NVFlash for Windows Kullanım Rehberi

Evet arkadaşlar,

@Recep Baltaş ekran kartında yaşadığım bir sorundan dolayı TW ile bağlanmış ve sorunun VBIOS atarak düzelebileceğini belirtmiş ve bana 2 farklı yol sunmuştu. Ya DOS üzerinden yada Windows üzerinden. Ben DOS üzerinden yapılacak olan kurulumdan tırstığım için (bunda Asus'un suçu çok büyük) Windows üzerinden olanı tercih ettim. Türkçe hiçbir makale olmaması dolayısıyla bu şeref Technopat'a ait oluyor. :)

Gerekli dosyalar:
  1. NVFlash for Windows
  2. Ekran kartımıza uygun son çıkan VBIOS dosyasını edinelim: TechPowerUp
Adımlar:
  1. İndirdiğimiz ZIP dosyasını masaüstüne çıkartalım.
  2. Klasörün içine girelim ve X64 klasörü içerisine girelim.
  3. İndirdiğimiz VBIOS dosyasını X64 klasörü içerisine atalım. İsterseniz NiBiToR ile BIOS'u düzenleyip de koyabilirsiniz. Size kalmış.
  4. Üst ribbon menüsünden "Dosya > Komut istemi > Burada komut istemini yönetici olarak çalıştır" diyerek klasörden dizin alan CMD'yi açalım.
  5. nvflash.exe'yi çift tıklatarak çalıştıralım. Yine bir CMD ekranı geldi önümüze. Bununla işimiz olmayacak, sadece komutlar için ihtiyacımız olacak.
  6. Klasörden dizin alan CMD ekranından
    Kod:
    nvflash --save Gigabyte.GTX770.2048.Stock.rom
    yazıp enter tuşuna basalım. (Buradaki Gigabyte.GTX770 ismi sizin marka ve modelinize uygun olarak veya istediğiniz bir isimle değiştirilebilir.) (Ekran kartından görüntü kesilip tekrar gelecek. Bu normal çünkü karttan BIOS'u okuyoruz.)
    Ekran Görüntüsü (277).png
  7. nvflash dizinde Gigabyte.GTX770.2048.Stock.ROM adında şuan ki VBIOS'umuzu yedeklemiş olacağız. Herhangi bir sorun esnasında bu yedekten geri dönüş yapabileceğiz.
  8. Şimdi tekrar kodu girdiğimiz CMD ekranına dönüyoruz ve indirip yükleyeceğimiz VBIOS'un ismini yazıyoruz.
    Kod:
    nvflash Gigabyte.GTX770.2048.131213.rom
    (Ekran kartından görüntü birkaç defa kesilip tekrar gelecek. Bu normal çünkü kartta VBIOS'u yazıyoruz.)
    Ekran Görüntüsü (278).png
  9. VBIOS dosyasının karta uygunluğunu kontrol ettikten sonra işleme devam etmek isteyip istemeyeceğinizi soracaktır. Y tuşuna basar basmaz VBIOS yazma işlemine devam edecektir.
  10. CMD ekranında Update successful. yazısı göründüğü an yeni VBIOS ekran kartına yazılmıştır.
  11. Sistemi yeniden başlatıyoruz ve GPU-Z ile VBIOS sürümünü kontrol ediyoruz (1). (Eğer NiBiToR ile OC uyguladıysanız onu da alttaki frekanslardan (2) kontrol ediyoruz.)
    1.gif
  12. Yeni VBIOS sürümünüz hayırlı olsun.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ryzen 5 1600 işlemcide iGPU yok. Bu sebeple BIOS altında iGPU ayarları görüntülenemez.
Biliyorum ancak kullandığı ekran kartında bu özellik var. Sorun yaşamasındaki neden de bunlardan biri olabilirdi daha eleyemedik zaten servis kontrolleri yapsın bakalım.
 
GTX 770'de iGPU yok ki?
İGPU'dan bahsetmiyorum. LucidLogix Virtu'dan bahsediyorum, bu da benzer teknoloji kullandığı için anakart desteklemese de bir bölümünde benzer kapatma seçeneği çıkmış olabilir diye BIOS'u kontrol ettirdim.
 
Asus MH bugün verdiği cevapta daha güncel bir bios olmadığını belirtti. Son çare olarak fırınlamayı kullanıcam sanırım. Konu hakkında dikkat etmemi tavsiye deceğiniz noktalar varsa belirtirseniz sevinirim.
 
Asus MH bugün verdiği cevapta daha güncel bir BIOS olmadığını belirtti.
Destek sitesinden bildirdiler değil mi? Telefonla filan değil yani? Farklı bir bilgisayara takıp deneme imkanınız varsa deneyin derim. Fırınlama en son işlem ve profesyonel bir işlem değildir. Kurtarmak istiyorsanız servisine ücret karşılığı gönderin kontrol etsinler, yapılabilecek tarafı varsa yaparlar fazla ücret tutmazsa yaptırırsınız.
 
@Murat5038 ve @SypeR
Yardımlarınız için teşekkür ederim. Araya bayram girdi , seyehatler falan derken teşekkür yazmayı unuttum. Kartın GPU ve belleklerine saç kurutma makinesi ile sıcak hava tuttum. Epey ısındı. Sonuç olarak driveri artık görüyor." Kod 43" hatası yazan yerde artık " Bu aygıt düzgün çalışıyor yazıyor" ancak CS-GO, BDO, hatta 14 yıl önce piyasaya çıkan Call Of Duty 2 oyununda bile ilk 3-5 dk sorunsuz oynayabiliyorken sonrasında oyunda aşırı donmalar yaşıyorum. Oynanacak gibi olmadığından masaüstüne dönebilirsem dönüyorum , yoksa start tuşundan PC yi kapatıyorum. GPU-Z ve Afterburner ile sıcaklıkları takip ettim . Boşta 38, oyunda en fazla 49 derece gördüm. Tabi ısınmaya fırsat vermeden donduğu için fazla ısınmıyor. Bir yere sordum GPU için 200 TL ücret istedi. Bende deymeyeceği için 2. el başka kart bakıyorum. Tekrardan teşekkür ederim, cevaplarınız ve yardımlarınız için.
Güncel durum: Üstteki mesajımı yazdığımın ertesi günü fırınlamaya karar verdim. Tüm sökülebilen aparatlarını söküp 180 derecede ısıttığım fırında yaklaşık 8 dk. beklettim (ilk 4 dk 180 derecede tuttum sonra 200' e yükselttim). Sonrasında fırından çıkarıp soğuttum ve termal macununu sürüp bilgisayarıma taktım. O gün bugündür sorunsuz olarak kullanıyorum. Saatlerce oyun oynamama rağmen en ufak bir sorunla karşılaşmadım. İnternette sorununun çözümü için kaynak arayanlara son çare olarak yardımcı olması için bunuda yazmak istedim.
Güncel durum: Üstteki mesajımı yazdığımın ertesi günü fırınlamaya karar verdim. Tüm sökülebilen aparatlarını söküp 180 derecede ısıttığım fırında yaklaşık 8 dk. beklettim (ilk 4 dk 180 derecede tuttum sonra 200' e yükselttim). Sonrasında fırından çıkarıp soğuttum ve termal macununu sürüp bilgisayarıma taktım. O gün bugündür sorunsuz olarak kullanıyorum. Saatlerce oyun oynamama rağmen en ufak bir sorunla karşılaşmadım. İnternette sorununun çözümü için kaynak arayanlara son çare olarak yardımcı olması için bunuda yazmak istedim.
 
Son düzenleme:
Gigabyte RTX 2070 Windforce ekran kartım için BIOS güncellemesi yapıcam. Sitesinden indirdiğim (Samsung bellek için olan) klasörün içindeki exe'yi çalıştırdığımda BIOS uygun değil hatası veriyor. NVFlash ile mi kurmam gerekiyor.
BIOS .rom dosyasınj içinden çıkartabilirseniz eğer, NVFlash ile kurulumu yapabilirsiniz.
 
Buradaki klavuzda yeterli çözüm sağlayamadım, sürekli hata veriyordu güncel olarak GTX 670 kart için original BIOS'u TechPowerUp'tan indirdim buraya kadar klavuzla aynı gidiyorduk fakat NVFlash'ta hata veriyordu bu yüzden çözüm arayışlarına girdim ve TechPowerUp'tan indirdiğim doğru BIOS dosyasını nasıl bu yöntemden bir tık farklı şekilde yükleyebileceğimi çözdüm bana yardımcı olan video bu ilgilenen arkadaşlarında NVFlash'ı klavuzdaki gibi yüklemiyorsa bu video çözüm olacaktır.
 

Geri
Yukarı