KPSS 2002 yılından bu yana var.
Öncelikle KPSS sınavında 20-30 gibi bir sıralama yapmak o kadar da kolay değil çünkü öğretmenlik puanı tek bir sınavla değil 3 sınavla belirleniyor. Bunlar gy-gk, eğitim bilimleri, ve öabt.
Her bölümdeki sınava giren öğretmen sayısını, devlet kadrosundaki kontenjanı ve bölümün sınavının zorluğunu da hesaba katmak gerekiyor. Örneğin matematik öğretmenliği gibi bölümlerde kontenjan düşük ve adaylar 90 üzeri puan almasına rağmen atanamayabiliyor. Öte yandan benim de parçası olduğum İngilizce öğretmenliği bölümünde 800-2000 kişi arası atama yapılıyor, 85 puanın üzerindeki aday sayısı bir elin parmağını geçmiyor, minimum atama puanı ortalaması ise 73 civarında, yani 69 ile bile atanan öğretmenlerimiz oldu.
Benim tavsiyem alanınızdaki son 5 yılın atama kontenjanlarını inceleyin, kaç puan kaç sıralama getiriyor, hangi sınavda ne kadar başarılı olabilirim gibi soruları cevaplamaya çalışın. Bunu yaptıktan sonra da ben Türkiye'nin her yerinde çalışabilir miyim diye sorun kendinize. Şehir merkezi atamaları artık çok nadir, bazı küçük doğu şehirlerinde az miktarda kontenjan oluyor ve yüksek puana sahip kişiler oraları dolduruyor. Köy okullarına, ilçe okullarına gitmeye razı mısınız dikkatlice düşünün.
Ben pek de çalışmadan girdiğim sınavdan KPSS121'de 73.5 aldım ve 1800 gibi bir sıralama yaptım, atanmam için yetiyordu ancak deprem sonrasında zor şartlarda çalışmak istemediğimden dolayı 41 (liste tutmazsa rastgele ata) seçeneğini işaretlemedim.
Ayrıca öğretmenlik ataması torpilin en az olduğu alanlardan bir tanesi ancak tabii ki düşük kontenjanlı alanlarda yapıldığı için çok göze batıyor, ynai kontenjandan yana şüpheniz olmamalı, yukarıdaki bilgisiz insanları ciddiye almayın.