foxhound
Kilopat
Daha fazla
- Meslek
- Coder
Painkiller özetlemiş ancak son soruna kendi perspektifimden ben de cevap aramaya çalışacağım, İran ve Türkiye Örneğini verdiğin için bunlarla başlamak istiyorum. Öncelikle nükleer güç gübre fabrikasında üretilecek kadar basit bir teknoloji altyapısına sahip değildir, eğer böyle olsaydı senin dediğin noktaya gelmiş olurduk ve bu güç herkesin elinde olurdu. Türkiye'nin bir nükleer başlık geliştirmek için yola çıktığını, yeterli uranyumu bulduğunu, uranyumu bulduktan sonra bu uranyumu zenginleştirmek için teknolojik altyapısını oluşturduğunu, bu altyapıyı oluşturduktan sonra zenginleştirdiği uranyumdan nükleer silahta kullanmak için plütonyum yapmak için nükleer santral kurduğunu bu nükleer santralde bu plütonyumu bir şekilde ürettiğini düşünelim ki nükleer santral teknolojisi en az başlık geliştirmek kadar zordur. (ayrıca aklınıza Akkuyu gibi yeni yapılacak santrallerimiz gelebilir, plütonyumu buradan buluruz diye düşünebilirsiniz ancak ne yazık ki buradan üretilecek plütonyuma anlaşma gereği rus kardeşlerimiz(!) el koyacak.) Türkiye bahsettiğim zorlu adımları halletse bile geriye buz dağının görünmeyen kısmı kalıyor: KITALARARASI BALİSTİK FÜZE KABİLİYETİ... Daha 300 km menzilli füze teknolojisini yeni başarabiliyoruz(Küçümsemek için söylemiyorum aksine umut görüyorum.) Bu noktada şimdi kadrajı verdiğin örnek üzerinden bir de İran'a çevirelim. Hani dedim ya Türkiye İşin Nükleer kısmını halletse bile, buz dağının görünmeyen kısmı var diye işte İran buz buz dağının görünmeyen kısmını fazla göze batmadan 50 yıllık bir tecrübenin ardından neredeyse halletti, şimdi ise nükleer programını olabildiğince hızlandırmaya çalışıyor. Neden mi? Nükleer güç+İCBM (kıtalararası balistik füze)=Dokunulmazlık demektir. Örnek Kuzey Kore DHC, paslanış filolar, yetersiz personel kabiliyeti, tank denmeyecek tenekeler... Bu kadar negatifliğin arasında Amerika'ya kafa tutabilen bir lider.. çünkü nükleer güç bu dezavantajları tek başına örtüyor. Bu kısmı neden mi söyledim? Çünkü İşin bu kısmında atlatmanız gereken bir adım daha var: Küresel güçler. Amerika sürekli neden İran'a yaptırımlarını arttırıyor art arda ambargolar ile İran'a darbe vurmaya çalışıyor? Çünkü Kuzey Kore gibi bir tehtidi daha olsun istemiyor. Daha bugün ABD, İran'ı uranyum zenginleştirme faaliyetlerinden dolayı diğer ülkelerle birlikte uyardı. Yani anlatılacak çok fazla şey var ama lafı uzatmaya gerek yok. kendi perspektifimden senin örneğin ile İran ve Türkiye üzerinden bir değerlendirme yapmaya çalıştım ama bu uzayıp gider. Kısacası Bir ülkenin nükleer bir programı sıfırdan başlatıp bitirebilmesi çok zor ama umarım bu teknolojiye bir gün biz de sahip oluruz...