Dediğin şeyin psikoloji ile de alakası var. Çocukların öğrenim eğrisi yetişkinlere göre daha yüksektir. Üstüne merakları da varsa elbette çocuklar daha iyi işler başarabilirler. Fakat bu demek değil ki yetişkinler "yetersiz". Yetişkinlerle çocukların zihinleri farklı çalışıyor.17 yaşımdayken 13 yaşındaki arkadaşımı Linux Mint ile GNU/Linux dünyasına getirmiştim. Bilgisayarda sadece tarayıcıya girip anime izleyen ve birkaç oyun oynayan biriydi, teknoloji ile içli dışlı değildi. Linux'a geçişinin ilk haftasından sonra kendi yaptığı config'leri bana atmaya başlamıştı ve 2. aydan itibaren kendisinin sıfırdan yaptığı KDE temalarını bana atmıştı. Nasıl yapılacağını araştırmış, örneklere bakmış ve istediği düzeni sağlamıştı.
@gen2 hocam demem o ki 13 yaşındaki bilgisayarla arası kötü olan çocuk bile bunu yapabiliyorken reşit insanların çıkıp "Linux zor." demesi çok saçma. 13 yaşındaki bir çocuk gibi öğrenime istekli değillerse orası ayrı mesele ki zaten bu dedikleri 13 yaşında bir çocuk gibi bile olamadıklarını gösteriyorken bırakın "Linux zor." demeye devam etsinler.
Kolay dağıtımlarda terminale alışıp dosya düzenlemesinden bahsediyorum hocam. Daha fazla özelleştireceği iş olmaz zaten normal kullanıcıların. Bunlar 13 yaş çocuk gibi olamıyorlar korkuyorlar öğrenmekten.Yani evet, Linux'u isletim sistemine tema yapmaktan ibaret gibi dusunuyorsan zor degil.
Olay tamamen yeni şeyler öğrenme isteğine bağlı. Forumun genel kitlesinin 30 yaş ve altı olduğu zaten ortada. Gayet öğrenebilecekleri yaştalar. Daha büyük yaşta öğrenenler de var. "Zor, öğrenemem." diyerek kullanmamak sadece bir kaçma yöntemi.Dediğin şeyin psikoloji ile de alakası var. Çocukların öğrenim eğrisi yetişkinlere göre daha yüksektir. Üstüne merakları da varsa elbette çocuklar daha iyi işler başarabilirler. Fakat bu demek değil ki yetişkinler "yetersiz". Yetişkinlerle çocukların zihinleri farklı çalışıyor.
Kolay dağıtımlarda terminale alışıp dosya düzenlemesinden bahsediyorum hocam. Daha fazla özelleştireceği iş olmaz zaten normal kullanıcıların. Bunlar 13 yaş çocuk gibi olamıyorlar korkuyorlar öğrenmekten.
Olay tamamen yeni şeyler öğrenme isteğine bağlı. Forumun genel kitlesinin 30 yaş ve altı olduğu zaten ortada. Gayet öğrenebilecekleri yaştalar. Daha büyük yaşta öğrenenler de var. "Zor, öğrenemem." diyerek kullanmamak sadece bir kaçma yöntemi.
Yani terminalden bir iki dosya editlemek kolay is de, once ne yaptigini bilmek lazim yoksa sistemi eline alman da mumkun. Bilmiyorum kullandığın sistemdena yapiyorsun ama eger ben bunca degisiklikten sonra sistemimi hiçbir turlu acilamaz hale getirip de elime alirsam hepsini bastan yapmam uzun zaman alir. Mesela sistemim sahip oldugu bir Firmware bugindan dolayi T.C.'yi kullanamiyordu bunun yuzunden performans kaybediyordum. Internetin altini ustune getirdim, arastirdim kernel 6.0 icin uretilmis fix buldum patch halinde, bunu 6.4 kernele base edebilmek icin kernel kodunu alt ust etmek zorunda kaldim yuzlerce satir kodu puzzle cozer gibi degismis kernel koduna entegre ettim defalarca kez kernel derledim bazi yerleri yanlış yapmisim duzeltmem gerekti basit bir is de degil. T.C.'yi calisir hale getirmem saatlerimi aldi. Ardindan sağ olsun teknoloji harikasi pipewire kullandigim TSC konfigurasyonunu begenmedi bilgisayarimdan yankilanan ossuruk sesleri cikmaya basladi mecburen Pipewire'i uzun bir sure tekrar gormeme niyetiyle sutlamak zorunda kaldim Pulseaudio'ya geri donmek icin de bolca bir paket yeniden derlemem ve konfigure etmem gerekti. Bence bunlar kolay isler degil. Tamam sag tik sol tik bir yere kadar da gercekten bir sorun yasadiginda cozmek her zaman kolay olmuyor ve Linux ve sorunlar birlikte geliyor zaten. Programlar Windows'taki kadar ozveriyle gelistirilmiyor cogu zaman ve test edenlerin sayisi, test asamasinin kalitesi de Windows'a gore daha dusuk. Haliyle karsilasabilecegin tonla sorun var. Oyle her sorun format atarak cozulmuyor. Insanlarin Linux'tan ne anladiklari ve nasıl kullandiklarini bilmiyorum ama benim kullanim alanimda gayet zor bir isletim sistemi Linux.
Kendi yaptığı araçlarda bile var olan, önceden yapılmış diğer araçları arkaplanda kullanan, kullanıcıya hiçbir şey sunamayan ve XFCE'de bile hantal çalışan gereksiz bir dağıtım.Pardus der geçerim.
Okulda öğretmişlerdi kanka kullanmayı, açık kod olması hoşuma gitmişti ama aktif kullanmıyorum tabi.Kendi yaptığı araçlarda bile var olan, önceden yapılmış diğer araçları arkaplanda kullanan, kullanıcıya hiçbir şey sunamayan ve XFCE'de bile hantal çalışan gereksiz bir dağıtım.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.