NVIDIA 5000 serisi vs AMD 9000 serisi

Emirhan Karali

Picopat
Makaleler
1
Yer
İstanbul/Gaziosmanpaşa
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
MSI H-610 E DDR4
i5 14600k işlemci
Gigabyte RTX 5070 Windforce OC SFF
twin mos 1 tb m2 ssd 3600 okuma 3200 yazma
Geil 16 gb DDR4 ram 3200 m/t
Frisby FC-9320G 600 W 80 plus bronze kasa
Meslek
İnsan kaynakları
Merhaba dostlar,

Forumda elimden geldiğince insanlara yardımcı olmak amacı ile yorumlarda bulunuyorum teknik olarak bilgi ve deneyim sahibi olduğum konularda fikir beyanında bulunuyorum.

Ama burada pek çok AMD savunucusu var tekrar söylüyorum "AMD savunucuları"

Mesela 9070XT vs 5070 Ti veya 5070 gibi konular açıldı birçok kez.

AMD ekran kartı kullanıcıları tarafından bakacak olursak.
AMD 9070XT gibi F/P 5070 Ti ile ham güçte aynı diyebileceğimiz bir şahane bir kart çıkarttı ve fiyatı da 5070 ile aynı 30k bandında rakibi 5070 Ti 45 k bandında dolaşıyor.
Yani fiyat olarak 5070 performans olarak 5070 Ti performansı veriyor bu güzel bir şey gerçekten kutlarım FSR4 güzel bir gelişme kaydetti yakın zamanda gelen redstone güncellemesi iyiye gidişin bir işareti (her ne kadar FPS düşüşü yaşatsa da kaliteye önem veriyor) umarım daha iyiye gider bu süreç NVIDIA'yı daha çok rekabete zorlamaları gerekiyor.

Bugün 5070 ve 9070XT fiyat olarak aynı.

Objektif görüş AMD.
9070XT'nin artıları var tabii.
1-) 5070 12 GB - 9070XT ise 16 GB VRAM'e sahip.
2-)9070XT 2K çözünürlükte ham güçte ortalama 15 FPS daha iyi 5070 ten 4K çözünürlükte 10FPS fark atıyor güzel 10-15 FPS iyi bir değer sayılır.
3-) 9070XT 4080 s ve 5070 Ti ile aynı performansta olup onlardan çok daha ucuz.

AMD kullanıcıları görüşü.
1-) 9070XT 5080 gücünde.
2-) FSR 4 DLSS 4 ten daha iyi.
3-)NVIDIA'nın multi Frame Generation (MFG çoklu kare oluşturma) 150-200 ms açtığın zaman oyun oynanmaz hale geliyor.
4-) 5070 2K oyun açmaz VRAM yetmez 1080p de bile zorlanır 720p anca açar.

Objektif görüş NVIDIA.
1-) NVIDIA kartlar AMD'ye nazaran 1GB daha az VRAM kullanıyor çoğu oyunda.
2-) eski yeni fark etmez bütün oyunlarda DLSS + MFG desteği var.
3-) 5070 "MFG" açık bir şekilde 4090+ fgden 10 - 20 FPS daha fazla performans veriyor
4-) 5000 sersinde taban giriş gecikmesi çok aza indirildi donanımsal olarak.
5-) NVIDIA yeni yazılım teknolojileri oyunlarda hep daha iyi performans sunuyor ve geliştirilmeye devam ediyor.
6-) MFG bir teknoloji harikasıdır.

NVIDIA kullanıcılarının görüşü.
1-)AMD ekran kartı WattMan hatası verir oyun açmaz.
2-) sürekli takılmalar var oyun oynatmaz Micro stutter aşırı fazla oluyor.
3-) FSR çöp.

Gibi her iki tarafın öznel ve objektif düşünceleri bu şekilde.

"FSR 4 DLSS 4 ten daha iyi."
Bu görüş oyuna ve görüntüye göre çok değişiyor doğrusu. Spiderman 2 oyununda en uzakta ki binanın cam şekilleri ve antenler FSR4'te daha iyi duruyordu, DLSS'te yok olabiliyorlardı. Başka oyunlarda da gene daha iyi durduğu oluyor ama bu daha çok FSR'ın kendi içinde uyguladığı yumuşatmanın bi tık daha az keskin olması sanırsam.
Tabi "metal çit" gibi detaylı cisimlerde DLSS önde hep.

2-) eski yeni fark etmez bütün oyunlarda DLSS + MFG desteği var.
"Skate." gibi DLSS'in nedense olmadığı bazı oyunlar oluyor. FSR'ı daha çok gördüğüm oldu ama FSR4 tabi daha nadir ve FSR4 öncesi berbat.
Birde AMD ve NVIDIA Sponsorlu oyunlar var.

Diğer "Kullanıcı görüşleri." şaklabanların eseri gibi duruyor. Tabi sıfır bilgili kullanıcılar için belirtmek iyi.

-NVIDIA'nın CUDA ve Render kısmı da önemli, hala AMD'ı bariz geçiyor.

Son düzenleme:
Eksikleri olsa da güzel bir içerik olmuş, ellerinize sağlık. Her iki tarafın da artıları ve eksileri var elbette.

1-) 9070XT 5080 gücünde.
Kısmen doğru. 9070 XT, bazı oyunlarda UV+OC ile RTX 5080'e yakın hatta bazen daha yüksek bile FPS sunabiliyor.

Eski yeni fark etmez bütün oyunlarda DLSS + MFG desteği var.
Direkt yanlış bilgi. Hâlâ daha bir çok oyunda DLSS ve MFG desteği bulunmuyor. Tamam, FSR'dan daha yaygın ancak "her oyunda var" demek yanlış oluyor.

NVIDIA'nın Multi Frame Generation (MFG çoklu kare oluşturma) 150-200 ms açtığın zaman oyun oynanmaz hale geliyor.
Mübalağa kullanılmış ancak MFG'nin bariz input lag yaptığı gerçek.

5070 2K oyun açmaz VRAM yetmez 1080p de bile zorlanır 720p anca açar.
Aşırı fanboy kitle harici kimsenin böyle diyeceğini sanmıyorum. Elbette mübalağa var ancak yine de saçma olmuş, 12 GB VRAM bir çok oyunda 1440p için yeterli. Tabii ki 16 GB daha rahat olur ancak 12 GB'a çamur atmaya gerek yok.

NVIDIA kullanıcılarının görüşü.
Bu başlığa bir madde de ben eklemek istiyorum.

4) "AMD ekran kartlarıyla render alınmaz, yayın yapılmaz."

Kesinlikle yanlış bilgi. Pandemi döneminde rahat rahat RX 580 ile 1080p yayın yapıyordum ve 4K video render alıyordum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu iki videoya da bakılmasını öneririm NVIDIA fanboyları için.

Bu görüş oyuna ve görüntüye göre çok değişiyor doğrusu. Spider-Man 2 oyununda en uzakta ki binanın cam şekilleri ve antenler FSR4'te daha iyi duruyordu, DLSS'te yok olabiliyorlardı. Başka oyunlarda da gene daha iyi durduğu oluyor ama bu daha çok FSR'ın kendi içinde uyguladığı yumuşatmanın bir tık daha az keskin olması sanırsam.
Tabii "metal çit" gibi detaylı cisimlerde DLSS önde hep.

"Skate." gibi DLSS'in nedense olmadığı bazı oyunlar oluyor. FSR'ı daha çok gördüğüm oldu ama FSR4 tabii daha nadir ve FSR4 öncesi berbat.
Bir de AMD ve NVIDIA sponsorlu oyunlar var.

Diğer "kullanıcı görüşleri." şaklabanların eseri gibi duruyor. Tabii sıfır bilgili kullanıcılar için belirtmek iyi.

-NVIDIA'nın CUDA ve render kısmıda önemli, hala AMD'ı bariz geçiyor.

Aynı görüşteyim amacım hepimizin daha iyi performans alması ve bunun içinde AMD'nin NVIDIA'ya kök söktürmesi lazım.

Ne 9070 XT çöp ne de 5070 çöp. 2 kart ta 2 ve hatta 4 k da oyun oynatır.

Muhteşem sonunda beklediğim aklı selim insanlar çok teşekkürler herkese.

Muhteşem sonunda beklediğim aklı selim insanlar çok teşekkürler herkese.
Bu tarz forumlarda fanatiklik veya yanlış bilgi de, cevabınızı çok iyi alıyorsunuz genellikle hocam. Forumda barındırmıyor kimse sizi.

4) "AMD ekran kartlarıyla render alınmaz, yayın yapılmaz."

Kesinlikle yanlış bilgi. Pandemi döneminde rahat rahat RX 580 ile 1080p yayın yapıyordum ve 4K video render alıyordum.
Bende RX 480 ile 4K Render alıyordum hocam. Rakibi GTX 1060/970 gibi kartları RX 580'de harcayabiliyor. Ama RTX 3000 ile iyice NVIDIA Render çekirdek sayısını ve performansını arttırdı doğrusu.
O kadar arttı ki artık oyunculara ekran kartı yapmayı azalttılar.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı