Rehber Neden Linux'a Geçmelisin | Tüm Detaylar 2025

Windows 11'in o TPM 2.0 şartı
Olay bu değil sadece. AMD A8 7410 R5 M330 2 GB bilgisayarım TPM 2.0 ve Secure Boot destekliyor mesela ama işlemci şartından dolayı kuramıyorsun. Windows 11 bırak AMD A serisine destek vermeyi, Ryzen 1. nesile bile destek vermiyor.

Olay bu değil sadece. AMD A8 7410 R5 M330 2 GB bilgisayarım TPM 2.0 ve Secure Boot destekliyor mesela ama işlemci şartından dolayı kuramıyorsun. Windows 11 bırak AMD A serisine destek vermeyi, Ryzen 1. nesile bile destek vermiyor.
Hocam ağzına sağlık, çok doğru bir noktaya parmak bastın. TPM işin sadece vitrini, arkada o saçma işlemci listesiyle sapasağlam cihazları resmen emekliye ayırıyorlar. Ryzen 1. nesil gibi canavar işlemcileri bile yok saymaları tam bir pazarlama stratejisi. İşte o Windows'un desteklenmiyor dediği AMD A serisi işlemciler, Linux'ta yıllarca fişek gibi çalışır. Bizim isyanımız da buna zaten.

Maalesef Windows, her detayi dusunulerek yapilmis bir isletim sistemi ve donanimlarla en uyumlu calisiyor.

Yani ben boyle hissediyorum, bir kanitim yok fakat GNOME da bence isteletim sistemi olarak Windows kadar iyi fakat NVIDIA Wayland'a mi iyi destek vermiyor yoksa Wayland, NVIDIA standartlarina mi uymuyor onu anlamadim.

Güzel bir tanıtım olmuş.
Gençlik zamanında herkes benim düşündüğüm gibi düşünsün, ben en iyisini bilirim idealleri ve davranışlarında oluyor.

Bir işletim sisteminde veya bilgisayar kullanım amacınıza göre hangi işletim sistemini seçmeniz gerektiği değişkendir.

Şahsi olarak söyleyim; eğer bir stabilite, mobil kullanım, çok fazla değişik yazılım ihtiyacı duymuyor isem, yıllar geçtikçe de performans değerleri aynı seviyelerde olmasını istiyorsam macOS tercih ederdim.
Yine aynı cepheden yürüyorum, çok iyi grafik performansı ve aynı firmanın uygulamaları arasında çok hızlı geçişler yapacak isem de macOS tercih ederdim.

Param var yeni hardware erişiminde sorunum yok, fantezi yapmayı seviyorum, oyun ağırlıklı zaman harcamak istiyorum dediğim de Windows karşıma çıkmış olsa da, oyun konusunda PlayStation büyük bir dev olarak karşıma çıkar.

Windows ortamları için yazılım geliştirmem gerek, sistem destekleri konusunda Microsoft ürünleri ile çalışmam gerek, para kazanmak için seçtiğim sektörde micropsoft ürünleri ağırlıkta gibi düşüncelerim var ise doğal olarak mikrosoft kullanacağım.

Web hosting, server konfig, clustiring, Media server, dB server işlemleri, sanal sistemler konusunda, data Center da güvenlikçi olarak çalışacağım gibi birçok işte yetkinlik için ise, karşınızda bu konuda en yetkin olan *nix grubudur.

Evde film seyredeceğim, arada chat muhabbetleri gibi çok basit işlemler için ise ilk bulduğun Linux ISO sunu kur geç.

Genç ve acemi biriyim, hem elektronik devreler, hem de otomasyon sistemleri, gibi konularda kendimi geliştirmek istiyorum diyorsan Linux tercihiniz sizi daha kolay yönlendirir. Çünkü işletim sisteminden hardware'e ulaşmak daha kolay. Çok fazla sizi bloke edecek yazılım olmadığı gibi, zorlanma anında hangi yazılımı devre dışı bırakmanız gerektiğini kolayca bulabilirsiniz. Yazılım konusunda gelişmeniz halinde ise, var olan işletim sistemini yamalayarak kendi isteğinize göre hardware performansını yönlendirebilirsiniz.
Mikropsoft ortamında, ne kadar fazla mod yaparsanız yapın, firmanın kendi mallware yapısını delemiyorsunuz.

Evet mikropsoft çok kötü bir kelime olan aptala anlatır gibi seviyesindedir. Ama bilgisayar kullanmak ve onun üzerinden para kazanmak - teknik gelişme edinmek isteyen birinin de aptal olması pek mümkün değil.
Micropsoft ortamı kötü değil. Sorun sizin gerçek hardware yapınızdan almanız gereken gücü almanızı engellemeleri ve bilginiz dışında çok fazla arka planda çalışan uygulama olmasıdır.

25H2 ile iddia ettikleri özellikleri manuel olarak siz benzer sistemi herhangi bir Linux de, daha az hardware özellikleri ile elde edebiliyorsunuz. Adı Ali değil ama sonuç olarak elde edebiliyorsunuz.

Bir mikropsoft lisans bedeli var. Bir de kullandığınız bu işletim sistemi ile sizi pazarlamaya çalışan bir firma var. Nasıl mı pazarlıyor? Yaptığınız her şey - kullandığınız her dosya not alınıp, farklı pazarlama ve güvenlik firmalarına bilgi olarak satışı yapılıyor.

Kimseyi Windows kullandığı için eleştiremem. Şu an bu satırları Windows 11'den yazıyorum. Kullandığınız sistemi bilin sadece.

Şu günlerde kullandığım IDE yazılımları ağırlıklı olarak Windows ortamı için var ve geliştirdiğim proje de Windows ortamı için maalesef.

Linux'ün çok kötü özellikleri var.
A) sizi düşünmeye ve araştırmaya yönlendirir.
B) fantezilere açık olmanızı, her gün farklı görünüm ve özelliklerde çalışmanıza sebep olabilir.
C) sizi asosyal bir yapıdan, sosyal bir yapıya sevk edebilir. Yapılanları takip etmek ve kendi yaptığınız gelişmeleri paylaşarak maalesef sizi sosyal biri olmaya zorlar.
D) kullandığınız Hardware'in gerçek performansını görürsünüz.

Kimseyi eleştirmeyin. Seçimlerimiz ile yaşarız.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı