Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız, Mercedes kullanmak yerine tosbağaya binmek gibi... Web sitelerini düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi' zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Hayır, Intel daha stabil diyor da PlayStation 4 ve Xbox One'da AMD işlemci ve GPU kullanıldığını, aynı şekilde PlayStation 5 ve Xbox X'de de AMD işlemci ve GPU kullanılacağını bilmiyor arkadaş. Konsollarda stabilite sorunu yaşamış galiba bu engin tecrübe.
Şahsen İntel almak için geçerli mantıklı bir sebep yok çünkü, Ryzen işlemciler çoklu çekirdek üzerine geliştirildikleri için hem oyun konusunda hem de render işlerinde kullanıcıyı hiç üzmüyorlar. Evet oyun konusunda İntel, sistemden sisteme bir kaç FPS fark gösterse de, iş render olunca çakılıyor. Bu karşılaştırma hemen hemen 2 tarafın modelleri için de geçerli. Ayrıca Ryzen işlemciler daha hesaplı ve Chipset desteği geleceğe dönük.
Hayır, Intel daha stabil diyor da PlayStation 4 ve Xbox One'da AMD işlemci ve GPU kullanıldığını, aynı şekilde PlayStation 5 ve Xbox X'de de AMD işlemci ve GPU kullanılacağını bilmiyor arkadaş. Konsollarda stabilite sorunu yaşamış galiba bu engin tecrübe.
Düzgün konuşmayı öğren önce, fikrimi belirttim işine gelmiyorsa sıkıntı yok ama bu sana iğneleyici ve üslupsuz konuşma hakkı vermiyor sana. Ben PC'de tecrübe ettiğimi söyledim, sen konsol diyorsun. İşine bak.
@Shimada Sensei Sorun AMD işlemci ya da GPU'ların stabil olmaması değil, AMD 17-18 yıl önce de çipset konusunda farklı bileşenlerle sorun çıkarma ihtimali daha yüksek olan firmaydı. O dönemde Intel, Pentium 4 işlemcilerde tabiri caizse ortalığı pisletmişken (o işlemciler rezildi) bile çipset sorunları daha az olan taraftı. Stabilite işlemci ya da GPU ile ilgili değil, çipsetin çok fazla sayıda farklı ürünlerle uyumlulukta sorun çıkarması ile ilgili. Bunun Intel'in uyumlulukla ilgili test prosedürlerinin daha iyi olmasıyla bir alakası olabilir. Bazı bellek firmalarında da vardır bu durum, G.Skill'in sorunsuz çalıştığı bir anakartta farklı markanın modülleri sorun yaratabiliyor. Ender olan bir durumdur bu ama gene de denk gelenlerin konuları arada bir açılıyor. İlk Ryzen neslinde bu sorunlar oransal olarak yüksekti (bellek modülleri gibi) ama şimdiki nesildeki durum ne bilmiyorum çünkü bir süredir takip etmiyorum.
Konsollarda AMD'nin bir sorunu yok çünkü aynı anda sayısız kombinasyonda farklı bileşenlerle kullanılmıyorlar. Belli bir yapıya göre dizayn edildikleri için farklı marka/model ve mimarideki ürünlerle birlikte kullanılmıyorlar. Zaten çok uzun yıllar boyunca bir geliştirme platformu olarak da kullanılacakları için uyumsuzluk gibi sorunların olmaması için her türlü kontrol ve düzeltme yapılıyor.
Neyse sözün özü: Konu sistemsel sorunlar ise bunu her zaman işlemcilerde aramamak gerekiyor. İşlemciler kolay kolay bozulup sorun çıkaracak bir yapıya sahip değiller. AMD geçmişteki (ilk nesil Ryzen dahil) bu eksikliği yüzünden şu anda yaftalanıyor olabilir. Bütçeye göre Intel-AMD, Nvidia-AMD tercihleri değişebilir, bir ürün herkes için aynı işlevselliğe sahip olamaz ama konu çipsetlerse Intel bu konuda AMD'ye göre daha başarılı olan taraf.
Bana fanboy olduğumu söylerseniz epey komik duruma düşersiniz, kullanırken çok keyif aldığım ürünler hakkında bile öyle bir eksi taraf listesi yapıyorum ki incelemelerde bazılarınız ürünü övüyor muyum sövüyor muyum anlayamıyorsunuz. Hiçbir markaya karşı sempatim yok, satın alacağım dönemde hangisi içime daha çok sinerse onu alır geçerim. Bana ne milyarlık ciroları olan şirketlerden?
Arkadaşlar yanıtlarınız için teşekkür ederim. Bahsettiğim gibi uzun zamandır cevabını doğru dürüst alamadığım bir soruydu. Yakında oyun/iş için sistem toplayacağım ve Intel yerine AMD tercih ederek ekran kartının bir üst modelini tercih edebilirim.
Hocam sizinkide sanki AMD fanboyluğuna kaçıyor gibi fakat 2 side iyi markalar konsol ayrı PC ayrı bir arkadaşta işlemci ve iş parçaçığı sayısından bahsetmiş 10.nesil Intel'lere bir göz atsın derim. Kızacak sinirlenecek bir durum yok yani. Kimi Intel'i sever kimi AMD'yi.
Hocam sizinkide sanki AMD fanboyluğuna kaçıyor gibi fakat 2 side iyi markalar konsol ayrı PC ayrı bir arkadaşta işlemci ve iş parçaçığı sayısından bahsetmiş 10.nesil Intel'lere bir göz atsın derim. Kızacak sinirlenecek bir durum yok yani. Kimi Intel'i sever kimi AMD'yi.
Sevmek veya fanlık durum yok. Ben Intel'e laf atmadım, Intel şöyle kötü, böyle dandik falan demedim yazılarımda. AMD'de Intel gibi köklü ve kaliteli bir firma dedim. Gelip AMD kalitesiz yazan arkadaşa söyle fanboyluğu.
Gerçi lehim yerine termal macun kullanmaya başladıktan sonra Intel'in kalitesi sorgulanmalı
Bu yalanını hava soğutmayla 8350'yi en ağır yükte 50-55 derece altında tutan ben, 280mm sıvı soğutmayla i5 6600K'yı aynı ağır yükte 65 altında zor tutmamla yıkabilirim. Ha bu arada, FX serisiyle güç tüketimiyle ilgili dalga geçen aynı yükte 8350'nin 100-110W civarı çekerken 6600K'nın 130-140W çektiğini belirtmem gerek. Birisi 32nm diğeri 14nm bu arada.
PlayStation 4 ve Xbox One'da AMD işlemci ve GPU kullanıldığını, aynı şekilde PlayStation 5 ve Xbox X'de de AMD işlemci ve GPU kullanılacağını bilmiyor arkadaş. Konsollarda stabilite sorunu yaşamış galiba bu engin tecrübe.
Oyun konsollarındaki firmaların işlemci tercihlerine göre bir stabilite ölçütü varda biz mi bilmiyoruz acaba? Sana çatır çatır konsollarında ne kadar optimizasyon özürlü olduklarını kanıtlayabilirim. İlk olarak işletim sistemlerinden başlayalım. Tamamen kapalı yapıda olan bir işletim sistemine sahipler. Üstüne üstlük bu işletim sistemi sadece 1 adet donanım üzerinde çalışabiliyor. En ufak bir donanım değişiminde bütün işletim sistemi çalışmayı REDDEDİYOR. Xbox cihazlarda buna dahili hard diski bile katabiliriz, takılacak diskin boyutunda orijinal bölümlendirme tabloları olmadığı sürece başka kapasitede disk takamıyorsunuz. Ayrıca, bu gibi detaylar dışında rağmen konsollarda oldukça fazla çökme, takılma ve glitch yaşadığımı da belirtmem gerekli. Aynı sorunlar buna rağmen her iki konsol platformunda da mevcutken, böylesine bir yorumu ancak tecrübe sahibi olmadığınız konularda yorum yaparak ulaştığınızı düşünüyorum.
@Yararsız Üye AMD'nin yıllardır çeşit çeşit ürünlerini kullandım. Gerek zirvede olduğu dönemlerdeki Athlon X2 64 gibi AM2/AM2+ işlemci serilerini (en dandik çipset nesli ile) gerek 970 gibi açık konuşalım genele baktığımızda beklentiyi veremeyen facia FX serisini destekleyen nesilleri gerek APU'ların ortaya koyduğu performans sonrası PS4 ve Xbox One'ın işlemci tercihine yardımcı olan FM2/+ neslini veya şuan popüler olan Ryzen serilerini. Aslında geriye dönük bakınca AMD'nin oldukça fazla serisini kullanmışım/kullanmaya devam ediyorum. Uyumsuzluk yaratan çipset kaynaklı bir sorun yaşamadım şimdiye kadar. Yine Intel'in gerek mobil gerek masaüstü ve şuan mevcutta kullandığım 6600K + Z170 sistemimde de herhangi bir uyum sorunu yaşamadım.
Fakat bu demek değildir ki her ürün veya donanım uyumlu olacak. Aktif olarak kullanmaya başladım ve ilk Ryzen deneyimim olan Ryzen 7 3700u işlemcimde ise masaüstü gibi karşılaştırabileceğim bir çipset maalesef yok. Onun yerine SoC yöntemi ile tüm çipset işlemciye dahil edilmiş. Yani reballing ile Ryzen 3 2300u olan bir laptobu aynı sokete ve pin yapılandırmasına sahip olduğu için Ryzen 7 3700u ile komple çipset değişikliği dahil olmak değişiklik yapılabiliyor. Tabi bu direk çalışacağı manasına gelmiyor (bknz. BIOS) ama yapılandırmaların artık değişmeye başladığını ortaya koyuyor.
Yine belleklerle gelen eleştirilere yönelik olarak Ryzen 7 3700u Zen 1 mimarisinin daha rafine hali olan Zen+ (Picasso) mimarisine sahip. Yani RAM belleklerin uyumsuzluklarına dair sorunlara halen daha sahip. Ama cihazımda 4GB 2400MHz Micron bellekler lehimli olarak gelirken soketinde 4GB 2666 MHz SkHynix bellekler geliyor. Her ikisini de gayet başarılı bir şekilde 2400 MHz'de herhangi bir sorun olmadan çift kanal olarak çalıştırıyor. Bellekle ilgili yaşadığım tek sıkıntı 6GB kullanılabilir kalan kalmasından kaynaklı uygulamaların takas (swap) depolamadan geçişi çok fazla yaşaması. Haliyle bu performans düşüşlerine sebep oluyor. Çinden aldığım yine SkHynix yongalı olarak gelmesini beklediğim garip marka 16GB 2666 MHz belleklerim geldiğinde tekrardan bellek uyumluluğu konusunda bilgilendiririm.
Ayrıca, Intel 10. nesil mobil işlemcileri ile AMD'yi örnek alıp mobil güç tasarruflu çipsetlerini tedavülden kaldırdı. Bunun yerine SoC olarak işlemci paketine entegre etti. Geleneksel ayrı çipset çözümlerine göre performans/uyum avantajlarını veya dezavantajlarını hep birlikte göreceğiz.
Athlon serisi önceki AMD'leri ve Intel işlemcileri kullanmadığım için yorum yapmamak istiyorum. Fakat günümüzde kullanılan birçok donanım karşısında şunu rahatlıkla söyleyebilirim. AMD uzun zamandan beri tek el olan piyasanın içinden geçerek herkesi fiyat kırmaya zorladı. Belki de uzun dönemler sonra göreceğimiz donanımları (bknz. Nokia faciası) bize daha erkenden sahip olmayı sağladılar. Ayrıca çoklu çekirdek aktif iken ortaya konulan OC potansiyelleri ise bize yeni mimarilerin ne kadar yüksek potansiyellere sahip olduğunu ortaya koyuyor.
