Neden Saçma Şarkı Sözü Olan Şarkılar dinleniyor?

UmkuT

Kilopat
Katılım
17 Eylül 2015
Mesajlar
617
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Bilgisayar Programcılığı | Muhasebe | Lojistik
Çevremdeki insanlar genelde saçma sözlerden oluşan şarkıları dinliyorlar ve ben bunun nedenini cidden merak ediyorum. Yabancı dinlersiniz ona bir şey demem çünkü anlamlarını bilmezsiniz fakat ritim olduğundan dinlersiniz ama Türkçe şarkılar cidden berbat genel olarak. Bir tanesinde "Ya ya ya sen çok seven" diyor. Cidden anlam veremiyorum yani bir insan bu kadar mantıksız şarkıları neden dinler? Bir de neden bu saçma şarkılar hep "Aşk" temalı olur? Sözleri saçma olduğu kadar söyleyen "Sanatçı" ses olarak sınıfta kalıyor bence ama yine de dinleniyor. Bizim insanımız cidden değerli şeyler aramıyor. Ne damak tadımızı ne kulak zevkimizi biliyoruz. Yani bir kafeye gidiyorum oranın çayları berbat ve birçok insan çay içiyor aynı şey müzikte de öyle. Ne zaman bir şeylerin farkına varacağız? Yabancı Vlogları izliyorum adamlar işte "Buranın şuyu güzel buranın şu içeceği güzel diyorlar". Bizim kafelerde böyle bir şey yok neredeyse. 100 tane kafeden ancak 2-3 tanesinin çayı güzeldir ki onları bile hatırlamıyorum :) İşletmelerinde böyle amacı yok. Adam leş gibi çaydan 3 TL istiyor neyse olay müzikten damak tadına geldi :) Bir tek ben mi böyle düşünüyorum?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hayır, ben de bazı şarkılar için böyle düşünmekteyim. Şarkı küfürden geçilmiyor yine de severek dinleyenler var.

Günümüzde beste ve güfte uyumunu sağlayabilen sanatçı sayısı az. Bakın sanatçı diyorum, şarkıcı değil. Mesela Sezen Aksu'nun şarkılarının sözlerine bakın, anlam yüklü olduğunu görürsünüz.

Bir de Bahar Candan'ın herhangi bir şarkısının sözlerine bakın, sözlerin müziğe uydurulmaya çalışıldığı açık ve nettir. Zaten bazı genç şarkıcılar hazır bir besteye söz yazıyorlar. Çünkü beste yapacak kapasite yok.

Sözün özü, müzik zevk işidir. Sen şu şekil dinlersin, ben bu şekil dinlerim, o bu şekil dinler. Bu yüce hoparlörden gelen bir şeydir, gelmeyebilir de.

Konuyu müzikten çaya getirmen büyük başarı. :kararsız:
 
"Sen çıldırmış şairlerin titreyen mısralarinda bahsettiği o perisin" gibi naif bir dizeden "o sen olsan bari sen olsan bari", " aşk Bodrum'da yaşanıyor güzelim", "iki deli bir araya gelmemeliydik belki de bu kadar sevmemeliydik" vs. gibi aptalca sözlere kadar uzanıyor Türk müziği günümüzde...
Yazık...

İsmail YK, birçok enstrüman çalabilen birisi ve ona soruyorlar: Bu kadar çok enstruman çalmaniza rağmen neden böyle şarkılar yapıyorsunuz diye... İsmail YK'nin cevabı: TÜRKİYE'DE BÖYLE PARA KAZANILIYOR...
 
Şarkının sözlerinin anlamı öznel bir kavramdır. Herkes farklı anlamlar yükleyebilir. Ayrıca şarkılar sözden ibaret değildir. Mesala ben bunu dinliyorum:
CEZA - SUSPUS
Bağımlılık yapıyor.
Damak zevkinde de aynı olay geçerli belki de çayı beğenmeyen tek kişi sizsinizdir?
 
Mesela serdar ortaç'ın eski şarkılarını çok severim ama sadece sözlere bakıldığında çok saçma geliyor. Hepsi anlamsız. Hatta sözlerinin saçmalığıyla ünlenmiştir. Müziğin ritmin önemi büyük.
 
Söylediklerin bana çok saçma geldi. Sırf sözleri anlamlı diye müzik mi dinlenir ya? Müzik adı üzerinde müzik. Kulağına hoş gelen, seni hayal kurmaya sevk eden hangi şarkıysa o dinlenir bence normal olarak. Atla deve bir şey değil sonuçta sadece şarkı.:)
 

Yeni konular

Geri
Yukarı