Notların düşük olması

9. sınıf bence lisenin alışma sürecidir. Ortaokuldaki gibi sınav gecesi çalışarak ana derslerden 90-100 alınamayacağını acı ve sert bir şekilde anlarsınız. Yavaş yavaş toparlarsınız, sorun etmeyin o kadar. Düşük de değil notlar. Diğer dersleri yüksek tutun, sözlü ve ikinci sınavlarla 90'ı bile geçer ortalama.

9. sınıfa gidiyorum. Edebiyattan bir soruyu yanlış okumuşum, 8 puan kaybettim, 80 aldım. Matematikten bir soruyu hoca kabul etmedi, 10 puan kaybettim, 70 aldım. Bugün de fizik sınavı olduk, 60 falan bekliyorum. Ders çalışırken asla odaklanamıyorum. Şarkı açıyorum, kafam şarkıya gidiyor. Öbür türlü de çalışırken canım sıkılıyor. Pazartesi Biyoloji sınavım var. Bana çalışma tekniği bileniniz varsa söyleyebilir mi? Mutlaka takdir almam lazım bu yıl.
Hocam bence dediğiniz notlar lise için güzel. Barış Özcan'ın derin çalışmak hakkında bir videosu vardı, bence onu izleyin. Ayrıca size önereceğim müzikler: Moon Light Sonata, Şu tepe pullu tepe, gurbet, hotel california.
Biyoloji hiç yetmiyor hocam ya ona baya ezber yapmak lazım.
Biosem kanalını izleyebilirsiniz hocam, güzel anlatıyor.

9. sınıfa gidiyorum. Edebiyattan bir soruyu yanlış okumuşum, 8 puan kaybettim, 80 aldım. Matematikten bir soruyu hoca kabul etmedi, 10 puan kaybettim, 70 aldım. Bugün de fizik sınavı olduk, 60 falan bekliyorum. Ders çalışırken asla odaklanamıyorum. Şarkı açıyorum, kafam şarkıya gidiyor. Öbür türlü de çalışırken canım sıkılıyor. Pazartesi biyoloji sınavım var. Bana çalışma tekniği bileniniz varsa söyleyebilir mi? Mutlaka takdir almam lazım bu yıl.

Senin notların bir şey değil bende 9. sınıfım ortalamam 18 :D

9. sınıfa gidiyorum. Edebiyattan bir soruyu yanlış okumuşum, 8 puan kaybettim, 80 aldım. Matematikten bir soruyu hoca kabul etmedi, 10 puan kaybettim, 70 aldım. Bugün de fizik sınavı olduk, 60 falan bekliyorum. Ders çalışırken asla odaklanamıyorum. Şarkı açıyorum, kafam şarkıya gidiyor. Öbür türlü de çalışırken canım sıkılıyor. Pazartesi biyoloji sınavım var. Bana çalışma tekniği bileniniz varsa söyleyebilir mi? Mutlaka takdir almam lazım bu yıl.

Ben ortaokulda sınıfın en yüksek ortalamaya sahip 3. veya 4. öğrencisiydim okulda ilk 5 varımdır ama 9.sınıfta matematikte 38 aldım. Tamamen hocayı tanıma meselesi muhtemelen sınav klasiktir tavsiyem soru tiplerini ezberle, hocanın 4 yıl dersinize girerse hep aynı tip soru hazırlar hoca genellikle. Bir de son sınıfa doğru hoca sizi tanıyor sözlü puanınızda yüksek veriyor bu kadar zorlanmıyorsun ama 9 ve 10 maalesef böyle acı dolu. Bizim sınıfta hiç unutmam ağlayanlar olmuştu Anadolu liselerinde erkekte pek bulunmaz bizim burada genelde sen düşün ağlayan ağlayana.

En kötüsü şu velin toplantıya gider ve hoca üstüne sorumluluk almaz. Veli bu notlar neden düşük derse veya sınıfında düşük derse ortaokulda temelsiz yollamışlar abi der geçiştirir. Asıl sorun sınıfın 30 veya 40 kişi oluşuşundan hoca zaten öğrenciyle ilgilenmez öğrenci kendi kendine yalnız hayatta kalmaya çalışır ilk yıllarda. Alan seçtinmi hocalar bayağı yardımcı oluyor tabii. Sınavsız bir liseyse hoca LGS puanınızda sorabilir bizim sormuştu yüksekte vardı o yıl düşükte sistem yeni olunca. Hocalarla anlaştınızmı çok yardımcı olurlar.

Son düzenleme:
Konuda bilgileri sınavda çıkar / sınavda çıkabilir / önemsiz diye ayırıp buna göre o bilgilere yaklaşman lazım. Önemli olan konu içindeki bilgileri bağdaştırman, ortak noktaları belirlemen. Buna ek olarak kendi benzetmelerini, kendi kodlamalarını yapabilirsin. Fakat aldığın notların gene aşırı kısa ve özetler nitelikte olması önemli. Önemsiz bilgiler üzerine sadece zihnen dururum, not almam. Çünkü not çıkarmanın amacı işinize yarayacak önemli bilgileri tekrar etmektir, özetlemektir. Yoksa yazarak çalışmanın bir faydası yok. Zihnen odaklanın yeter.

Sınavda çıkar/çıkabilir bilgileri anahtar kelimelerle not et. Anahtar kelime, yani o kelimeleri/kelimeyi görünce genel bilgiyi aklına getirebilmen lazım. Sonra eğer konu içindeki diğer bilgilerle bağdaştırma, ortak nokta, neden-sonuç ilişkisi varsa ok falan çizip bunu göster gerekirse birkaç şey yaz fakat dediğim gibi özetler nitelikte ve kısa. Kendince bir tanımın, benzetmen veya kodlaman varsa bunu da ekleyebilirsin.

Sayısal dersler için formülleri yazıp soru çözmeye geçiyorsun zaten. Burada önemli olan formül ezberlemek değil mantığı görmek. Mesela m = d.v'de biz fizikte batan hacim için V kullanıyorduk m ise kütle ve d'de özkütleydi. Özkütle yani tek ve öz hali sıvının, içinde madde yok. Eğer biz özkütle ile batan hacimi çarparsak (bir araya getirirsek) bize kütleyi verir. (yanlış olabilir fakat ben böyle tanımladım bu formülü ve ezberlemek daha kolaydı.) Mesela böyle daha zevkli ayrıca.

Formülün nerelerde, neden kullanacağını bilmek çok önemli. Ayrıca soru çözerken hangi yöntemi neden yaptığınızı bilmeniz önemli yani ezberden hareket etmeyin, nedenleri bilin. Genel mantığı görürseniz karşınıza bilmediğiniz bir soru tipi geldiğinde ne yapacağınızı, deneyeceğinizi daha iyi bilirsiniz.

Ben fiziğe sayfalarca not çıkarıp çalıştım ve kesinlikle önermiyorum fizik ve matematik böyle dersler değil. Formüllerin yanına kısaca nerede kullanılacaklarını falan yazabilirsin kısaca fakat çoğu konu için bu dersleri kağıt üzerinde değil zihininde anlarsın sonra soru çözüp pekiştirirsin.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı