Windows'tan da 10 kat daha stabil çalışıyor, saçma sapan sizi uğraştıracak sorunlar teşkil etmiyor.
Ayrıca Linux'ta uygulamaların sadece kodla kurulduğu yanlış.
Bunh yazmak için ne kadar kod yazdın?
Ne kadar ekmek o kadar köfte bu kadar basit, Linux'te de aynı Windows'ta da, en hafif desktop environment'da yüklesen, en az RAM tüketen uygulama paketini vs. de kullansan. Tek bir tarayıcıda sekme açmaya başlamana bakıyor. Ha dersin ki az RAM tüketen tarayıcılar var, yine bir işe yaramıyor onlarda az RAM tüketiyim derken sitelerde bozulmalar, yavaş açılmalar vs. yaratıyor. Her durumda yazılım bir yere kadar donanım yetmiyorsa Linux'te yetişemiyor.
Linux'te kod vs. çok uğraştıracak bir şey yok ki, arayüz değiştiriyorsun, az RAM kullanan ve stabil uygulama bakınıyorsun. Bir de zaten ilk baştan düzgün çalışan bir dağıtım kullanırsan bir sorun yaşamıyorsun. Tabii normal bir bilgisayar için atıl halde şu bilgisayarı bir ayağa kaldırayım Linux kurup olayları artık bitti gibi bir şey.
Arch Linux ile Hyprland kullanıyorum. Tarayıcı olarak da az RAM harcayanları tercih etmek yerine Firefox kullanıyorum.
Sistemim boşta 280-290 MB RAM kullanıyor.
Genelde aktif olarak 3-4 sekmeyi birden kullanırım tarayıcıda. Biri Technopat olur biri YouTube diğeri Instagram sonuncudaysa o an araştırmam gereken bir şey varsa onun hakkında arama olur.
3-4 sekme açmama ve yorucu animasyonlarla çalışan bir pencere yöneticisinde açmama rağmen sadece tarayıcı açıkken 1 GB RAM üstü kullanıma çıkamıyorum. Zaten @363652 hocamın dediği gibi 2 GB RAM'im var. Artı olarak bir uygulama açmadıkça RAM kullanımım 1 GB üzerine çıkmıyor tarayıcı açıkken.
Aynı cihazla Windows'ta video izlerken bile kasmasına rağmen Linux'tayken 2 GB RAM'in 1 GB'si bile dolmuyor.
Sonra bilgisayara 320 virus giriyor, ne oldugu belli olmayan hatalar cikiyor, kullanici hesabin kendi kendine siliniyor format atmak zorunda kaliyorsun falan isteSadece NTlite ve windows iso yeterli. Tüm sistem için belki 30dk edit yapıyorsun hatta kalıp dosyan varsa hiç editlemiyorsun. Atıyorsun kalıbı o yapıyor. Sonra kur tuşuna basıp kendine kahve yapıyorsun. Ve en iyiside ne biliyor musun? Alışma süreci diye bişey yok. Linux'da tüm terminal komutlarını ezberleyeceksinde ondan önce Linux'u onboard'dan çıkaracaksinda ohooo oh. Ömrüm bitti.
@Itechin.g Q4OS boşta 120 MB RAM harcıyor. Plasma'nın eski sürümünü kullanıyor ve Plasma eskiden çok RAM kullanırdı, Plasma'yı bayağı düzenlediler. Minimal bir dağıtım, basitlik amaçlı düzenlenmiş bir dağıtım da değil. RAR dosyası açabilmek için kurmanız gereken paketi kendiniz biliyor olmalısınız böyle bir dağıtıma geçerken.Dostum Q4OS tamamen minimallik icin gelistirilmis bir dagitim.
Ornek olarak Mint veya Fedora'da cift tiklama ile acabilirsin tum compressed dosyaları.
4GB alti ramle calisacak sistem kalmadi mi?
@Bayram Tempest
2GB Ram ve 32GB depolamaya sahip sistemim Artix Linux ile gayet stabil bir sekilde calisiyor. Bosta yaklasik 250-300 arasi ram kullaniyor.
Sonra bilgisayara 320 virus giriyor, ne oldugu belli olmayan hatalar cikiyor, kullanici hesabin kendi kendine siliniyor format atmak zorunda kalıyorsun falan iste
O işler eskide kaldı. Wine olmasa sizin sistem çalışmayacak.
Linux'a geçmek istiyorum ama oynadığım oyunlardan birkaçı desteklenmiyor. Linux'un bence güzel yanlarından biri kodlamaya heves uyandırması.
Sistemlerimin hicbirinde Wine kurulu degil, Sadece ana sistemimde Steam'den Proton kurulu onu da en son 1-2 ay önce falan kullanmistim. Sonraki gelsin.