Neden Linux kullanan bu kadar az?

Sana istediğin aileyi seç diyor, en azından tek aile tek taban kullanmıyoruz. Ben çok memnunum alternatifler olmasından.

Mint'ın kullanımı Windows'tan bile kolay. Haberiniz olsun.

Yazılım desteği yok yazmışlar doğrusu haklılık payı var ama ekosistemde rekabete gelebilecek güzel alternatifleri de var. LibreOffice, OpenOffice gibi birçok şey vardı. Ben gündelik kullanımımda Office kullanmıyorum pek umarım isimleri yanlış hatırlamıyorumdur. En güzeli ne derseniz, ileri seviye Office işlerinde Windows kullanıp gündelik kullanımda Linux kullanmak bana göre, eğer MS Office ile takıntılıysanız illaki.

Yazılım program desteği dışında Linux her konuda Windows'u solluyor denebilir. Mükemmel bir kernel, birbirinden farklı DE/WM'ler. İnanılmaz şeyler gerçekten bende bazen hayranlık uyanıyor.

Windows'un arayüzü akıcı değil. RegEdit gibi yerlerde özellikle ben deliye dönüyorum bazen. Görev Zamanlayıcı kullananlar varsa onlar da katılır. Aero masaüstü ortamı doğrusu rezalet, Linux masaüstü ortamlarında misal GNOME ile biraz kullansalar görebilirler kendileri.

Sorun çözmeye de az çok uygunsanız mod olarak fazlasıyla güzel. Windows'a nazaran çok daha az sorun oluyor aslında gündelik, güvenli kullanımda ama.

Yazılım desteği ve ilgili yönlendirmeler yapılsaydı Windows kullanılmazdı ama günümüzde durum böyle değil. İsteyen istediğini kullansın ama bence önyargısız bir ara Linux'a da şans versin. Girince ve ilk başlarda az sabırlı olunca kullandığınız şeye anlam veremiyorsunuz.

Bu arada kolaylık konusu da biraz aslında deneyimsizlik yüzünden yanlış anlaşılıyor. Linux Windows'tan kat ve kat kolay ama işte öğrenene kadar. Terminal'de 2 komutla her işimi hallediyorum. Hatta DD komutuyla Terminalde programsız ISO bile yazdırıyorum.
Tek aile tek taban dediğin şey yıllarca sabit çalışabiliyor, Libre programlarını yıllarca kullandım ve MS Office programlarının yanına bile geçemez. Linux çekirdeğini kullanan işletim sistemleri anca ve anca spesifik kişileri ve spesifik iş ortamlarının işine yarayan hallerde lakin piyasanın çoğunluğuna kesinlikle hitap eden bir konumda değil. Demek istediğim buydu ve sonuna kadar da savunurum bunu. Hiç kullanmadan ve denemeden konuşan biri de değilim, Debian ve Ubuntu'ya çok uzun bir süre şans verdim ve en sonunda Windows'a geri döndüm. Dönmekten pişman değilim.

İşte bu malesef saçmalık, Üç temel taban var ve birindeki yazılım da diğerinde çalışıyor zaten.
Ubuntu tabanı.
Evet, o yüzden distrowatch'a girip 855 distro arasından kendine ve ihtiyacına uygun olanı arayabilirsin. Maalesef o üç temel tabanda son kullanıcıyı kendine bağlayabilecek hiçbir şey yok.

Evet, o yüzden distrowatch'a girip 855 distro arasından kendine ve ihtiyacına uygun olanı arayabilirsin. Maalesef o üç temel tabanda son kullanıcıyı kendine bağlayabilecek hiçbir şey yok.
Evet ve bu insanların %99u için Ubuntu.
Yok anlamadığın şey şu, Ubuntu tabanlı bir linuxa Ubuntuya kurabildiğin ne varsa kurabiliyorsun. 885 tane linuxun zaten %99u çöp proje. İlk 100lük listedeki dağıtımların yarısının bile yarın desteğinin gidip gitmeyeceğini bilmiyorsun.
Ubuntu normal kullanıcıya ve olaysızlık isteyene, Fedora, Debian ve openSuse daha fazla güç isteyene. Bu kadar.

Konuya donecek olursak cevap basit aslinda, Mint kullanmak ne kadar kolay bilmiyorum LiveDVD'sinden baska bir şey kullanmadim ama Linux'u ogrenirken bir miktar zorluk cektim.

17 yaşımdayken 13 yaşındaki arkadaşımı Linux Mint ile GNU/Linux dünyasına getirmiştim. Bilgisayarda sadece tarayıcıya girip anime izleyen ve birkaç oyun oynayan biriydi, teknoloji ile içli dışlı değildi. Linux'a geçişinin ilk haftasından sonra kendi yaptığı config'leri bana atmaya başlamıştı ve 2. aydan itibaren kendisinin sıfırdan yaptığı KDE temalarını bana atmıştı. Nasıl yapılacağını araştırmış, örneklere bakmış ve istediği düzeni sağlamıştı.

@gen2 hocam demem o ki 13 yaşındaki bilgisayarla arası kötü olan çocuk bile bunu yapabiliyorken reşit insanların çıkıp "Linux zor." demesi çok saçma. 13 yaşındaki bir çocuk gibi öğrenime istekli değillerse orası ayrı mesele ki zaten bu dedikleri 13 yaşında bir çocuk gibi bile olamadıklarını gösteriyorken bırakın "Linux zor." demeye devam etsinler.

Elbet zor dağıtımlar var ancak normal kullanıcıların kullanması için geliştirilen tonla dağıtım da var. Hiçbirimiz yeni kullanıcılara Gentoo önermiyoruz zaten. Linux Mint'i kurmak Windows kurmaktan daha kolay. Kullanım tarafındaysa şunu diyeyim: Uzun süredir Arch kullanıcısıyım ancak Arch'ın sorunlarından bıktım ve yeni bir dağıtım bulana kadar Linux Mint'teyim. İkisini de tecrübe etmiş biri olarak diyorum Linux Mint gibi dağıtımlar kullanıcıya çok büyük kolaylıklar veriyor. Windows'un çözülemeyen hatalarına karşı Linux Mint'in kurtarma aracı mükemmel çalışıyor. Durmadan format gerektiren Windows daha mı rahat şimdi?

Ben çocuk diye tabir ettiğimiz gençlerin olayı çabuk kavrayıp, yıllarca çabaladığımız şeyler karşısında pratik ve çok hızlı detaylı öğrenmeleri karşısında şaşkınım.

Tabii ki en büyük faktör, beyinleri bizden daha pratik çalışıyor ve bizim yaşımız gibi birçok şey ile kirlenmemiş oluyor.

Şu an oyun oynuyorum ama aklımdan 40 tilki var ve hepsi birbirini ısırıyor.

Çok uzun zaman önce UNIX ve Oracle konusunda destek aldığım firmanın sahibi 5 yaşındaki kızı için ülkemizde okul bulamamış idi. Çünkü 3 yaşında okuma yazmayı tamamen kendi kendine sökmüş (az da olsa aile desteği var ama çocuk ilgili), ve 5 yaşında İngilizce konuşup anlıyormuş.
IQ soruyorsanız sanırım 125 üstü bir rakam idi.
25 yıl önce ona uygun bir okul ve eğitim sistemimiz yok idi ama ne değişti, hala o tür bir okul ve eğitim sistemimiz yok. Kanaat notu ile başımdan gitsin diye hiç hak etmediği mezuniyeti almış ve ellerinden düşürmedikleri akıllıııı telefon ile selfieeeeee paylaşan, marka giymek için ailesi ile kavga eden gençllik var.

Bu şekilde canım ülkemde sayısız çocuklar heba olurken biz burada Linux neden bu kadar zor tartışması yapıyoruz. Sanki Linux'ü bize uzaylılar başımıza bela olsun diye getirdi.

