Rehber NVIDIA Denetim Masası ayarları nasıl olmalı?

Kharov

Hectopat
Daha fazla  
Bildiğiniz üzere NVIDIA Denetim Masası'ndaki bazı performans ayarlarının etkisi yıllardır konuşulur. "Texture Filtering = High Performance" yapmak veya "Trilineer Optimizasyon = Açık" yapmak gibi. Ben de çokça başlık gördüğümden dolayı (ve kendim de öğrenmek istediğim için) bu ayarlamaları tek tek elimden geldiğince test etmek istedim. Bu karşılaştırmaları yapmak istememin sebebi çokça kişinin sırf 1-2 FPS artış için kaliteden mahrum kaldıklarını gördüm ve açıkçası bunun ne kadar mantıklı olup olmadığını sizlere göstermek istedim. Ek olarak konunun sonunda kendi tecrübelerime göre öneriler de yapacağım.

- Testleri gerçekleştirirken odanın ve bileşenlerin aynı sıcaklıkta olmalarına, arkaplanda hiçbir işlemin olmadığına özenle dikkat ettim. Ek olarak her ayar değişikliği için 3 defa test gerçekleştirdim ve en ortalama olan değeri referans aldım. Umarım bu rehber sonrasında artık bu konu biraz da olsa aramızda açıklığa kavuşur.

Not: Bu sonuçlar sistemden sisteme değişiklik gösterebilir fakat aşağı yukarı bu aralıklarda farklar alınacaktır, şimdiden ilginiz için teşekkür ederim.

Texture Filtering: Quality — Doku Süzme: Kalite

İlk olarak en çok tavsiye edilen ayar olan "Doku Süzme: Kalite" ile başlamak istedim, başlıklarda gördüğüm kadarıyla çoğu kişi performans için sadece "Maksimum Performans" seçeneğini, geri kalan çoğunluk ise "Performans" seçeneğini önermiş. Test sonuçları ise şu şekilde;

1 • Maksimum Performans
En yüksek performansı verenin "Maksimum Performans" seçeneği olması tabii ki beklenmedik bir şey değil.
MaksimumPerformans2.png
2 • Performans
Beni en çok şaşırtan bu oldu, "Performans" seçeneği ne kadar şans tanırsam tanıyayım (3 test gerçekleştirdikten sonra belki bir sorun vardır diyerek sistemi yeniden başlatıp tekrar denedim fakat sonuç değişmedi.) böyle kötü bir performans gösterdi.
Performans2.png
3 • Kalite
Eminim ki çoğu kişi "Kalite" seçeneğinin bu kadar performans sağlayacağını beklemezdi.
Kalite2.png
4 • Maksimum Kalite
Performans beklediğimden fazla düştü ve görsel olarak gözle görülür neredeyse hiçbir fark yaratmadığı için kesinlikle gereksiz gördüğümü söyleyebilirim.
YüksekKalite (2).png

Umarım bu sonuçlar sizleri fikir sahibi yapmıştır. Beni en çok şaşırtan "Performans" seçeneği oldu, neden böyle kötü bir sonuç verdiğini anlamadım. Birkaç araştırma yaptım fakat nafile, anlaşılan NVIDIA dışında kimse sebebini bilmiyor (belki NVIDIA bile bilmiyordur. :D).

• Texture Filtering: Trilineer Optimization — Doku Süzme: Trilineer Optimizasyon

Özellikle yabancı forumlarda üzerine en çok konuşulan ayarlamalardan birisi. Açıkçası üzerine bu kadar da konuşulacak bir şey değil, kalite önceliğinizse kapatacaksınız, performans ise açacaksınız. Görsel olarak ne kadar fark ediyor derseniz de, inanılmaz dikkatli bakmadığınız sürece hiçbir fark yok diyebilirim.

1 • Açık
Trilineeracik (2).png
2 • Kapalı
trilineerkapali2.png

• Power Management Mode — Güç Yönetimi Modu

Gelelim hangi NVIDIA Denetim Masası rehberine bakarsam bakayım herkesin özellikle yaptırdığı ayarlamaya, kime sorsanız herkes en iyi performans için "Maksimum Performans" ayarlanması gerektiğini söylerler, bakalım öyle mi?

1 • Normal
güçmodunormal (2).png

2 • Maksimum Performans
güçmoduperformans (2).png

Gördüğünüz üzere aralarında fark yok denecek kadar az. Yani boşu boşuna ekran kartınızı masaüstündeyken bile yormanıza gerek yok, bırakın nefes alsın. :)

• Sonuçlara göre kendi isteklerinize yönelik ayarlama yapabilirsiniz.

Benim önerilerim ise şöyle olacaktır;
• Eğer performans takıntınız var ise, "Doku Süzme: Kalite = Maksimum Performans", "Trilineer Optimizasyon = Açık" ve "Güç Yönetimi Modu = Normal" yapmanız olacaktır.
• Eğer performans istiyor ama kaliteden de ödün vermek istemiyorsanız, "Doku Süzme: Kalite = Kalite", "Trilineer Optimizasyon = Açık" ve "Güç Yönetimi Modu = Normal" yapmanız olacaktır.
• Eğer ben kalite istiyorum arkadaş diyorsanız, "Doku Süzme: Kalite = Maksimum Kalite", "Trilineer Optimizasyon = Kapalı" ve "Güç Yönetimi Modu = Normal" yapmanız olacaktır.

Ek olarak diğer önerilerime gelirsek;
Tamamen kendi tecrübelerimden edindiğim bilgilerle Eğer oyunlarda mikro takılmalar, 1%FPS düşüşleri yaşıyorsanız "Düşük Gecikme Oranı Modu" seçeneğini "Kapalı" yapınız. Özellikle reflex desteği olmayan oyunlarda uzun süreli oturumlarda takılmalara neden olduğunu gördüm. Sadece reflex özelliğini kullanacağınız oyunlarda NVIDIA Denetim Masası'ndan uygulamaya özel olarak aktif etmenizi öneririm.
• "Gölgelendirici Önbellek Boyutu" seçeneğini kesinlikle en az "10 GB" olarak seçmenizi öneriyorum. Oyun içi shader derlemelerinden kaynaklanan uzun oturumlarda takılmalar veya FPS dalgalanmaları yaşıyorsanız bu ayarın "varsayılan" olarak bırakılmasından dolayıdır. Eğer çok sayıda büyük/modlu oyun oynuyorsanız ve SSD’de yer varsa "100 GB" deneyebilirsiniz.

Diğer ayarlamalara girişmeyeceğim çünkü açıkçası hem çoğu kişinin ellemeyeceği ayarlamalar olduğunu hem de normal bir kullanıcı için değiştirmenin gereksiz olduğunu düşünüyorum.

Umarım bu rehberin size yardımı dokunmuştur. Biliyorum çok detaylı bir rehber değil ancak bir yerden başlamak iyidir. :)

Sistem özellikleri ve driver
CPU: AMD Ryzen 5 7500F
GPU: ZOTAC RTX 4070 SUPER
RAM: Kingston 16x2GB Beast 6400MHz CL32
SSD: Crucial 1TB P3 Plus NVMe M.2 SSD
NVIDIA Driver: 577.00

Ben NPI ile daha derin ayarlar yaptim ve her oyunda cok iyi grafik kalitesi oluyor. Mesela Lod Bias ayarini -2.250 yaptim, super bir sey.

Test olarak 3DMark yerine bence 100 üzerinden FPS farkı ve oyun içi ekran görüntüler ile görsel farkı göstermek lazım. NVIDIA kısmı bilemiyorum ama AMD kısmında çoğunlukla aynıydı hep.

Ben NPI ile daha derin ayarlar yaptim ve her oyunda cok iyi grafik kalitesi oluyor. Mesela Lod Bias ayarini -2.250 yaptim, super bir sey.

NPI ile yapılan ayarlamaları da yakın zamanda test edeceğim, orası daha karmaşık. NPI biraz daha işini bilenlerin veya rehberlerini takip edenlerin uğraşacağı bir şey olduğu için daha geniş kitleye hitap edebilmesi adına sadece NVIDIA Denetim Masası ayarlamalarını karşılaştırdım.

Bunun Windows'taki ayarlar (HAGS, Oyun modu vs.) için olan versiyonu da gelmeli, emeğinize sağlık çok güzel olmuş.

Teşekkür ederim. HAGS ve Oyun modu da gerçekten çok konuşulan ayarlar, onları da test etmek lazım. :D

Test olarak 3DMark yerine bence 100 üzerinden FPS farkı ve oyun içi ekran görüntüler ile görsel farkı göstermek lazım. NVIDIA kısmı bilemiyorum ama AMD kısmında çoğunlukla aynıydı hep.

İlk başta planım oyun içi ekran görüntüleri de göstermekti fakat görsellerin arasında neredeyse hiçbir fark olmadığı için (sadece doku süzme kalite'de maksimum performans ile kalite arasında gözle görülür farklar var.) vazgeçtim. 3Dmark kullanmamın sebebiyse genellikle daha stabil sonuçlar veriyor olmasıydı. Tavsiyeniz için teşekkür ederim.

NVIDIA/AMD denetim masasındaki ayarların neredeyse hiçbir işe yaramadığını açıklayan güzel bir konu olmuş.

Bence o kadar sistem dizdikten sonra bu tarz ayarlamaların getireceği 2-3 FPS'e kafayı takmak yerine bilgisayarı aldığınız gibi kullanın. Çünkü benim gözlemlerimde de bu ayarların performansa neredeyse hiç etkisi yok.

Rehbere bunu da ekle bence. Önceden 360Hz monitör de 360 FPS limitli ve sınırsız FPS olarak iki farklı şekilde oynuyordum, pek bir fark olmuyordu. Bu yüzden 360 FPS limitli kullanmaya başladım. Sonra biraz arastırdım ve bazı kaynaklara denk geldim. Oyunu 328 FPS ye limitledim ve G-SYNC açık kapalı test ettim en iyisinin 328 FPS limitli ve G-SYNC açık olduğunu fark ettim. Neredeyse sınırsız FPS ile aynı gecikme ve yırtılma yok. NVIDIA denetim masasındaki düşük gecikme modu da bu işe yarıyor. Ultra olarak kullananlar bilir FPS'yi limitli yordu. Ayrıca FPS yi düşürdüğüm için fan sesi ve sıcaklık da azalıyor.
Kaynak:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Screenshot_20251205_143251_com_android_chrome_ChromeTabbedActivity.jpg

Son düzenleme:
Rehbere bunu da ekle bence. Önceden 360Hz monitör de 360 FPS limitli ve sınırsız FPS olarak iki farklı şekilde oynuyordum, pek bir fark olmuyordu. Bu yüzden 360 FPS limitli kullanmaya başladım. Sonra biraz arastırdım ve bazı kaynaklara denk geldim. Oyunu 328 FPS ye limitledim ve G-SYNC açık kapalı test ettim en iyisinin 328 FPS limitli ve G-SYNC açık olduğunu fark ettim. Neredeyse sınırsız FPS ile aynı gecikme ve yırtılma yok. NVIDIA denetim masasındaki düşük gecikme modu da bu işe yarıyor. Ultra olarak kullananlar bilir FPS'yi limitli yordu. Ayrıca FPS yi düşürdüğüm için fan sesi ve sıcaklık da azalıyor.
Kaynak:

Eki Görüntüle 2616415

Bu rehberi biraz daha kalite/performans dengesini yakalamak isteyenler için bir yol olsun diye yapmak istedim. Gecikme değerleri ayrı bir konu olduğundan dolayı her şeyiyle detaylı olarak ayrı bir rehberde test etmek istiyorum. Gecikmeyi azaltmak için BIOS üzerinden ayarlama yapanlar dahi görüyorum, onları da test edeceğim bir rehber yapmak aklımda. Tavsiyeniz ve ilginiz için teşekkür ederim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı