Neden Linux kullanan bu kadar az?

Kernel konfigurasyonunu degistirip bu optimizasyonlari scale edebiliyorsun. Ister cok yuksek sayida core veya fazla node sayisi icin ister tek cekirdek ve tek node icin optimize edebiliyorsun.
Benim kendi elde edebildiğim tek görülebilir performans artışı x86_64-v3 için derlenen çekirdekte şifreli diskteki okuma/yazma performansının artışıydı. Onun haricinde 1% bile fark etmiyor günlük işlerde. Bu işlerden kastım oyun, video gibi şeyler. NVIDIA'nın sürücüsündeki optimizasyonlardan kaynaklı elimde artış var ki Linux'un başarısı değil, NVIDIA'nın başarısı. Çekirdek yamalarına bakınca günümüzdeki tüm güncellemeler sunucu ve iş istasyonu için tasarlanmış çok fazla çekirdekli işlemcilerin çekirdeklerini efektif olarak kullanmak üzerine. Ağ ve I/O optimizasyonları da aynı şekilde sunucu sınıfı ağ ve depolama çözümlerinin bu cihazların efektif kullanılması için. Bugün i5-6200U işlemcimle 6.4 çekirdek kullanmam ile atıyorum 4.19 çekirdek kullanmam arasında güvenlik yamaları haricinde elle tutulur gelen bir şey yok. Veya bu çekirdeği AVX2 için optimize etmenin bir avantajı yok. En son gördüğüm son kullanıcı için olan yama Intel'in hibrit mimarili işlemcilerinin daha efektif kullanılması için ki onlar da 12. nesil ve sonrasına yarıyor. Çoğunluğu oluşturan için gene bir şey yok. Bilemedim. Var ve sürekli üzerine konularak devam ediyor ama son kullanıcı için elle tutulur bir şey yok performans anlamında ki asıl müşteri biz değiliz, veri merkezleri, sunucular vs. Adını siz koyun.

Clear Linux biraz ugrasiyor bu islerle belki onlarin patchlerinde vardir bir seyler.

Clear Linux biraz ugrasiyor bu islerle belki onlarin patchlerinde vardir bir seyler.
Ben CachyOS'e bir şans vermiştim. Üzerinde çok absürt optimizasyonlar var. Sırf x86_64-v3 ve x86_64-v4 için özel depolar açılmış. Bütün bu paketler LTO + GCC/Clang içindeki optimizasyonlarla derlenmiş. Çekirdeklerinde BORE gibi yenilikçi zamanlayıcılar mevcut. Bunun haricinde çok fazla ayar ve optimizasyon var. Ve aldığım FPS farkını söyleyeyim mi? 0 FPS. F1 2020'de denemiştim, HDD'mde o vardı ve bu oyun GPU darboğazına kalıyordu. Çok denemedim ama Arch'a geçmeye değecek bir performans artışı olmadığı için Debian ile devam ettim. Son kullanıcı için gözle görülür fayda sağlayacak bir şey göremedim maalesef.

Çok spesifik durumlarda gözle görülür fark yaratabilir. Factorio oyununun sistem gecikmesine çok duyarlı olduğu ve çekirdekteki optimizasyonların 10% gibi fark edebildiği söyleniyor ancak çok uç bir örnek. GPU darboğazı olan oyunlar çoğunlukta ve bunların performans artışı ya ekran kartını güncelleyerek ya da sürücüyle mümkün.

Fark yaratması gereken son kullanıcı için bir tek oyun sayabiliyorum. Video izleyen adam için, beyaz yakalı adam için bu optimizasyonların bir anlamı var mı? Bilgisayardan para kazananlar yani video, resim, müzik üretenler için gerekli profesyonel uygulamaların çoğu zaten Linux'da yok. Windows kullanıp içerik üreten biri Linux'a geçse bu optimizasyonlardan ne kazanabilir bilemiyorum. Onlar da çoğunlukla CUDA ve OpenCL gibi API'lere bakıyor yani GPU'ya bakıyor, gene sürücüye ve ekran kartına kaldık. Yani başka nasıl karşılaştırabilirim bilmiyorum son kullanıcıya ne sağlayabilir bu spesifik optimizasyonlar?

Yani oyunlarda bir fark gorulmuyor genellikle zaten %90'i da GPU bound o yuzden ancak NVIDIA surucusunu optimize ederek elde edebilirsin. Onu da NVIDIA gayet iyi bir sekilde gerceklestiriyor zaten. Beninm optimizasyon yaparak performans kazanci elde ettigim oyunlar ya acik kaynak olanlar ya da Source Engine kullanan oyunlar. Tabii oynadigimiz oyunlari ve Linux'u gelistiren insanlar ayni olsaydi fragmentasyon olmadigi ve organize calisildigi icin cok iyi performans kazanci saglanabilirdi. Eger amac oyun performansi ise en mantikli optimizasyon ya yeni bir bilgisayar almak ya da Konsol kullanmak.

Aynı şeyi diyoruz zaten. Ben birkaç alana daha uzanmaya çalıştım ancak son kullanıcıya gerçekten fark yaratacak veya farkın gözle görülür avantaj sağlayabileceği alanlarda bir kazanç sağlanabildiğini göremiyorum.

Oyunda zaten bahsetmiştim. İş dünyasındaki mühendislik, video işleme vs. yazılımların zaten karşılığı yok denecek kadar az. Bu sektörlerde uygulama değiştirme gibi şeylerin zor olduğunu söylemek lazım. İş için birisine "Öğrenmekten mi korkuyorsun?" demek abes kaçar çünkü vakit = nakit demek. Adam ekmeğini çıkarıyor.

Yapılan optimizasyonlar sunucu ve iş istasyonu için en çok faydası var. Arkasındaki şeyleri okuyunca zaten anlıyorsun o optimizasyon 64 çekirdekli threadripper'i efektif kullanmak için, senin/benim 4 çekirdekli işlemcime fark yok. Ağ optimizasyonu o 100 Gbps kart için, senin bilgisayarındaki Intel Wi-Fi kartına etkisini gözlemleyemiyorsun. Son kullanıcı için gözle görülür bir performans farkı adresleyemiyorum. Siz söyleyebilirseniz onun üstüne de gideriz.

senin/benim 4 çekirdekli işlemcime fark yok.

Oyle evet, ancak zaten kucuk boyutta gayet hizli calismasiyla bilinir Linux cekirdegi. Bir de amac oyun performansi ise cekirdegi optimize etmek ne kadar kazanc saglar o da tartisilir. Oyunlari optimize etmek cok daha fazla kazanc saglar ancak maalesef acik kaynak olmadiklari icin yapamiyoruz. Hatta cekirdek degil de bir programin kendini optimize edersek ne kadar fark yaratir bir ornekle gostereyim ben sana. Tabi biraz vakite ihtiyacim var bunun icin.

Son kullanıcı için sırf performans için geçtim demek abes kaçar bence. Benim değindiğim konu bu. Linux kullanan birisi bunu söylememeli. Ben üçe ayırdım oyun, iş ve günlük. Çok da fazla bir şey söyleyemiyorum çoğu insan bilgisayarını aynı şeyler için kullanıyor. Ve sırf Linux'a geçmek bunlar üzerinde bir performans artışı sağlamıyor tartışmaya değecek. Güvenlik, özgürlük ve kararlılık başlıca sebepler olarak sayılabilir.

Zaten oyun performansi icin Linux'a gecmek uzun zamandir Linux kullanan birisi olarak benim de cenemi masaya dusuruyor, sasiriyorum açıkçası. Genel performans evet Linux hafif oldugu ve Memory subsystemi daha hizli oldugu icin daha akici(driverlar iyi oldugu surece) Linux'un avantajli oldugu konu hedef sistem olmamasi ve bu yuzden daha guvenli bir ortam saglamasi. Bu da yanlış anlasilmasin Windows'un guvenli olabilmesi icin Linux'a harcanan cabadan cok daha fazla caba harcaniyor. Ancak esit sartlarda olsaydi kesinlikle Windows bu seviyede daha guvenli derdik. Son kullanici konusuna gelemiyorum zaten. Yil olmus 2023 yani son kullanici diye bir şey kalmasin artik dunyada. Subjektif olarak Linux daha guvenli, ozgur, esnek oldugu icin kullanıyorum ben performans benim icin cok onemli bir etken degil.

Son kullanıcı kavramını köşeye atamayız. Biz nerdler çok azınlığız. Linux'un herkese ulaşmasını istiyorsak birçok şeyin elden geçmesi lazım. Yoksa Linux olduğu yerde kalacak. Bu bize olumsuz yansıyacak ki çoğu programın karşılığı yok, var olan programların da özellikleri kapışabilir değil. GIMP'te Adobe'deki Content-Aware ve AI özelliklerini görmek isterim mesela.

Dediğiniz durumlarda zaten Linux iyi, bu sebeple tercih ediyoruz. Oyun hamuru gibi. Ama Windows veya macOS kullanan birisi için bizim elde ettiklerimiz onlar için bir kazanç değil. Ancak ikna edecek performans olur ve çoğu Linux öneren performansı öne sürerek geliyor. Ancak elde edilen kazanımlar son kullanıcıya bir şey kazandırmıyor. Güvenlik konusu çok önemli, mahremiyet vs. ama herkes nerd değil. Basma-bozulmasın herkesin isteği.

Yani UNIX'in kati bir felsefesi var sonucta kesinlikle buyuk topluluklara kendini pazarlamak veya her eve bedava isletim sistemi gibi bir propagandayla gelistirilmiyor. Ben açıkçası son kullanici tabir edilen insanlarin Linux kullanmasini tavsiye etmiyorum ve istemiyorum. Hayatta populerlesen her şeyin kalitesini kaybettigini çocuklugumdan beri deneyimlemis bir insan olarak karsiyim Linux'u kolaylastirmaya calisan veya daha cok insana yaymaya calisan akimlarda, dagitimlara falan. Bahsettigin tipte kullanicilarin Linux'a zarar vermekten baska bir şey yapacagini dusunmuyorum. Dikkatin Linux uzerine cekilmesi faydadan cok zarar getirir bence. Bunun olmamasi icin bazi proprietary yazilimlardan vazgecmek gerekiyor ise ben vazgecmeye hazirim. Felsefesi de buna cok sıcak bakmiyor zaten.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…