Şimdiye dek sadece bir kez bilgisayar kullanmaya çalışmış durumda Anneannem. Ona sorsan Windows'a zor der. Her şey bildikçe kolaylaşıyor. Bilmeden bir şeylerin kolay gelme olanağı da yok. Sen sadece Windows'u önceden bildiğin için böyle cümleler kuruyorsun.Ama kimse ezbere terminal bilerek çıkmıyor beyefendi. Gerçekleri kabullenin.
Default olarak NVIDIA arayüzünde bunun ayarı yok zaten. Windowsda da yok.Ama kimse ezbere terminal bilerek çıkmıyor beyefendi. Gerçekleri kabullenin.
O kadar da sallamaya gerek yok. Linux ve Linux için geliştirilen komponentler kesinlikle son kullanıcı için değil, yüksek performans ve güvenlik için inşa ediliyor. Kullanım kolaylığı her zaman arka planda. Windows'daki yönergeler kesinlikle bilmeyen bir insanın bile kısa sürede anlayabileceği şekilde. Bilmeyen iki kişiye ikisini de kullandırsak Windows daha rahat kullanılırdı ve alışılırdı her zaman.Şimdiye dek sadece bir kez bilgisayar kullanmaya çalışmış durumda Anneannem. Ona sorsan Windows'a zor der. Her şey bildikçe kolaylaşıyor. Bilmeden bir şeylerin kolay gelme olanağı da yok. Sen sadece Windows'u önceden bildiğin için böyle cümleler kuruyorsun.
Linux zaten genelde herkesin Windows'tan sonra kullandığı işletim sistemi ağacı oluyor çünkü günümüzde herkes elbet Windows kullanmıştır. Linux'ta da işte Anneannem gibi olunca yeni başlayanlar bir öğreniş sürecine giriyorlar.
Özetle dediğinizi maalesef saçma buluyorum.
Öğrenince hepsi kolay. Ki Linux'u zaten herkes bebekliğinden itibaren görmediği için Linux'a Öğrenme Araştırma gereksinimi yüksek bir OS olarak bakıyorlar halbuki Linux'a has değil yani. Yeni bir OS/Kernel çıksa ona da aynı muamele yapılacak. Herkes yabancılık çekecek.
Bunda doğrusu yanıldığını düşünüyorum. Bilgiler doğru yanlış demiyorum ama ben değil birçok kişi Linux Kernel'inin sisteme adeta verim performans kattığını kabul eder. Ben gözle görülür olduğunu söyleyebiliyorum, İ7 7700HQ işlemcili sistemim için. Benchmark'larda da öyle. Hele ki Kernel Parametreleriyle bu daha da artıyor.Linux için yapılan bellek, I/O ve ağ optimizasyonları ancak sunucularda veya sunucu çiftliklerindeki yüksek seviyeli cihazlarda ve Threadripper gibi çok fazla çekirdeği sahip işlemcilerde gözle görülür fark yaratıyor. Benchmarkta olumlu çıkar ama normal kullanımda bir fark oluşmaz
Daha kolay öğrenilebilir, ben ona dair bir şey demedim. Sadece bilmiyorken her şey zor diyorum. @gen2 anında verdi cevabı mesela gider ayak. Çözümü sundu. Bilen adama 1 komuta bakıyor.O kadar da sallamaya gerek yok. Linux ve Linux için geliştirilen komponentler kesinlikle son kullanıcı için değil, yüksek performans ve güvenlik için inşa ediliyor. Kullanım kolaylığı her zaman arka planda. Windows'daki yönergeler kesinlikle bilmeyen bir insanın bile kısa sürede anlayabileceği şekilde. Bilmeyen iki kişiye ikisini de kullandırsak Windows daha rahat kullanılırdı ve alışılırdı her zaman.
Bunda doğrusu yanıldığını düşünüyorum. Bilgiler doğru yanlış demiyorum ama ben değil birçok kişi Linux Kernel'inin sisteme adeta verim performans kattığını kabul eder. Ben gözle görülür olduğunu söyleyebiliyorum, i7 7700HQ işlemcili sistemim için. Benchmark'larda da öyle. Hele ki Kernel Parametreleriyle bu daha da artıyor.
Son kullanıcı yorumun doğru. Ama bence asıl güzellik getiren de Linux'a bence komplikelik. Sence de içten içe öyle olduğuna eminim. Ama işte kullanıcı azlığına sebep oluyor.
Standartlardan kastın uygulamalar mı? MS Office yerine LibreOffice gibi durumlar mı?
Daha kolay öğrenilebilir, ben ona dair bir şey demedim. Sadece bilmiyorken her şey zor diyorum. @gen2 anında verdi cevabı mesela gider ayak. Çözümü sundu. Bilen adama 1 komuta bakıyor.
Öğrenen uğraşan herkes yapar zaten. Senin mantığınla matematiği de öğrene öğrene ilerleyelim herkes profesör düzeyine gelebilir.Şimdiye dek sadece bir kez bilgisayar kullanmaya çalışmış durumda Anneannem. Ona sorsan Windows'a zor der. Her şey bildikçe kolaylaşıyor. Bilmeden bir şeylerin kolay gelme olanağı da yok. Sen sadece Windows'u önceden bildiğin için böyle cümleler kuruyorsun.
Linux zaten genelde herkesin Windows'tan sonra kullandığı işletim sistemi ağacı oluyor çünkü günümüzde herkes elbet Windows kullanmıştır. Linux'ta da işte Anneannem gibi olunca yeni başlayanlar bir öğreniş sürecine giriyorlar.
Özetle dediğinizi maalesef saçma buluyorum.
Öğrenince hepsi kolay. Ki Linux'u zaten herkes bebekliğinden itibaren görmediği için Linux'a Öğrenme Araştırma gereksinimi yüksek bir OS olarak bakıyorlar halbuki Linux'a has değil yani. Yeni bir OS/Kernel çıksa ona da aynı muamele yapılacak. Herkes yabancılık çekecek.
Çok güzel bir yazı olmuş. Elinize sağlık.Buradaki kullanıcı sen değilsin. Linux'da en başta Google'ın sunucusundaki 100 Gbps'lik ağ kartları önemli(örnek), Ya da en güçlü süper bilgisayarlarda çalışan Threadripper işlemciler için geçerli. Sen de bir performans artışı kazanıyorsun ama o Windows'un sağladığı kullanım kolaylığına karşı senin elde ettiğin performans artışı çok daha az. O işte görmüşsündür 10 kat performans artışı diyor Phoronix'de falan haberlere bakarsan veya o modülün neyi 10 kat hızlandırdığına bakarsan. Ama o Google'nin sunucundaki o kartta 10 kat performans artışı sağlıyor, sende 10 katı bırak 2 kat bile performans artışı sağlayamayabilirsin.
Linux en en en başında zaten sunucu ve süperbilgisayarlar için düşünülüyor, optimizasyonlar buna göre yapılıyor. Firmalar tarafından verilen commitler de sunucudaki donanımlar daha iyi çalışsın diye yapılıyor.
Ekran sunucu protokolü olan X ve Wayland(Wayland'da kendi içinde birçok alt kola bağlanıyor), ses sunucusu olan ALSA/PulseAudio ve PipeWire, Init sistemi olarak Systemd, OpenRC ve Runit gibi. Hiçbirinde kesin bir standartlaşma yok.
Wayland 15 yaşında olmasına rağmen X ile olan eksikliklerini konuşuyoruz, hala önüne geçilemeyen durumlar var. Nisan ayında toplandılar Prag'da RedHat'ın ev sahipliğiyle NVIDIA ve Valve gibi şirketlerden gelen geliştiriciler ile bir yol haritası belirlediler ancak hala somut bir hareket yok. Windows'ta hepsi bir standarta oturmuş bugün HDR nerede, dokunmatik ekran nasıl kalibre edilir ve adapte edilir, yok input lag var, yok tearing yaması, yok fractional scaling düzgün çalışmıyor, yok color correction nasıl yapılır gibi şeyleri tartışıyoruz.
İkisini birebir kıyaslarsak Windows tabii ki daha kolaydır, Windows kurarken dahi elinden tutuyor. @gen2 belki ben doğmamışken Linux kullanıyordur, o biliyor da çözebiliyor. Bu kolay kullanım değil, bilgisinden kaynaklı. Bir şey kolay kullanımlı diyorsak bilmeyen adamın bile bir şeyleri yapabilmesi lazım. Burada rol-modelin @gen2 değil, evde Facebook'a girip kız düşürmek için bilgisayar marketlerinin kakaladığı marka bilgisayarı kullanan Mehmet amca olsun.
Yani? Yeni bir sey ogrenmekten mi korkuyorsun?Ama kimse ezbere terminal bilerek çıkmıyor beyefendi. Gerçekleri kabullenin.
Hayır buna ben de girerim. Bana yarar sağlıyor mu? Sağlıyor. O bahsettiğin bilgisayarda 10 kat artıyorsa %900 performans artışı sağlamış demektir. Ben kendi donanımımla %100 bile alsam dediğin gibi -ki %100'ü senin azımsamanı anlamlandıramıyorum- ; daha ne olsun yani?Buradaki kullanıcı sen değilsin. Linux'da en başta Google'ın sunucusundaki 100 Gbps'lik ağ kartları önemli(örnek), Ya da en güçlü süper bilgisayarlarda çalışan Threadripper işlemciler için geçerli. Sen de bir performans artışı kazanıyorsun ama o Windows'un sağladığı kullanım kolaylığına karşı senin elde ettiğin performans artışı çok daha az. O işte görmüşsündür 10 kat performans artışı diyor phoronix'de falan haberlere bakarsan veya o modülün neyi 10 kat hızlandırdığına bakarsan. Ama o Google'nin sunucundaki o kartta 10 kat performans artışı sağlıyor, sende 10 katı bırak 2 kat bile performans artışı sağlayamayabilirsin.
Çeşitlilik nasıl batıyor size? Çeşitlilikten güzel ne var? Belki adam X server'dan yasa PulseAudio'dan sıkıldı,sevmiyor. Alternatifleri olmasından güzel ne olabilir? Buna maalesef katılmıyorum.Ekran sunucu protokolü olan X ve Wayland(Wayland'da kendi içinde birçok alt kola bağlanıyor), ses sunucusu olan ALSA/PulseAudio ve PipeWire, Init sistemi olarak Systemd, OpenRC ve Runit gibi. Hiçbirinde kesin bir standartlaşma yok.
Bu konuda sana katılıyorum. Üstüne pek eklenecek bir şey yok. 1080p content tüketmek için de bir proje vardı mesela. Vakti önemli bir insan için bu çok büyük sıkıntı. 1080p content için ayrı bir GitHub'a, ardından HDR gelince aklına onun için yeniden çabalara girmek...Wayland 15 yaşında olmasına rağmen X ile olan eksikliklerini konuşuyoruz, hala önüne geçilemeyen durumlar var. Nisan ayında toplandılar Prag'da RedHat'ın ev sahipliğiyle NVIDIA ve Valve gibi şirketlerden gelen geliştiriciler ile bir yol haritası belirlediler ancak hala somut bir hareket yok. Windows'da hepsi bir standarta oturmuş bugün HDR nerede, dokunmatik ekran nasıl kalibre edilir ve adapte edilir, yok input lag var, yok tearing yaması, yok fractional scaling düzgün çalışmıyor, yok color correction nasıl yapılır gibi şeyleri tartışıyoruz.
Windows'un o elinden tutması olayı güzel de Linux'ta bunu Mint gibileri yapıyor biliyorsun. Linux Arch ve Gentoo gibi dağıtımlardan oluşmuyor. Çeşitlilik çok güzel. Mint'da yardımcı oluyor kurarken hatta kurmadan önce gezintiye bile çıkmana izin veriyor...İkisini birebir kıyaslarsak Windows tabii ki daha kolaydır, Windows kurarken dahi elinden tutuyor. @gen2 belki ben doğmamışken Linux kullanıyordur, o biliyor da çözebiliyor. Bu kolay kullanım değil, bilgisinden kaynaklı. Bir şey kolay kullanımlı diyorsak bilmeyen adamın bile bir şeyleri yapabilmesi lazım. Burada rol-modelin @gen2 değil, evde facebook'a girip kız düşürmek için bilgisayar marketlerinin kakaladığı marka bilgisayarı kullanan Mehmet amca olsun.
Yani? Yeni bir şey ogrenmekten mi korkuyorsun?