OBP ile lise tutar mı?

Yanlışınız var kolay sınavlarda yüksek puan alanlar üstlerde yığılır. Puanınızın karşılığından daha kötü bir yüzdelik dilime yerleşirsiniz. Bu yüzden pek çok öğrenci puan olarak gerekliliği karşılasa bile Fen Lisesine yerleşemez ve yakınlarındaki Anadolu Liselerini değerlendirir. Kolay sınav olursa herkes Fen Lisesine gider ya da iyi yerlere yerleşir demek yanlıştır , çünkü yerleştirmede belirleyici olan şey yüzdelik dilimdir. Herkes çok iyi yaptığı için yüzdelik başarı dilimlerinde yığılmalar olur. Örneklemek gerekirse:

Fen Lisesi hayal edelim ve 470 ve üstü puanla öğrenci kabul etsin. 2022 de sınava giren Ayşe 470 puanla son giren kişi oldu ve yüzdelik dilimi %1 , 2023 senesine geldik ve Ahmet 470 puanla %2,5 da neden çünkü sınav kolaydı ve iyi yapan herkes üstlere yığıldı. Ahmet Fen Lisesine gidemeyeceği için evine yakın iyi eğitim veren Anadolu Liselerine bakmaya başladı. Çünkü Ahmet kapasiteli bir çocuk ve 470 alabilecek seviyede olduğuna göre OBP'si de yüksek ve yerel yerleştirmede avantajlı. Bu kişiler kontenjanları dolduracağı için yerel yerleştirmelerde puanlar yükselecek.
Peki sence gidebilir miyim sağol yorumun için

Ben bir de deprem bölgesindeyim ona göre değerlendirebiliriz çok teşekkür ederim.

Dostum LGS çok kolay diyorsun eğer LGS çok kolay olduysa herkes puan ile girecek ve OBP ile giren sayısı azalacak söylediklerin çelişiyor.

LGS çok kolay olduğu için yığılma olacak. Sen zaten açıklanınca gorursun ne demek istediğimi.

Girersin haci. 1-2 puandan bir şey olmaz.

Kardeş 00,1 puan düşük olsan bile ilk yerleştirmede açıkta kalıyorsun öyle müdür kafasına göre yerleştirmiyor. Puan düşükse sistem seni otomatik atıyor.

Yanlışınız var kolay sınavlarda yüksek puan alanlar üstlerde yığılır. Puanınızın karşılığından daha kötü bir yüzdelik dilime yerleşirsiniz. Bu yüzden pek çok öğrenci puan olarak gerekliliği karşılasa bile fen lisesine yerleşemez ve yakınlarındaki Anadolu liselerini değerlendirir. Kolay sınav olursa herkes fen lisesine gider ya da iyi yerlere yerleşir demek yanlıştır, çünkü yerleştirmede belirleyici olan şey yüzdelik dilimdir. Herkes çok iyi yaptığı için yüzdelik başarı dilimlerinde yığılmalar olur. Örneklemek gerekirse:

Fen lisesi hayal edelim ve 470 ve üstü puanla öğrenci kabul etsin. 2022 de sınava giren Ayşe 470 puanla son giren kişi oldu ve yüzdelik dilimi %1, 2023 senesine geldik ve Ahmet 470 puanla %2, 5 da neden çünkü sınav kolaydı ve iyi yapan herkes üstlere yığıldı. Ahmet fen lisesine gidemeyeceği için evine yakın iyi eğitim veren Anadolu liselerine bakmaya başladı. Çünkü Ahmet kapasiteli bir çocuk ve 470 alabilecek seviyede olduğuna göre OBP'si de yüksek ve yerel yerleştirmede avantajlı. Bu kişiler kontenjanları dolduracağı için yerel yerleştirmelerde puanlar yükselecek.

Sizin düşünceniz hocam ben öyle düşünmüyorum şahsen.

Sizin düşünceniz hocam ben öyle düşünmüyorum şahsen.

Bu bir düşünce değil hocam, istatistiksel olarak her yıl yaşanan bir durum. Sınavın zorluğu ve kolaylığına göre her sene yüzdelik dilimler aynı istatistiksel verilere göre değişiyor. Her sene takip ediyorum şahsi fikrimi belirtmiyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı