NVIDIA MX150 sistem için Linux dağıtımı önerisi

Yer
Ankara
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
GPU: AsRock Phantom Gaming 6800 XT 16 GB
RAM: Patriot Viper Venom 32 GB (16x2) DDR5 6000MHz
CPU: AMD Ryzen 5 7500F | Phantom Spirit
Anakart: ASUS PRIME B650M-R
SSD: Kingston 1TB SKC3000S Gen4x4 NVMe M.2
SSD 2: Samsung 970 Evo Gen3x4 NVMe M.2
Arkadaşlar ana bilgisayarımın ekran kartında fan arızası yaşadığım için garantiye yollayacağım. Bu sebepten uzun süre eski dizüstü bilgisayarıma kaldım.

Laptop: Acer Aspire E5-576G-50GL
İşlemci: Intel i5-8250U
Ekran kartı: NVIDIA MX150
Depolama: 1 TB HDD (5400 RPM olması lazım.)
RAM: 16 GB

Dizüstünde Windows işletim sistemi aşırı yavaş ve kullanılacak gibi değil. Windows 10'un bütün hafif sürümlerini denesem bile HDD'den kaynaklı olarak yavaşlık yaşıyorum. Bu sebepten ötürü Linux dağıtımını denemek istiyorum. Daha öncesinde denediğimde genel kullanım açısından çok hızlıydı. Hayatımda hiçbir şekilde Linux kullanmadım ve Linux'a bakmadım bile. Tamamen sıfır bilgiyim bu konu hakkında. Önerdiğiniz arayüzü kolay ve bilgisayar için hafif bir Linux dağıtımı arıyorum. Herkes Linux Mint öneriyor fakat emin olamadım. Windows işletim sisteminden geçeceğim için kullanımı kolay olmalı.

Bu sistemle Linux'un desteklediği Steam oyunlarını oynamak ve genel olarak televizyona HDMI ile görüntüyü yansıtıp dizi/film izlemek istiyorum.

Benim şu anki kullandığım bilgisayara yakınmış donanım özellikleri. Mint Cinnamon kullanabilirsin hocam. GNOME ağır gelecektir. Eğer düzgün çalışırsa plasma kullanan bir masaüstü ortamına sahip bir dağıtım kullanabilirsin. Bu konuda kurulumu uzun sürse de OpenSUSE en akıcı deneyimi sunmuştu.

Linux Mint'in Ubuntu versiyonları (Cinnamon, XFCE, Mate) HDD'de bir tık hantal çalışabilir ama XFCE'nin kurtarabilme ihtimali var. Kurtarmazsa Debian sürümünü deneyebilirsiniz.

Sıfır bilgim olduğundan bana herhangi bir hata ile karşılaştırmayacak bir dağıtım gerekli dediğim gibi. Dediğiniz gibi o zaman Linux Mint deneyeceğim ama sürümlerin ne olduğundan, nasıl kuracağımdan tam emin olamıyorum şu anda. Mint Cinnamon mesela dikkatimi çekse de oyun desteği, kullanımda hata yaşamam konusunda nasıl bir deneyim sunar? Ayrıca Windows gibi .exe değil de .deb gibi bir mantığı varmış sanırım. Biraz bilgi verebilme şansınız var mı? Nasıl kuracağım ve nereden kurmam gerekiyor? Windows gibi Rufus aracılığı ile hangi seçenekleri seçmem gerekiyor? Çok fazla sürüm olunca iyice kafam karıştı çünkü. :D
@SerdarT35 @Maomao @Sakuya Izayoi

Buradan Linux Mint'in istediğiniz bir sürümünü indirin. Ardından Fedora Media Writer ya da Rufus üzerinden dosyayı belleğe yazdırın. Oyun konusunda artık çoğu oyun Linux üzerinde çalışıyor en kötü ihtimal Wine var onun üzerinden çalışabilirsiniz. Yerinizde olsam XFCE sürümünü seçerdim. ".deb" paketleri Debian Linux'un paketlerine verilen isimdir. Aynı Windows üzerindeki ".exe" gibi çalışır. Yerinizde olsam Ventoy ya da Fedora Media Writer ile kurardım kolaylık açısından.

@Sakuya Izayoi, önerileriniz için teşekkür ediyorum. Dediğiniz gibi Xfce sürümünü seçeyim. Fedora Media Writer ile flash belleğe mi yazdırıyorum yoksa farklı bir olayı var mı? Eğer flash belleğe kur, boot yap mantığı varsa masaüstünde servise vermeden ayarlayayım. Laptopta şu an işlem yapmak işkence gibi.
Torrent ile indirmem de herhangi bir sakınca, dezavantajı var mı? Bir diğer sorumda Linux Mint sürümlerinde masaüstü ortamı ne oluyor? Kurmamda sakınca var mı? Eğer sorun yoksa önerdiğiniz masaüstü ortamı var mı? Plasma gibi şeyler duymuştum ve yukarıda da bahsedilmiş.

1740060800878.png

Sizi de yoruyorum ama Linux konusunda cidden cahil hissediyorum kendimi.

Çoğu Linux dağıtımı live Linux desteği ile gelir Mint'de Debian tabanlı olduğu için bu dağıtım da canlı disk modunda çalışacaktır. Doğrudan USB'ye benim bildiğim sadece Arch Linux kuruluyor. Live Linux üzerinden cihazın otomatik gördüğü aygıtlar ile günlük işlerinizi yapabilirsiniz ancak sistemi kapattığınızda yaptığınız tüm işlemler yok olur. Masaüstü ortamları görünüm katar sisteminize en eyecandy diyebileceğim GNOME iken en basit görünen ise Cinnamon ve Xfce'dir bu dağıtım özelinde. GNOME çok kaynak tüketen bir masaüstü ortamı olduğu için ben Xfce kullanırdım. KDE Plasma'da hoş bir masaüstü orta mıdır ancak kaynak tüketimi biraz fazladır. Linux'un en güzel yanı çoğu dağıtım masaüstü ortamını değiştirmenize izin vermesidir örneğin Xfce ile gelen dağıtıma bir komut seti ile KDE Plasma ekleyebilirsiniz. İndirme yaparken Torrent kullanmanızda sorun olacağını sanmıyorum. Fedora Media writer genelde yüksek başarıya sahip bir araç ancak siz her ihtimale karşın ISO yazma işlemi sonrası işlemin başarılı olup olmadığını test etmek için USB üzerinden sistemi başlatmayı deneyin.

@Sakuya Izayoi, KDE Plasma aynı XFCE gibi bir ortam anladığım kadarıyla. Ben XFCE gibi sistemde çalışan bir tema gibi düşünmüştüm. :D Tamamdır o zaman, direkt XFCE olarak kullanayım. Kaynak kullanımından ne kadar kaçarsam o kadar iyi çünkü.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı