OBP kaldırılmalıdır

Özel okullara bir şey diyemem ve belki öğrenciler arasında illaki torpille 100 geçenler vardır. Fakat ya hakkı ile OBP'sini yüksek tutmayı çabalayanlar ne olacak? Mantıkken OBP kaldırılmalı mı sorusunu görsem şu anki çelişki içine düşerim. Kaldırsan bir dert, kaldırmasan ayrı bir dert. Özetlersem, hak ve hukuk meselesi çok da görmemezlikten geliyorum.

Şimdiden kaldırsınlar ki ileri zamanda girecek nesillerin hakkı boşa gitmesin işte. Şimdiden duyursalar ve 1-2 yıl sonra kaldırmaya başlasalar daha mantıklı olur.

Ayrıca hakkı yenilenler hakkı gidenlerden daha fazla maalesef. Yine de diğer durumu göz ardı etmemek lazım tabii ki.

Ah be arkadaşlar. Eğitimsizlik o kadar yaygın ki sonuç bu. Özellikle bu Z kuşağı denen gençliğin bilgi patlaması yaşadığını düşünüyorum. Olumsuz anlamda konuşuyorum çünkü o kadar çok kavram var ki
doğru düzgün anlaşılmadan hemen başla bir şey ortaya çıkıyor. Ailesi esnaf bir kişi milleti söğüşler. "Esnafın halkı söğüşlemesi" konusunda "Serbest piyasa kardeşim beğenmiyorsan alma"der. Aynı kişi OBP konusunda "Hakkımızı yiyorlar hüü" der. Bu kısım forumdan herhangi bir kişiye değil genel olarak konuştum. Bende Z kuşağına mensubum ama sizin kadar ikili oynamıyorum ve az çok öğrendiğim kısım hakkında yorum yapmaya çalışıyorum. Kapitalizm, özelleştirme, serbest piyasa bunlar Türkiye'nin gerçeği. Bana kalırsa eğitim ve sağlık özelleştirilmemeli ancak durum bunu gerektiriyor ki gerizekalılar da üniversitesi mezunu olsun.

Şimdiden kaldırsınlar ki ileri zamanda girecek nesillerin hakkı boşa gitmesin işte. Şimdiden duyursalar ve 1-2 yıl sonra kaldırmaya başlasalar daha mantıklı olur.

Ayrıca hakkı yenilenler hakkı gidenlerden daha fazla maalesef. Yine de diğer durumu göz ardı etmemek lazım tabii ki.
Şahsen MEB bu işe kalkışmaz. Muhtemelen, ileride böyle bir planı öne koyarlar. Yani ne desek duymazlar. Bizim haykırışlarımız boşa efordan başka bir cümle ile ifade edilemez.
Obps'ini yüksek tutan sınavdada iyi bir yere gelir çünkü çalışıyordur.
O durum biraz değişir. Sırf OBP ümitlileri vardır ki YKS'den aldığı orta puanı hafif olsada 54-55 puan yükselterek daha iyi bir üniversiteye girebilme şansı var.

@Abdullah_Kadir Sağlık daha fazla özelleştirilirse sonumuz ABD olur zaten. OBP bugün kalkmıyorsa zaten sebebi özel okullar. Merkezi sınavın olay zaten herkesin birebir eşit şartlarda sınava girmesiyken, OBP merkezi sınav sistemini öldürmektedir.

@Abdullah_Kadir Sağlık daha fazla özelleştirilirse sonumuz ABD olur zaten. OBP bugün kalkmıyorsa zaten sebebi özel okullar. Merkezi sınavın olay zaten herkesin birebir eşit şartlarda sınava girmesiyken, OBP merkezi sınav sistemini öldürmektedir.
Herkes lisede aynı eğitimi alıyor mu?(Devlet okulu için konuşuyorum) Devletteki Anadolu Lisesinin bile eğitimi farklı iken "eşit şartlarda sınav" bana mantıklı gelmiyor. Üstelik işe zeka gibi faktörler girdiğinde iş daha da karışıyor. 90 IQ ve 110 IQ insan da aynı sınava giriyor hani nerede eşitlik? Bu iş sadece OBP'de bitmiyor balık baştan kokar.

Herkes lisede aynı eğitimi alıyor mu?(Devlet okulu için konuşuyorum) Devletteki Anadolu Lisesinin bile eğitimi farklı iken "eşit şartlarda sınav" bana mantıklı gelmiyor. Üstelik işe zeka gibi faktörler girdiğinde iş daha da karışıyor. 90 IQ ve 110 IQ insan da aynı sınava giriyor hani nerede eşitlik? Bu iş sadece OBP'de bitmiyor balık baştan kokar.
Bana göre zaten merkezi sınav sistemi saçma. Fakat bari puanlar aynı sınava göre belirlensin. İşe OBP girince herkesi aynı kitapçık ile sınava sokmanın ne anlamı kalıyor? Demek istediğim buydu.

Arkadaşlar yorumları okudum, toplu cevap vermek isterim. Bir sınavın sonu S ile bitiyorsa ve o sınav Türkiye'de yapılıyorsa işin ucunda pek mantık aramayın zaten. Yapacak bir şey yok, düzeltilmesi gereken çok şey var ancak bunları düzeltebilmek için de maalesef bu sistemde hayatta kalmak gerekiyor. Bu da bir gerçek.

En basitinden YKS Dil sınavını fulleyen bir öğrenci kötü bir TYT netine sahipse doğudaki öğretmenliklere gidiyor. Şehrin orta ve batı kısımlarındaki öğretmenliklerine zar zor gidiyor sınavı fulleyen bir öğrenci. Ancak diğer tarafta da ortalama YDT, ortalama TYT yapan bir öğrenci bu sınavı fulleyen arkadaştan kat kat daha önde oluyor. Açıklama bu kadar yani çok da denecek bir şey yok.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı