaşadın diye herkes sıkıntı yaşayacak anlama gelmiyor. Ufaktan driver değiştirmeyi deneyebilirdin.

Eğer dikkatli okuduysan bu sorunu sadece arkadaşın yaşamadığını anlaman gerekirdi. Bakın her firmanın artı ve eksi yönleri vardır.

Örnek vermem gerekirse:
-NVIDIA firmasının artı yönü olarak: Sorunsuz( çok nadiren birkaç sorun olsa da genellikle sorunsuz) sürücü sunması, hata almadan kullanım ( oyunlarda alınan siyah ekranlar), sabit ve tatmin eden performans,
-NVIDIA firmasının eksi yönleri: Aşırı pahalı ve aç gözlü fiyat politikası, iyi ve kaliteli soğutmaya sahip modellere gene fiyat yüzünden herkesin ulaşamaması.

Şimdi bir de AMD firmasına bakalım:
-AMD firmasının artı: Yönleri gerçekten bir fiyat performans olması, güç yönünden rakibinden daha güçlü olması ve buna rağmen fiyatının düşük olması
-AMD firmasının eksi yönleri: Oyun içinde siyah ekran alması, sürücü sorunları, nispeten sabit olmayan performans, hataların nispeten geç çözülmesi ve çözülme sürecinde kullanıcıların durmadan sürücü kaldırıp kurması.

Şimdi bu artı ve eksi yönlere bakarak karar vermek gerekir. Ayrıca ben şu konuda da konuşmak isterim. Ben AMD sürücü sorunlarını çözmüyor, AMD kartları tamamen çöptür, AMD kartı alan herkes bu sorunları yaşar, AMD sürücü hataları her ekran kartını etkiler demiyorum! Bakın mesela yeni bir sürücü güncellemesi geliyor. İki kullanıcımız var ve ikisi de AMD RX 5500 kullanıyor diyelim. Bu sürücü güncellemesiyle biri hatalar alırken diğeri performans artışı bile elde edebiliyor. Ben buradaki tutarsızlıktan bahsediyorum. Ben NVIDIA tarafında böyle bir olaya tanıklık etmedim olmuşsa beni de bilgilendirin. Yani bu anlattığım olay her sürücü güncellemesinde kullanıcıyı diken üzerinde tutması biraz sıkıntı. Bu yazıyı yazan arkadaş da bu sorunu yaşamış sanırsam ki bu yazıyı yazma gereksinimi duymuş. AMD ekran kartı almayı planlayan diğer kişileri uyarmak istemiş. Kendisi yazıda da olduğu gibi kartı severek kullanmış ancak sorunları olduğunu da dile getirmiş. Bunda kızılacak agresif olunacak bir yan yok bence. Çok uzun bir yazı oldu neyse iyi günler dilerim. Buraya kadar okuyan herkese teşekkürler. Umarım uzun yazdım diye ban yemem 😅. Hatam olduysa kusura bakmayın moderatör bey AF ola.

Sadece ve sadece CUDA'ya alternatif bir teknolojileri olmaması bile AMD almama sebebim. 3 değil 30 kuruş fazla olsun ama Nvidia olsun.

AMD sorunları çözdü diyenler var ama gün geçmiyor ki Sosyal'de bir AMD sürücü konusu açılmasın. Şark kurnazı AMD kullanıcıları sanıyorlar ki daha az para vererek Nvidia konforunu elde edebilirler.

Dosya Ekleri

• images (4).jpeg
    images (4).jpeg
    33 KB · Görüntüleme: 49
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı