Noctua NF-P12 PWM fan problemi

Merhaba arkadaşlar, Noctua'dan NF -P12 PWM model bir fan satın aldım. Fakat anakartımda hangi fan soketine taktıysam fan dönüş hızı bir türlü artmadı, çok yavaş dönüyor. Anakartım ASUS M5 A97 R2.0. Biostan da fan kontrol bölümünde ayarlamalar yapmaya çalıştım fakat olmadı. AI Suite 2 programında fan expert diğer fanları kontrol ediyor ama bunu birtürlü değiştiremiyorum.Buarada fan ürün olarak çok kaliteli kablolar, malzeme yapısı gerçekten çok iyi. Bir de hızlı döndürebilsem :) Yardımlarınızı bekliyorum.

Asus anakart'ların "Cha_Fan" soketlerinde PWM kontrolü yokmuş. Fanın kutusundan çıkan Y-kabloyu anakrtın "CPU_Fan" portuna bağlayıp bir ucuna CPU fanını diğerine de gerekirse uzatma ile NF-P12 PWM'ye bağlayıp deneyin.

Aynen dediğinizi uyguladım, olmadı. Hatta yeniden başlat yaptığımda "CPU error " uyarısı çıktı. Macera yapıp 80 küsür TL tutarında kasa fanı aldım, çalışsın diye bekliyoruz :) , tiraji komik hakikaten.

Direk psu'ya bağlayamadım, uygun soket yok. Malesef şuanda başka kasa bulucak zamanda yok tanıdık ta. Yinede teşekkür ederim arkadaşlar. Kullanamayacağım heralde bu gidişle. :)

Sorunlu olsa hiç dönmez değilmi? Bilgisayar açılırken dahada bi hızlı dönüyor ama sonra yavaşlıyor. Teknik birşey ama çözemedim ya enteresan. Noctua'nın destek bölümüne yazdım bakalım nasıl bir cevap gelecek.

Fanı farklı ve pahalı kılan kendi hız kontrol ünitesini (PWM) barındırması. Bu ünite sabit voltajı değişen frekans sıklığında motora göndererek devir ayarını sağlıyor. Konvansiyonel fanlarda ise voltaj arışı veya azalımı ile motor deviri kontrol ediliyor. Sanırım sorun Asus anakartların "Cha_Fan" çıkışları ile sizin fanınızın PWM modulünün voltaj uyumsuzluğu ve bu çıkışlarda PWM desteği olmaması. Dolayısıyla bir ihtimal Y kablo ile "CPU" ya da "CPU_Opt" çıkışından denemenizde fayda var.

Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı