Note 3 Exynos ve Snapdragon sürümlerinin farkları

Berkay Aydın

Hectopat
Daha fazla  
Bu iki sürümün bütün farklarını okuyabileceğim bir yazı var mı? İnternette aradım biraz ama pek tatmin edici yazı bulamadım.

Mesela neyini merak ediyorsunuz ?
Bende uzun zamandır Note 3 kullanıyorum. Exynos sürümü var. Hem deneyimlerim hem de bilgilerim ile naçizane yardım edebilirim...

Çok bir fark yok aslında. Amerika'da 4G patentlerinde anlaşmazlık olduğu için Snapdragon'lu model çıkarıyorlar. Mesela Note 4 için internette yaptığım araştırmalar sonucunda Exynos modeli performans olarak daha ağırlıkta gibi. Ne kadar doğru bilinmez ama bana sorarsan da Exynos derim sonuçta onu da kendisi üretiyor. :)

Öncelikle gerçekten pek de fark yok, bu bir gerçek.

Snapdragon 800 olan versiyon 2.2 Ghz 4 çekirdek.
Exynos 5420 olan versiyon (sizinki) ise 1.8 Ghz 4 ve 1.3 Ghz 4 çekirdek sahibi birer işlemci.
Ayrıca 28 Nanometre teknolojisine sahipler ikiside.

Snapdragon'un, Exynos 5420'de olmayan özelliklerinden biri 4G olması öncelikle. Daha sonra, Snapdragon işlemcilerde her zaman daha fazla Rom olur. Nedenini bilmiyorum fakat, daha iyi çalıştırıyor olabilir. Exynos'un olayı ise daha az güç tüketiminin olması. Yani 8 çekirdeğe sahip fakat ne yaparsanız yapın 8 çekirdek de aynı anda çalışmaz. Kullanıma göre 1.9 olan 4 veya 1.3 olan 4 çekirdek çalışır, daha tasarruflu bir kullanım amaçlanır.

Yeni modellerde ise, Exynos versiyonunun (Note 4 ve S6) Snapdragon'a göre daha iyi performanslı olduğu yönünde. Özellikle Mali-T olan yeni GPU'lar, Note 4 ve Alpha ile, Snapdragon tarafından daha iyi performans verebiliyor.

S6'nın işlemcisi ise 7420 SoC, ciddi derecede kendini aşmış bir model ve 64-Bit destekli. Özellikle 14 Nanometre olması, ısınma sorununu azaltmış olacak gibi duruyor.

Rom işine hiç gerek yok açıkçası. Çünkü elde hazır bir orjinal rom mevcut, hemde sorunsuz.

3 Gün önce Android 5.0 Lollipop yükledim. Exynos versiyonunu kullanıyorum bende dediğim gibi. Türkiye'de olan cihazların hepsi şu an 4.4.2. Fakat Sammobile sitesinden Rus romunu indirip kurabilirsiniz. Aynı şey, hiçbir fark yok. Telefon cidden uçuyor. Note 4 görünümlü ve iyileştirilmiş bir Touchwiz kullanıyorsunuz.

Rus olması sadece modelin N900 olarak görünmesini etkiliyor. Bunun haricinde bir sorunu olmuyor.

Peki neden böyle bir şey var ?

Ne yazık ki Samsung güncellemeleri tüm dünya ile aynı anda paylaşmıyor. Rusya da, Note 3 için 5.0 güncellemesini Türkiye'den daha önce almış olan bir ülke. Yani bekleseniz de size gelecek Rom aynı olacak, beklemeyip Rus romu kursanız da aynı olacak. Orjinal Samsung touchwiz...

Not: Samsung müşteri hizmetlileri, bu rom'un kurulmasının, herhangi bir garanti dışı kalmaya tàbi tutulmayacağını söylüyor. İstiyorsanız, indirip kurun.

Şu an her şeyinden memnunum cihazın. 5.0 a geçince batarya süresi olur arayüz kasması olur yeni buglar olur hemen geçmeyi düşünmüyorum açıkçası. Tabii o bildirim hiç kaybolmayacağından bir süre sonra geçebilirim. Acele etmeyeceğim ama. Eski bi android kullanıcısı değilim o yüzden uğraşmak zorunda kalabileceğim yeni problemler oluşsun istemiyorum. 2 aylık bi zenfone 5 tecrübem olmuştu. Güncellemeleri günü gününe yüklüyordum ve bir noktadan sonra pişman oldum. Azıcık iyileştirme için bi sonraki güncelleme de düzeltilmesi gereken bir problem çıkıyordu.

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı