İnceleme Nintendo Switch Pro kontrolcüsü (replika)

Merhaba arkadaşlar, sizlere merak edip almış olduğum Switch Pro kontrolcüsünü inceleyeceğim.

Öncelikle ürünün replika olduğunun farkındaydım alırken, fakat PC'de Nintendo tadı vermesi amaçlı böyle bir yola giriştim. Ayrıca elimdeki Xbox kontrolcüsünü pek beğenmediğim için DualSense çok yıpranmasın diye 2. yedeği aldım.

4.jpg


Kutudan başlamak gerekirse, Switch Pro deneyimim oldu fakat açıkçası kutu tasarımına internetten bir göz gezdirdim. %98 oranında aynı, tek farkı ise solda ki yazılar (Japonca mı Çince mi hiç anlamam) onun haricinde kutu tasarımları birebir aynı ve içinden çıkan Type-C kablosu da birebir aynı.

Başlıksız.jpg


3.jpg


Kontrolcü genel olarak bu şekilde. Bütün detayları birebir aynı, neredeyse orjinal diyecektim fakat her şeyi çözen tek bir detay var ondan da bahsedeceğim. Genel olarak malzeme kalitesi replika bir kontrolcüye göre bayağı iyi, hatta hissiyat olarak benim Xbox 8. nesille birebir aynı. Tuşlar ve geri bildirimleri oldukça güzel, ne sert ne de çok yumuşak.

Ergonomi, tasarım ve ağırlık​

Ağırlık olarak pilsiz Xbox One kontrolcüsünden bir tık ağır ve tok hissettiriyor. Ancak DualSense kadar ağır değil ve onun kadar tok hissettirmiyor.

Tasarım açısından Xbox One kontrolcüsüyle birebir aynı diyebiliriz. Bu biraz daha oval bir tasarım benimseyen bir kontrolcü ve oldukça ergonomik olduğunu belirtmem gerekiyor. 2 saat boyunca Elden Ring oynadım(güya Zelda oynayacaktım) ve herhangi bir ağrı hissetmedim.

Boyut olarak diğer kontrolcülerden içeri doğru oval olması neticesinde çok az daha küçük bir cihaz.

Başlıksız2.jpg


Tasarım olarak Xenoblade versiyonunu aldım ve siyah, kırmızı ve yeşil renkleri ile çok hoş bir tasarıma sahip. Dediğim gibi, görüntüsü ve hissiyatı asla basit bir kontrolcü gibi değil. Standart replika kontrolcülerle bir tutmamak gerekli bunu. Arkadaşımda DualShock V2 replikası var ve hem ölü bölgeler hem de hissiyat olarak oldukça zayıf.

PC'de kullanım​

PC üzerinde Steam'den kontrolcüyü direkt tanıyor. Hatta Jiroskop vs. ayarlarını yapabiliyorsunuz. Kontrolcünün bütün özellikleri tanınıyor ve tabii ki Switch Pro olarak tanıtıyorsunuz.

PC'de kullanmak için Bluetooth veya kablo gibi seçenekleriniz var. Bluetooth ile yukarıdaki şarj girişinin yanındaki butona 3-4 saniye basılı tutarsanız aşağıdaki ışıklar yanmaya başlıyor, bundan sonrasında Windows üzerinden normal bir cihaz ekler gibi ekliyorsunuz. Kontrolcüyü kapatmak için yukarıdan bir kere basmanız yeterli. Kontrolcüyü geri bağlamak için ise yukarıdaki butona değil, herhangi bir tuşa basarak tekrar bağlıyorsunuz. Bunu ben de çok araştırdım ve açıkçası kontrolcü bozuk sanmıştım ama meğerse böyleymiş. :D

Dediğim gibi 2 saat boyunca Elden Ring oynadım, DualSense ile aynı geri dönüşleri aldım. Gecikme süresi olarak inanılmaz iyi geldi. DualSense'yi kablolu kullanıyorum ve neredeyse onun kadar geri bildirim alabildim. Elimdeki 8. nesil Xbox kontrolcüsünden kesinlikle daha iyi.

Steam'de yapmış oldum kalibre ile gördüm ki analoglarında neredeyse sıfır ölü bölge var, bu kesinlikle çok çok iyi.

1.png


Şarj süresi​

Şarj süresini değerlendirecek kadar vakit geçiremedim henüz. Ancak okuduğuma göre 9 saatlik bir kullanımı varmış, inanılmaz bir değer şarjlı kontrolcüye göre. Şahsen DualSense kontrolcümü 2 saatte bir şarja takmaktan yorulduğum için kabloyla bağlıyordum. Xbox ise çok iyi gitmesine karşın pil ile çok ağır ve kalitesiz hissiyatı veriyordu.

Genel değerlendirme​

Genel olarak F710 veya bu fiyata diğer kontrolcüleri almaktansa bunu almak çok mantıklı. Gerek gecikmesi, şarjı, çekim kalitesi oldukça iyi bir cihaz. Tek bir kusur gösterebilirim, o da ne kadar kusurdur bilemem, tuşlar bir acayip. Yani bunu görünce Xbox ve PS arasındaki tuş farkına bakıp iç geçirirsiniz. Fakat Xbox düzenine alışıksanız hiç oyuna bakmadan PC'de kullanırsınız. Emülatörde ise alışmak lazım.

Switch Pro deneyimim olduğundan bahsetmiştim. Orjinalinden ayıran en önemli farkı yazmayı unuttum, fark şu; orjinalinde titreşirken tok bir ses çıkarıyor fakat bunda titreşirken o replika hissiyatını alıyorsunuz. Motorlardan zırt zırt sesler geliyor. Fakat titreşim hissiyatı olarak güzel kesinlikle. Sadece o ses işte.

  • + Orjinalinden ayırılamayan malzeme kalitesi.
  • + Steam ve emülatörler ile uyumluluk.
  • + Şarj süresi.
  • + Jiroskop gibi Nintendo'ya özel yenilikler.
  • + Tasarımı çok hoş.
  • + Gecikme süresi olarak tatmin edici.

  • - Tuş düzeni.(Ne kadar eksi bilemedim)
  • - Titreşim sesi.

Açıkçası eksi bir yönünü bulmak için çok uğraştım. Şu titreşim olayı olmasa cidden orjinal sanacaktım. Sarılı olduğu poşette bile bandrol yapıştırılmış durumda.

Üzülerek söylemek istiyorum ki, Xbox kontrolcüsünden daha güzel bana göre. 8. nesil olmasına rağmen şu an ikinci elleri bu kontrolcünün fiyatında. Sadece %100 uyum için gidip Xbox kontrolcüsü almak bana saçmalığın ötesi olarak geliyor. Tabii bütçe varsa DualSense almanızı şiddetle tavsiye ederim. Artık yeni oyunların hepsinde tuş desteği de mevcut.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Nintendo bu kontrolcü işini iyi yapıyor demek isterdim Nintendo 64 kontrolcüsü ile yıllar önce tanışana kadar.
Bu bi de çakması. :D

Ben beğendim ancak şöyle bir şey var, orjinalinde de böyle yani. Tetik tuşları (En arkadaki RT, LT) sadece basmak üstüne. Yani Nintendo'ya yarış oyunu var mı bilmiyorum ancak az gaz vermek, az frene basmak gibi hususlar önemli bence.

DualSense almayı düşünüyorum, iyi oldu bu inceleme, elinize sağlık.
Anlamadığım nokta yıpranmasın diye niye kullanmıyorsunuz ki? Sonuçta kullanmak için almıyor muyuz? 😀
Çok haklı bir serzeniş. :D Garantisi kalmadığı için drift sorunlarıyla uğraşmak istemiyorum, kontrolcüler çokta dayanıklı cihaz değiller.

Link var mı acaba?

Tam olarak bu hocam.
 
Hocam ben de DualSense almayı düşünüyorum sizin Xbox vs DualSense incelemenizi de okumuştum. Dualsens'i Epic Games ya da Game Pass'te kablosuz oynayabiliyor musunuz? Sizce şu an DualSense almak mı yoksa bu replika nintendo almak mı daha mantıklı.
 
Hocam selam, elimde DualShock 4 var fakat arada drift problemi olduğu için ve şarj girişi de hassas olduğu için cemu üzerinden Zelda botw oynamak için kol arıyordum. Bu kolun jiroskop özelliğini cemu üzerinde kullanabilir miyim bir bilginiz var mı acaba? Razer Wolverine V2 kullanıyorum ana kol olarak ama maalesef jiroskop yok kolda.
 
Hocam selam, elimde DualShock 4 var fakat arada drift problemi olduğu için ve şarj girişi de hassas olduğu için cemu üzerinden Zelda botw oynamak için kol arıyordum. Bu kolun jiroskop özelliğini cemu üzerinde kullanabilir miyim bir bilginiz var mı acaba? Razer Wolverine V2 kullanıyorum ana kol olarak ama maalesef jiroskop yok kolda.

Evet kullanabilirsiniz jiroskop özelliğini.
 
Hocam selam, elimde DualShock 4 var fakat arada drift problemi olduğu için ve şarj girişi de hassas olduğu için cemu üzerinden Zelda botw oynamak için kol arıyordum. Bu kolun jiroskop özelliğini cemu üzerinde kullanabilir miyim bir bilginiz var mı acaba? Razer Wolverine V2 kullanıyorum ana kol olarak ama maalesef jiroskop yok kolda.
Cemu Switch Pro kontrolcüsünü tanımıyor. DualShock 4’ü daha kolay tanıyor o derece. WiiU emülatörü olduğu için.

Bir program var onunla tanıtıyorsunuz fakat jiroskop etkin oluyor mu bilmiyorum, denemedim.

+ DS4Windows Switch Pro’yı tanıyor. Oradan emülasyonu DualShock 4 seçerseniz sanırım jiroskop kullanılabilir. Bi çırpıda aklıma gelen çözüm bu.
 
Emulatorde deneyimleme şansınız oldu mu özellikle Yuzu'da Zelda totkda onun için alacağım F710 güzel ama jiroskop işte...
 

Yeni konular

Geri
Yukarı