Linux'a neden geçilmeli?

Bilgisayarımın kontrolü bende olmalı. "Güncelleştirmeler devam ediyor" adı altında Edge tarayıcısının sildiğim halde geri yüklenmesini istemiyorum.
Aynı şey OneDrive için de geçerli.
 
Son düzenleme:
+ OS ye tam olarak hakimsin. Istedigin yerini degistirir, istedigin sekilde customize edersin. Windows'ta oldugu gibi basit bir browser'i silmek icin ( Edge ) takla atmiyorsun. Tek komut.
+ Senden obfuscate edilen servisler yok. Linux'te soyle bir manzarayla karsilasmazsin:
Eki Görüntüle 1301972
Binlerce svchost, arkada ne yaptigi belli degil.
+ Cok kuvvetli ve kullanisli bir terminal. GUI ile yaptigin tum isletim sistemi konfigurasyonlarini terminalden de yaparsin.
+ Internette ivir zivir adreslere gidip setup.exe download etmek gibi bir amelelik yok. Repo kullanirsin.
+ Windows'da oldugu gibi ( senelerdir cozemediler bunu ) Installer icine tuzak koyulamaz Linux'te. VideoPlayer yuklerken caktirmadan anti-virus kuramaz installer Linux'te. Boyle bir salakliga imza attigi icin Microsoft calisanlarini tebrik etmek gerekiyor aslinda. Buna neden kimse isyan etmiyor anlamak zor.
+ Regedit sacmaligi yok. Regedit'te oldugu gibi programlarin fixed adreslemelerine ihtiyac yok. C:\ ye kurdugun bir programi D:\ ye tasimak istersen bir suru hata alirsin cunku Regedit adreslemelerini de degistirmelisin. Linux'te 2 satir.
+ Dogru duzgun calisan bir paket yoneticisi. Ortak library kullanan 2 programi yuklemek istersen paket yoneticisi akilli davranip ikisinin de ortak kisimlarini yalnizca 1 defa download eder. Windows'da oldugu gibi her program icin ayni C++ redistributable'i yuklemezsin.
+ Virus mevzularina girmeyecegim, yazmislardir onu bir yerlerde.

Forumun cogunlugunun bilgisayari oyun amacli kullandiginin farkindayim. Bu mevzular cogu kisinin gozardi ettigi ama cok ciddi eksiklikler bana gore Windows acisindan.

Windows'un ezici ustunlukleri:

- Daha fazla program. ( Nominal sayi olarak )
- Oyun destegi.
- Driver destegi. Her ne kadar diger isletim sistemlerini support etse de ureticiler ( ki genelde etmezler ) ilk denedikleri ve en ciddiye aldiklari platform Windows'tur cunku market payi yuksek.


Linux eksileri:

- Standartlarinin olmamasi. Binlerce distro var. Belirli bir tasarim cizgisi ya da standardi yok. Community kafasina gore belirliyor.
- En bilindik distrolarda bile garip hatalar alabilirsin. 2022 yilinda Wi-Fi tanimayan distrolar var. Bu forumda bile basit aramayla denk gelirsiniz bir suru konuya.
- Customizasyon yapmayacaksan DE'lerin hepsi cok cirkin yalin haliyle.
- Adobe desteklemiyor.
- Office desteklenmemesini ben artik eksi olarak gormuyorum. Cloud cozumler var artik bunun icin, local diskte dokuman tutmak, hazirlamak mantikli degil.
- Oyun. Kimisini oynayamazsin, kimisini oynamak icin takla atarsin, kimisini de takla atarak oynamana ragmen abidik hatalar alirsin. Gerek yok bu aciya.


Linux'te daha iyi kod yazilir, Yazilim MacOS'ta gelistirilir, Hack olayini Kali'de yapacaksin gibi laflar amator laflaridir. Isini bilen insan ne istedigini ve nasil yapacagini bilendir ve hangi isletim sistemi amacina daha iyi hizmet ediyorsa onu secer.

Kali kuran hacker'liga ilk adimi attigini, terminali siyah yesil yapan matrix kodladigini sanip poz veriyor. Bunlar hikaye. Windows'ta da yazilimin kralini gelistiren suruyle insan var. Aksi sart olmadikca zaten iyi yazilim OS agnostik olmalidir.
Çok objektif bir yazı olmuş, tebrikler...
 

Geri
Yukarı