Dipnot: AMD donanımda ne kadar iyiyse yazılımda da o kadar kötü. Gerçekten şu adamların yazılımdan yana yüzleri hiç gülmedi.
Düzenleme: Şunu şuraya bırakayım da, yaşı Nokia faciası için tutmayan arkadaşlarımız için anlaşılması çok basit bir örnek olsun.
Her firmanın iyi ürünleri vardır elbet, Intel her zaman AMD'den daha stabil ve serin olmuştur. Bunu deneyimlerime göre diyorum. Kağıt üstünde asıp kesene değil, bilgisayara takıp çalışırken canavar gibi olana bakacaksın.
O zaman da AMD kazaniyor zaten takip canavar gibi çalistiriyorsun Ryzen'i stok sogutucu ile, Intel'e daha serin demişsiniz şaka galiba Intel ve AMD'nin kullandigi sogutmaları kiyaslayin isterseniz Intel'in nasıl ucuza kaçtigini gorursunuz, Intel daha stabil demişsiniz ben stabil olmayan Ryzen işlemciyle karşilaşmadim henüz yüksek sicakliklarda bile gayet iyi performans veriyorlar kaldı ki Intel'de zaten kendi işlemcilerinin zayıf kaldıgını kabul etti ve 10. nesil işlemcilerde degisiklige gitti eğer Intel 6C 6t i5 9400F'in çok iyi oldugunu duşunseydi 6C 12T yapmazdi kaldı ki 8. ve 9. nesil Intel'lerin Ryzen'lere nasil ezildiği ortada bu kadar insan aptal mı Ryzen alıyor Intel kendi işlemcilerini savunmazken sizin savunmaniz da bir garip.
O zaman da AMD kazaniyor zaten takip canavar gibi çalistiriyorsun Ryzen'i stok sogutucu ile, Intel'e daha serin demişsiniz şaka galiba Intel ve AMD'nin kullandigi sogutmaları kiyaslayin isterseniz Intel'in nasıl ucuza kaçtigini gorursunuz, Intel daha stabil demişsiniz ben stabil olmayan Ryzen işlemciyle karşilaşmadim henüz yüksek sicakliklarda bile gayet iyi performans veriyorlar kaldı ki Intel'de zaten kendi işlemcilerinin zayıf kaldıgını kabul etti ve 10. nesil işlemcilerde degisiklige gitti eğer Intel 6C 6t i5 9400F'in çok iyi oldugunu duşunseydi 6C 12T yapmazdi kaldı ki 8. ve 9. nesil Intel'lerin Ryzen'lere nasil ezildiği ortada bu kadar insan aptal mı Ryzen alıyor Intel kendi işlemcilerini savunmazken sizin savunmaniz da bir garip.
Bu işlemcileri alan kesimin büyük çoğunluğunu oyuncu kesim oluşturduğu için 8. veya 9.nesil Intel işlemcilerin bu konuda; daha önceki nesillerinde de istiflerini bozmadıkları gibi, rakip olduğu Ryzen sınıfı işlemcilere oranla hiç ezilmedi, aksine hep öndeydiler, öndedirler de. 10.nesillerde Intel, Hyper-Threading ile beraber çekirdek ve thread sayılarında artışa giderek özellikle CPU Intensive optimizeli yazılım/programlama/render/oyun gibi alanlarda rekabet kulvarına yeniden dönebilmek, kullanıcı sayısını ve satış oranlarını önceki yıllara göre telafi edebilmek adına bu tarz bir yönteme başvurdu, bir de uygulamış oldukları fiyat ve soket politikasını düzeltebilseler rekabet daha da alevlenecek.