Linux kullanıcıyım çok yabancılık çekiyorum. Normalde Windows'ta yazar geçersin Linux'ta illa Linux diye aratman gerekiyor ve neden bu kadar az az kişi kullanıyor? Ben Windows da Linux da kullanıyorum. Linux kişiselleştirme, mahremiyet, güvenlik vb. olarak çok daha iyi ama hala anlamıyorum niye bu kadar az kişi kullanıyor ve Linux ücretsiz. -_-
Olaya farklı bir bakış açısı getireyim;
Dünyadaki web hosting server ve dB server olarak kullanılan server sayısı ile mikropsoft server kullanan sayısı da tam ters oranda.
Linux çok uzun süre masaüstü konusunda geliştirme ve kolaylıklar açısından biraz zayıf kaldı. Özelikle X11 kısmında ilk zamanlarda çok geliştirme yapılmadı, terminal kullanımı tercih edildi. Ülkemiz için ise,
pahalı olan her zaman iyiydir mantığı daha çok hakim. Mikropsoft eğitim kurslarına dünya genelinde kaynak desteği ve sertifika sınavları başarı değeri bir ara %50 seviyelerinde idi. Yani 50 al sertifikayı yap. Sınav soruları yıllarca değişmedi ve kolaylıkla bulunabiliyor idi.
Üstüne her şeyin en iyisini isteyen patronlar çok uzun süre iş ilanlarına ms sertifika zorunluluğu eklediler. Şu an Linux dba veya Linux administrator arayanlar var ama sertifika istemiyorlar.
Linux öğrenme süreci kişiden kişiye değişken. Daha önce ms dünyasında bir şeyler yapmadı iseniz, Linux yapısı - hiyerarşisi sizi etkileyecek ve ms dünyasına girdiğinizde kargaşa göreceksiniz. Tabii ki çok fazla masaüstü alternatifi, genel sistem performansı, ihtiyacınız olmayanların yüklü olmaması, diskinizi öldüren
SearchIndex.exenin olmayışı.
Birçok yerde ve burada arkadaşların kendi farklı masaüstü paylaşımları ile oldukça performanslı ve futuristik çalışmaları dikkatinizi çekecektir.
Çok farklı amaçlar ile desteklediği disk fat yapısı ile ayrı bir olay.
Tüm desktopları workstation mantığındadır. Sizi kısıtlayacak ev kullanıcı veya tek dil destekli serileri de yoktur.
Windows da yapabileceğiniz en iyi görsel farklılık rainmeter vb yazılımlar ile oluyor. Win+e tuşuna basınca
şapka düşer kel gözükür .
Asıl sorunu yazmamışım.
Microsoft bir ticari firma. Ve şu an alternatif veya rakip olabilecek firma ve yazılımları satın alarak rakiplerini tarihden siliyor. Google Earth ve Skype en yakın zamanda olanlar.
Linux geliştiricileri ücret almadan bir şeyler yaplaşan kişilerce başladı. Kendi içinde dallanarak redhat gibi kurumsal firmalar kurulsa bile bunlarda ISO larından ücret taleb etmiyorlar sadece teknik destek ücreti alıyorlardı. Şimdi ise redhat da bazı yazılımlarını ücretli hale getirmiş olması sizi şaşırtmasın. Sonuç da kurumsal ve devasa hizmetler veriliyor.
Zamanında 3 CD'lik ıtanyum server ISO sunu ücretsiz indirip kurduk. Lisans sorunu da yok. Yardım veya tuning desteği istediğimizde ise işin süresi veya amaca göre istediler. Bu da oldukça mantıklı. Şu an evinizde kuracağınız bir Linux veya üstüne kuracağınız masaüstü için - programlar için, veya kullandığınız ISO'ları kopyalayıp dağıtmanız halinde kimse sizin evinizi polis eşliğinde basma hapse atma durumu yok.