NVMe ve SATA SSD veri kurtarma

Bluedad

Megapat
Daha fazla  
Arkadaşlar benim merak ettiğim bir konu var. Normal kullanımda NVMe M.2 SSD ile klasik 2.5" SATA SSD arasında bir fark olmadığı biliniyor. Ancak aradaki hız farkları çok fazla olmasına rağmen günlük kullanımda bu farkın oluşmamasının sebebi nedir? Örneklemek gerekirse HDD'nin yazma-okuma hızı 100 MB/s diyelim. SATA SSD'de bu hız 5 katına yani 500 MB/s hıza ulaşıyor. NVMe SSD'de ise yine 5 kat fark oluştuğunu varsayalım yani hızımız 2500 MB/s. Biz şimdi HDD'den SATA SSD'ye geçince devasa hız farkı hissederken neden SATA SSD'den NVMe'ye geçince bu fark hissedilmiyor?
Bir diğer sorum ise veriler ile alakalı. Elimizdeki bilgisayarın anakartının bozulduğunu varsayalım (SSD sağlam). Bilgisayarda SATA SSD varken bu SSD'yi çıkarıp başka bir bilgisayara takarak verilerimizi kurtarabiliriz diye biliyorum. Ancak anakarta direkt takılı olan NVMe SSD'yi de çıkarıp başka bir bilgisayarın anakartındaki M.2 yuvasına takıp verilerimizi kurtarabiliyor muyuz? Görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

HDD ile SSD arasındaki tek fark yazma okuma hızları değildir.
SSD'ler mekanik parça içermedikleri için sürücü içerisindeki her hangi bir dosyaya erişim süresi neredeyse sabittir. HDD'de ise kafanın hizalanma süresi. Diskin verinin bulunduğu silindir, sector ve iz'i bulana kadar geçen süre. Ayrıca verilerin parçalayı olma durumunda tek bir dosyayı okurken bile tekrar tekrar kafanın veriyi araması gibi erişim süresini neredeyse saniyelere kadar yükselten etkenlerden dolayı HDD'ler SSD'lere göre yavaştır.

100 MB/s diyelim. SATA SSD'de bu hız 5 katına yani 500 MB/s hıza ulaşıyor. NVMe SSD'de ise yine 5 kat fark oluştuğunu varsayalım yani hızımız 2500 MB/s.
Bu hızlar sequential hızlar. Günlük kullanımda etki eden hız random(4K) hızıdır.

Biz şimdi HDD'den SATA SSD'ye geçince devasa hız farkı hissederken neden SATA SSD'den NVMe'ye geçince bu fark hissedilmiyor?
Ayrıca SSD'lerin asıl katkısı IOPS değerlerinde saklı. :D
Şu makalede açıklanmış, okuyabilirsiniz:

Bu hızlar sequential hızlar. Günlük kullanımda etki eden hız random(4K) hızıdır.

Ayrıca SSD'lerin asıl katkısı IOPS değerlerinde saklı. :D
Şu makalede açıklanmış, okuyabilirsiniz:
Bu durumda günlük kullanıma etki eden hız random (4K) ise NVMe ile SATA SSD'lerin random hızları birbirine yakın, ancak IOPS değerleri mi farklı?

NVMe ile SATA SSD'lerin random hızları birbirine yakın, ancak IOPS değerleri mi farklı?
NVMe ile SATA SSD'lerin random hızları yakın denemez o kadar da ama evet IOPS değerleri arasında uçurum var.
@Bluedad bu Kingston A400'e ait mesela.
1588253009057.png

Bu da 970 Evo'ya ait:

Şimdi de IPOS değerlerini yazayım(read):
Kingston A400: Bu 90K civarı.
970 Evo 1 TB: 500K

Dosya Ekleri

• 1588253417033.png
    1588253417033.png
    13,2 KB · Görüntüleme: 45
Son düzenleme:
NVMe ile SATA SSD'lerin random hızları yakın denemez o kadar da ama evet IOPS değerleri arasında uçurum var.
Eki Görüntüle 549553
Bu da 970 Evo'ya ait:

Teşekkür ederim cevabınız için.

Eki Görüntüle 549553
Bu da 970 Evo'ya ait:

Vay anam be hıza bak. Benim bilgisayar nasıl açılıyor acaba ben ona şaşıyorum

1607542284901.png

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı