Kişisel yorumlarımı belirteyim, yanlışlar olabilir, pek de derin araştırdığım bir konu değil,
Bu sıralamalar çok şey olsa da her şey değil. Öncelikle bu sıralamaları büyük oranda belirleyen üniversitelere araştırma için ayrılan bütçe ve çıkan eserler, makaleler, buluşlar vb diye biliyorum. Yani ODTÜ bir devlet okulu, Türkiye'de kaliteli okulların çoğu devlet veya üst düzey özel üniversiteler. Bunlara ayrılan bütçeler belli. Dolar 30 TL olacak gibi yakında, çoğu içerik ve ekipman vb yurt dışı kaynaklı, yani bunlar dolar üzerinden geliyor bir kere bunların sağlanabilmesi için bile yurtdışındakine göre 30 kat birim belki daha fazla bir maliyet çıkıyor. Yani adamların 1 birimle çözdüğü işi biz 30 birimle çözüyoruz. Yani baştan kaybedilmiş bir savaş bile denebilir, benzer şekilde dil olarak da aynı olay var, dünyadaki çoğu kritik olay, makale eser İngilizce yazılıyor, yazılmış konuşulmuş. Adamların ana dili bu, bir TR vatandaşı ingilizve için 1 2 yıl kaybediyor genelde. Çok az insan vardır üniversiteye kadar bu dil problemini çözmüş olan, şimdi hadi öğrenciler de problem diyeceğim ama hemen hemen herkeste durum bu. Bu durumda ister istemez kaliteyi düşürüyor. Çok saatten ziyade okullarda etkili eğitim verilmesi lazım, insanlarda o bilinci uyandırmaları lazım.
Bunu geçtim eğitim sistemi zaten başlı başına bir sorun, bugün tanıdığım birkaç arkadaşım Türkiye'de pek, hatta hiç parlak olmayan akademik başarıya sahip, bırakın ODTÜ'yü ortalama bir lisans bölümü bile okuyamaz Türkiye de, ama yurt dışında ODTÜ'yu sıralamada geçmiş okullardan kabul alabiliyor. Birinde de okuyor şu an, bunun gibi birkaç kişi daha tanıyorum, yani hak ediyorlar hak etmiyorlar gibi saçma mevzulara girmeyeceğim çünkü gerçekler bunlar. Giren adam hak etmiştir zaten. İllaki onunda kendine göre zorlukları vardır elbet. He egoist başarı manyakları var tabii ki sağda solda, yok benim kadar başarılı olmaz, ben Türkiye'nin en iyi okullarında okuyorum diyen. Bana göre başarı veya zeka, karakterle alakalı değildir bu tarz insanların karakteri kötüdür zaten bunu diyenler genelde tek başarısı bir şeyleri ezberlemiş olan, kişiler. Tabii ki her başarılı insana değil lafım, anlayan anlamıştır dediğimi. Ama bu tarz insanlardan da oldukça fazla var ve bunun gibi insanlar başka insanların yapmak istedikleri alanlara attıkları için, insanları başka ve sevmeyecekleri alanlara yönlendirebiliyorlar. Bu da üniversite gibi yerlerde patlak verdiriyor çünkü sevmediği bir şeyi çoğu kişi uzun saatler yapamaz, fedakarlıklar yapamaz, ve başarı genelde fedakarlık işidir. Hal böyle olunca dersi geçmek için bir şeyler ezberleme, şu alanda çok para var onu okuyalım olayı oluyor ve başarı düşüyor. Bunları geçtim bu eğitim sisteminde iyi bir üniversiteye yerleşmek için çoğu kişi 2 3 senesini harcıyor en az. Lise yılları dolu geçenlerden bahsetmiyorum bile. Onları da sayarsak 6 7 seneler çıkıyor ortaya, bir insan üniversite için bu kadar efor sarf edeceğine belirli bir alana 6 7 sene harcamış olsa çok daha iyi bir şey çıkabilirdi ortaya. Tabii ki her yaş grubunun odak seviyesi belli, aynı efor ve başarı ortaya çıkmayacaktır üniversite seviyesinde ki birine göre.
Ki bu aşamada zaten potansiyel oldukça zayıflıyor, çoğu insan üniversite girmeden veya girecekken başka alanlara yöneliyor veya zincir markalarda asgari ücretle işçi olarak çalışıyorlar. Ki bunlari küçümsemiyorum herkes ekmeğinde. Ama zor olaylar açıkçası. Bu insanların hepsi mi başarısız ki durum bu?
Sanmıyorum, hayat zor, hayallerinden erken vazgeçmek çoğunda zoru, birkaç yıl onlara ayrılacak süresi tok çoğunun, kaç kişi tanıyorum sırf aile baskısından kurtulmak için kendisiyle alakasız alanlar okullar okuyan, işler yapan. Çünkü hayat zor ve ailelerin genelinin de eğitim seviyesi belli, bilgi düzeyi belli. Her şey üst üste binince zaten başarı beklenemez ki. Bu sıralamalarda olmamız bile iyi, ayrıca bu başarı okula mı ait öğrencilere mi? Bu da önemli. Okul öğrencilere ne kadar katkıda bulunuyor, bunlarda konuşulması gereken şeyler. Bugün ODTÜ şu sıralamaya yukselmiş diyorsunuz ama yükselten bir şeyler başaran insanlardan bahsetmiyorsunuz bu da kişilerin şefkini ister istemez kırıyor. Nelkide çok fazla başarılı olabilecek insan var sırf okulun ismi arkalarında olmasın diye bir işlere girişmiyorlar ki gayet mantıklı, genelde unilerin çoğu Instagram veya web sitesine rektörümüz, şu bu diye paylaşımlar yapar, başarılı öğrenci olunca da başarının üstüne konar. Ama öğrencilere hiçbir yatırım yapmamıştır oysaki ne güzel dünya. Ülkenin yasaları da benzer şekilde, sanki girişimleri ve fikirleri engellemek için kurulmuşlar gibi, destek alınacak kurumlar başarılı projeleri umursamıyor, es geçiyor.
Yani bu sadece okulla değil ülkece bir problemin sonucu.