Neden Linux?

Merhaba arkadaşlar, aklıma takılan bir soru var. Neden nadiren de olsa bazı kişiler Linux kullanıyor? Windows varken neden Linux tercih ediliyor.
  • Açık kaynağa destek,
  • Sistem kaynaklarını az kullanması,
  • Performans, gizlilik, güvenlik ön planda olması,
  • Lisans derdi olmaması,
  • Çok değişik şekillerde özelleşebilmesi,
  • Yetkilerin senin elinde olması,
nedenleriyle geliştiriciler ve son kullanıcılar için cazip gelmiştir.

GNU/Linux, geliştiriciler ve son kullanıcıların uygulama ve altyapı sistemini karşılıyor.

Oyunlar için; Lutris, "fshack" ibareli Wine, Steam, PPSSPP, Yuzu, Cemu, RSPC3, Dolphin...
Oyun geliştme; Unity3D, Godot, Unreal Engine, Libgdx.
Uygulama geliştirme; Rider (C#, F# ile yapılacak her şey), Eclipse (Java, C++, C), Android Studio, Visual Studio Code.
Resim edit programı; Gimp, Krita.
Video edit veya FX; KdenLive, Piviti, Davinci Resolve, Blender 3D.

Geliştirme kısmına özellikle katılıyorum. Windows'tan kat ve kat kolay uygulama geliştirme ortamı var.

Oyunlar için ProtonUp da var: ProtonUp ile GNU Linux’ta Proton uyumluluk araçları nasıl kurulur.

Merhaba arkadaşlar, aklıma takılan bir soru var. Neden nadiren de olsa bazı kişiler Linux kullanıyor? Windows varken neden Linux tercih ediliyor?

Kısa ve öz olacak:
Çünkü Windows seni bir odaya kitliyor, dışına çıkmana izin vermiyor (Edge bile debloater olmadan silemiyorsun)
Linux ise seni o kilitli odadan çıkarıp, özgürlüğüne kavuşturuyor

Windows 10 oyunlarda güzel FPS veriyor. Bir de modlu ISO kullandınız mı keyifler şahane. Sistem çok hızlı açılıyor, programlar hızlı açılıyor, işlem gecikmesi olmuyor ve oyunlarda da ani FPS düşmeleri, input gecikmeleri de olmuyor.

Ognitorenk adlı hocamız (bu siteye de üye galiba) Windows 10'u çok performanslıdır ve simge paketi ile fare simgesi de eklemiştir güzel bir tane.

O yüzden Linux tercih etmiyorum.

Oyun performansı için

RX Vega 64 Referans Blower tasarım kartlar arasındaki en yüksek Superposition skoru bana ait.

Testin Windows versiyonunu Arch Linux'ta Proton GE ile çalıştırdım.
Geçtiğim rakiplerin hepsi Windows kullanıyor.

Modlu ISO kullanınca güvenemiyorsun, adamlar arkada mining yapıyor olsa bile senin haberin olmaz, ve Update yapamıyorsun mesela, ayrıca sistemde olması gereken temel özellikleri de kısmak zorunda kalıyorlar yoksa debloat çalışmıyor sonra.
Sisteminin hızlı açılması hibernate ile alakalı (ayarlardan Fastboot'u kapatsan o kdr hızlı açılmaz yani)
Hatta hibernate yüzünden sistemin tam kapanmaz, arkada açık kalır ( bu yüzden kapatırken Shift'e basılı tutun derler)
İşlem gecikmesi ve oyunlarda ani FPS düşmeleri oluyordu bende.
Bu arada olay sadece simge paketi filan değil, olayı anlayabilmek için Linux kullanmak gerekiyor.
Ben microsoftçu bir arkadaşıma (ama böyle ciddi microsoftçu yani) Linux kullandırttım ve şu an bırakamam diyor (Windows'u sildi)

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…