Ben CachyOS'e bir şans vermiştim. Üzerinde çok absürt optimizasyonlar var. Sırf X86_64-V3 ve X86_64-V4 için özel depolar açılmış. Bütün bu paketler LTO + GCC/Clang içindeki optimizasyonlarla derlenmiş. Çekirdeklerinde BORE gibi yenilikçi zamanlayıcılar mevcut. Bunun haricinde çok fazla ayar ve optimizasyon var. Ve aldığım FPS farkını söyleyeyim mi? 0 FPS. F1 2020'de denemiştim, HDD'mde o vardı ve bu oyun GPU darboğazına kalıyordu. Çok denemedim ama Arch'a geçmeye değecek bir performans artışı olmadığı için Debian ile devam ettim. Son kullanıcı için gözle görülür fayda sağlayacak bir şey göremedim maalesef.
Çok spesifik durumlarda gözle görülür fark yaratabilir. Factorio oyununun sistem gecikmesine çok duyarlı olduğu ve çekirdekteki optimizasyonların 10% gibi fark edebildiği söyleniyor ancak çok uç bir örnek. GPU darboğazı olan oyunlar çoğunlukta ve bunların performans artışı ya ekran kartını güncelleyerek ya da sürücüyle mümkün.
Fark yaratması gereken son kullanıcı için bir tek oyun sayabiliyorum. Video izleyen adam için, beyaz yakalı adam için bu optimizasyonların bir anlamı var mı? Bilgisayardan para kazananlar yani video, resim, müzik üretenler için gerekli profesyonel uygulamaların çoğu zaten Linux'da yok. Windows kullanıp içerik üreten biri Linux'a geçse bu optimizasyonlardan ne kazanabilir bilemiyorum. Onlar da çoğunlukla CUDA ve OpenCL gibi API'lere bakıyor yani GPU'ya bakıyor, gene sürücüye ve ekran kartına kaldık. Yani başka nasıl karşılaştırabilirim bilmiyorum son kullanıcıya ne sağlayabilir bu spesifik optimizasyonlar?