Neden Intel Arc A750 önermiyorum?

Arkadaşlar merhaba, üç ay boyunca Intel Arc A750 ekran kartını kullandım. Forumda da tercih edilebilecek kart diye öneriyordum ama kısa zaman önce kartı satıp RX6600 aldım. Bunlar tamamen benim kendi nedenlerimden dolayıdır, yani markayı ya da kartı kötülemek amaçlı konu açmadım, sadece kişisel görüşlerimi söylemek için açtım.

Açıkçası başlarda F/P kart gibi dursa da son güncellemeler ile bazı oyunlarda diğer rakiplerinin önüne geçtiğini gördüm ama bazı oyunlarda ise absürt bir şekilde de geriye düştüğünü gördüm FPS olarak. Garip bir dengesizlik var, bu olay kesinlikle yazılım ile alakalı. Oyunlarda drop olabiliyor. God of War oyununda drop sıkıntısı yaşadım. Valorant'ta da aynı sıkıntı varmış. Bazı oyunlarda destek yok, mesela Battlefield 1 ya da Detroit: Become Human'ı bu kart ile oynayamazsınız, destek yok çünkü. Bana göre 2023 yılında bu olay kabul edilemez.

Ayrıca Kart'ın TDP değeri çok yüksek (225W) kart boştayken 40W enerji tüketiyor, bu çok fazla. Cyberpunk 2077 oynadığım zamanda kart 170W üstü güç tüketiyordu, yük altındayken de fazla. Aldığım RX 6600 ekran kartı boştayken 5W, oyunda ise 100W tüketiyor aradaki fark çok fazla. Bunu da bir türlü çözemediler, yazılım ile çözerler mi göreceğiz. Intel'e mail attım kısaca çözümü yok diyorlar.

Benim düşüncem, Intel ekran kartı alınacaksa biraz daha beklenmeli. Belki bir sonraki seri kartlar alınır, tabii yazılım ve TDP konusunda ilerlemeleri lazım. Umarım ilerleme olur rekabet iyidir. Uygun fiyata bulunursa belki kart alınır tamamen alınmaz demiyorum hiçbir şekilde ama yakın fiyata RX 6600 var ise bence onu tercih edin. Kısaca arkadaşlar; kusursuz ve sıkıntısız bir oyun deneyimi istiyorsanız almamanızı tavsiye ediyorum. İyi Sosyaller!

Son düzenleyen: Moderatör:
1.5 Ay Arc A750 Ekran kartı kullanıp, RX6700 Yükseltmiş biriyim. Ekran kartından genel memnundum bu gerçek. Ama eksilerinide söyleyeceğiz elbette.
Ekran kartını satmamın en temel sebebi.
1-Detroit Become Human, Battlefield oyununa ekstradan Batman Arkham Knight oyunuda sıkıntılı.(Dediğiniz gibi bu kabul edilemez saçmalık)
2-Güç Tüketimi
3-8 GB VRAM ileri dönük olmayışı.
Güç tüketimini neden böyle yapmışlar anlamış değilim yok BİOS'tan özel ayar vs yapın dedi bana Intel mail yolu ile yaptım o da çözüm değil kart boşta 40W tüketiyor, RX 6600 boşta 5W tüketiyor farka bak..

Alırsam muhtemelen yukarıda atılan Sapphire Pulse alacağım. Siz hangi model kullanıyorsunuz?
Xfx kullanıyorum. Hava akışı kötü olmasına rağmen 70 dereceyi geçmiyor kart. Kasa değiştirince çok daha soğur diye düşünüyorum. (Sapphire'den yana şüpheniz olmasın. Zaten RX 6600 ısınan bir kart değil.)

XFX kullanıyorum. Hava akışı kötü olmasına rağmen 70 dereceyi geçmiyor kart. Kasa değiştirince çok daha soğur diye düşünüyorum. (Sapphire'den yana şüpheniz olmasın. Zaten RX 6600 ısınan bir kart değil.)

Sapphire Pulse RX6700 Ekran kartı şu an deli gibi sıcak var ona rağmen yük altında 72 Dereceyi bir türlü aşamadım hesap edin.
Sapphire soğutmada gayet yeterli. Katılıyorum size.

2 hafta önce bende ASRock Challenger RX 6700 XT'ye geçtim. Normalde alacağım bir model değil Challenger(en azından Taichi ve Phantom serileri varken) ama bendeki indirim koduyla birlikte zaten indirime giren kart 7800TL seviyesine kadar inmişti. Bende şans vereyim dedim. ASRock karta herhangi bir AR-GE yapmadan stok AMD kart tasarımını almış RX6600 da kullandığı soğutma bloğunun aynısını buna koymuş bir de ufak OC yapıp kutulanmış sanki. Kart 1.8 slot kadar yer kaplıyor sadece o derece. İlk kullandığımda kart biraz hararetli çalışıyordu. GPU kenar sıcaklığı 73-75, GPU zarının bağlantı yerleri(muhtemelen lehim sıcaklıkları) 81-83 derece arası gidip geliyordu. Ne yaptım ben diye araştırırken bir video buldum biraz undervolt yaptım ve sonuç harika oldu. Boşta 10 wattan 7 watta bile düştü hatta. Alta bir resim bıraktım ayarlarla alakalı. Özeti derseniz AMD driver konusunda kendini gerçekten geliştirmiş. Daha önce Gigabyte Aorus RX580 kullanan birisi olarak çok fazla WattMan yemiştim. Şimdi bütün o testlere ve çökmelere rağmen sadece bir senaryoda WattMan yedim. O da çalışırken elektrik gitti, gelince başlattım ve WattMan bana göz kırptı. Sonra deneme amaçlı bilgisayar çalışırken güç kaynağının şalterini kapattım ve yine WattMan yedim. Yani ani güç kesilmeleri dışında WattMan hatası almadım ben hiç. RX580 zamanındaki driverle şimdikinin arasında koca koca farklar var. Bir kere, sana sorumluluğu üstlenmek koşuluyla çok rahat Tweak imkanı sağlıyor ve ASRock gibi üreticilerin saçma bazı kart tasarımları yüzünden kartın cayır cayır yanmasının önüne geçiyoruz. Benim hoşuma gitti. Bu arada önceki kartım ASUS Dual RTX2060 Super 8 GB ve bazı oyunlarda artık VRAM ve grafik gücü yetersiz gelmeye başlamıştı. Şu anda oyuna giremedim VPN'den dolayı ama daha önceki testlerimden aklımda kalan, Cyberpunk 2077 1080p Ultra ayarlarda(FSR2.2 yamasıyla, FSR etkin ve kalite modunda) GPU kenarı 64-66, GPU zarının bağlantı sıcaklığı 69-71 derece aralığında ve güç tüketimi 160watt seviyelerindeydi. AMD kart alacak arkadaşlara bir ön inceleme bilgisi amacıyla yazmak istedim. ARC750 ise bana göre alınması erken bir kart. Ama kimse almadan da Intel geri dönüş alıp kendisini geliştiremez. Bence bu iki model biraz test amaçlı ki ne durumda olduklarını görmek istediler. Umarım gelişirler biz de piyasadaki rekabetin ekmeğini bu ekonomide cebimizden az para çıkararak yeriz. İyi Sosyaller.

Bu arada kartın undervolt yapılmadan önceki senaryosu 2724MHz GPU, 2000MHz VRAM ve 1200Mv voltaj şeklindeydi. Bu şekilde kart çok daha sesli çalışıyordu ve daha az fps veriyordu çünkü sıcaklık dar boğazından dolayı 2724MHz seviyelerinde sadece ilk bir kaç dakika kalabiliyordu ve aynı oyunda 30-40watt daha fazla güç tüketiyordu. Bunlar da önemli detaylar çünkü :)

Dosya Ekleri

• aa.PNG
    aa.PNG
    169,3 KB · Görüntüleme: 124
Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı