NVMe SSD ile SATA SSD Arasında Fark Olmaması

Haklısın ama ben olaya biraz matematiksel yaklaştım. 850 EVO'nun okuma hızı 540MB, 960 EVO'nun okuma hızı 3200 MB Bu hesaba göre 960 EVO, 850 EVO'dan yaklaşık 6 katı. İşte tam da burada yanıldım. Ben sandim ki, 850 EVO'da sistem 20 saniyede açılıyorsa, 960 EVO'da 5 saniyede açılır diye düşündüm.

Bravo. İşte aradığım yorum :)

Ben de kesinlikle sana katılıyorum. 3000'li 2000'li sayılar tamamen pazarlama taktiği ve algı oyunu. İnsanlara "elinizdeki Sata SSD'ler çöp, NVMe SSD alın ki daha hızlı SDD'niz olsun" mesajı veriliyor. HDD'den geçenler için muhteşem olabilir fakat SSD'den gelenler için "bu muymuş?" hayal kırıklığı oluşması kaçınılmaz.

3000'li sayılar 40-50 GB'lık dosyaları taşıyıp duranlar için. Mesela aşağıdaki videoların birinde tek parça 60 GB lık doyanın koplayanmasında gerçekten bu hızlara çıkıyor. Ama kim her zaman 60 GB dosya taşır ki? :) Bu tip devasa dosyalarla uğraşanlar ya da render alanlar için NVMe'ler şart ama normal günlük kullanıcı ya da öğrenciler için SATA SSD hala ihtişamlı günlerini yaşıyor. Üstelik NVMe maliyetine biraz daha katarak daha büyük boyutlu bir SSD alınma imkanı daha bir cazip.

Buyrun youtube videoları;

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ayrıca her şeyden öte bir laptop kullanıcısı olacak NVMe SSD'lerin en büyük sorunu ne maliyet ne söz verdiği hızları reel kullanımda sunamaması; asıl büyük tehlike m.2 porta mahkum oluşu!

Diyelim ki anakart arızası çıktı ya da başka sebeple bilgisayar açılamaz oldu. NVMe SSD'den verileri nasıl kurtaracağız? Normal SATA SSD olsa harici kutu ile usb den başka bir bilgisayara takarsın, olmadı başka bir laptopta kullanırsın vs. Seçenek çok.

Peki NVMe SSD'ler??

Bildiğim kadarı ile SATA portuna bağlayamayız. USB'den de bağlamak için harici kutu da yok. Başka bilgisayarın m.2 yuvasına taksak işletim sisteminin boot dosyaları farklı olduğu için o bilgisayardan da karta ulaşamayız. (Her yerde NVMe destekli M.2 SATA portlu bilgisayar/anakart olmadığını belirtmeme gerek yok sanırım.) Geriye tek seçenek kalıyor teknik servise verip ücret karşılığında veri kurtarmak ki bu da bir dünya masraf.

Yani dostlar, ilk anakart arızasında elinizdeki NVMe SSD ile kalırsınız öyle :)

Özetle; SATA SSD'lere devam.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı