Neden gece uyuyoruz?

Ben hala tam olarak neden geceleri uyuduğumuzu tam olarak anlamış değilim. Acaba gündüz uyumak bir kültürün parçası mı yoksa doğan bize vermiş bir kural mı?
Ben geceleri daha iyi enerjik hissediyorum, gündüzleri ise her zaman bitkinim.
Gündüzleri daha kolay uyayabilir iken geceleri yorgan bataniye olmadan uyuyamıyorum. Sizce sizde de aynı durum mudur?

Vücudumuz geceleri melatonin (uyku hormonu) üretir ve uykumuz gelir uyuruz.

Gündüzleri ise ışık olduğu için bu hormon olması gerektiği gibi salgılanamaz ve uykusuz hissederiz, geceleri uyurken vücudunuza gelecek en ufak bir ışık bile melatonin üretimini aksatır.

Gündüz olunca melatonin üretimi düzgün olmadığı için uykumuz yavaşça dağılır ve uyanırız.

Aynı zamanda gün içinde fiziksel ya da zihinsel yorgunluğa göre melatoninin etkisi fazla ya da az olur veya adrenalin uyku hormonunu baskılayabilir.
 
Zamaninda gececi olmak icin bir evrim baskisi olusmamis demek ki. Yahut gunduz yasami icin bir evrim baskisi olusmus olmasi daha olasi. Zira su anki biyolojik ozelliklerimizle gece yasamina uygun degiliz, yuz binlerce senedir de boyleyiz. Gece yasamina uygun olarak evrimlesmemisiz.
 
Ben hala tam olarak neden geceleri uyuduğumuzu tam olarak anlamış değilim. Acaba gündüz uyumak bir kültürün parçası mı yoksa doğan bize vermiş bir kural mı?
Geceleri yeterli göremeyiz ve dolayısıyla avlanamayız, sonuç olarak açlıktan ölürüz.
Geceleri yorgan bataniye olmadan uyuyamıyorum.
Güvende olma ihtiyacımızdan kaynaklanan bir şey. Bundan yüzbinlerce yıl önceki atalarımız her an av olabilirlerdi, o yüzden kuytu köşelerde uyumayı güvende olmak için tercih ettiler. Örneğin çocukken yastıklardan "yuva" yapar ve içerisinde huzurlu ve mutlu olurduk. Aynı nedenden ötürü. Kısaca bütün bunlar genetiğimize işlemiş evrimsel geçmişimiz ile alakalı.
 
Hocam bu çok derin bir konu. Bireysel olarak aksiyon alıp geceleri sabote etmek adına gündüzleri uykuna devam edebilirsin.

Gün ışığından maksimum derecede yararlanarak birçok şeyden tasarruf edebilirsin. Ayrıca gözünün görebildiği tüm işleri güneşten faydalanarak yapabilirsin. Bilimsel olarak da güneş ışınlarının bireye faydaları var. Binlerce yıl önce ilk insanlar bunu düşünüp geceleri uyumaya karar vermişler. MS 21. yüzyıldayız ve bugün sen bunun sebebini anlıyor olman gerekirdi.
 

Geri
Yukarı