Evet Linux'e Mali destek veren veya sahiplenecek biri olsa idi bunları konuşmazdık. Ama Mali destek çıkan biri ondan Mali kazanç da ister. Ve Linux para ile satılıp kurulan ticari bir meta olur ve patronun direktifleri yönünde 1 masaüstü ve kendisine sponsor reklam verenlerin istediklerini ekler. Devlet baskısı altında alakasız bilgiler toplar... Gittikçe dipsiz kuyu olaylar yaşanır...

Aaaaaa Windows'u mu anlattım Linux yerine...

Linux kullanıcıyım çok yabancılık çekiyorum. Normalde Windows'ta yazar geçersin Linux'ta illa Linux diye aratman gerekiyor ve neden bu kadar az az kişi kullanıyor? Ben Windows da Linux da kullanıyorum. Linux kişiselleştirme, mahremiyet, güvenlik vb. olarak çok daha iyi ama hala anlamıyorum niye bu kadar az kişi kullanıyor ve Linux ücretsiz. -_-
Sistem gereksinimlerini bilmiyorum ama bilgisayarım gerçekten eski, oyun çalıştırmak zahmetli diye biliyorum ve Windows'ta kurulu düzenimiz var yeğenim.

Linux kullanıcıyım çok yabancılık çekiyorum. Normalde Windows'ta yazar geçersin Linux'ta illa Linux diye aratman gerekiyor ve neden bu kadar az az kişi kullanıyor? Ben Windows da Linux da kullanıyorum. Linux kişiselleştirme, mahremiyet, güvenlik vb. olarak çok daha iyi ama hala anlamıyorum niye bu kadar az kişi kullanıyor ve Linux ücretsiz. -_-

Çok karışık be... Bir sorun yaşadığın zaman 40 takla atıyorsun ve bu sorunlar karşına her gün çıkıyor.

17 yaşımdayken 13 yaşındaki arkadaşımı Linux Mint ile GNU/Linux dünyasına getirmiştim. Bilgisayarda sadece tarayıcıya girip anime izleyen ve birkaç oyun oynayan biriydi, teknoloji ile içli dışlı değildi. Linux'a geçişinin ilk haftasından sonra kendi yaptığı config'leri bana atmaya başlamıştı ve 2. aydan itibaren kendisinin sıfırdan yaptığı KDE temalarını bana atmıştı. Nasıl yapılacağını araştırmış, örneklere bakmış ve istediği düzeni sağlamıştı.

@gen2 hocam demem o ki 13 yaşındaki bilgisayarla arası kötü olan çocuk bile bunu yapabiliyorken reşit insanların çıkıp "Linux zor." demesi çok saçma. 13 yaşındaki bir çocuk gibi öğrenime istekli değillerse orası ayrı mesele ki zaten bu dedikleri 13 yaşında bir çocuk gibi bile olamadıklarını gösteriyorken bırakın "Linux zor." demeye devam etsinler.

Elbet zor dağıtımlar var ancak normal kullanıcıların kullanması için geliştirilen tonla dağıtım da var. Hiçbirimiz yeni kullanıcılara Gentoo önermiyoruz zaten. Linux Mint'i kurmak Windows kurmaktan daha kolay. Kullanım tarafındaysa şunu diyeyim: Uzun süredir Arch kullanıcısıyım ancak Arch'ın sorunlarından bıktım ve yeni bir dağıtım bulana kadar Linux Mint'teyim. İkisini de tecrübe etmiş biri olarak diyorum Linux Mint gibi dağıtımlar kullanıcıya çok büyük kolaylıklar veriyor. Windows'un çözülemeyen hatalarına karşı Linux Mint'in kurtarma aracı mükemmel çalışıyor. Durmadan format gerektiren Windows daha mı rahat şimdi?
Yani evet, Linux'u isletim sistemine tema yapmaktan ibaret gibi dusunuyorsan zor degil.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı