Ön yargı nedir?

Makaleler
3
Olaylar, durumlar veya davranışlar için yetersiz delil ile hüküm verme hâlidir. Bunu ne yazık ki pek çok yerde, anlamı önemsemeyenler sebebiyle yaşıyoruz.

Hüküm; bilinmesi gerekenlerin tümünün, bilinmesini gerektirir. Bilinmesi gerekenler, durumlara göre değişenler, kişisel hadiseler; boş ver. Ben, bence gayet haklıyım.

Son düzenleme:
Kimi zaman gayet işe yarar. Mesela, X parkına gideceksiniz fakat bu X parkına giden iki yol var. İlk yol hakkında duyduklarınız çok suç işlenen bir yer olduğu yönünde. Diğer yol hakkında duyduklarınız suç oranının ilk yola göre çok daha az olduğu yönünde. Siz "abi ön yargılı olmayın ya" tarzı bir tavır takınarak ilk yola girerseniz, bir suça kurban gitme olasılığınız diğer yola göre daha fazladır. Onun yerine, ilk yola ön yargıyla yaklaşıp diğer yola girerseniz bir suça kurban gitme olasılığınız daha azdır. Fakat, bu hayatta ki her şey gibi ön yargının da fazlası zarardır. Önemli olan gerektiği yerlerde sorgulayabilmektir.

Siz "abi ön yargılı olmayın ya" tarzı bir tavır takınarak ilk yola girerseniz, bir suça kurban gitme olasılığınız diğer yola göre daha fazladır.

Mesele zaten burada. Bahsettiğiniz yollar hakkında sadece tevatüre binaen bir kanı oluşturursanız; sonuç nereye çıkarsa çıksın, ön yargıdır tabii, fakat bunun rastlantı eseri sizi koruması, pek de doğru olduğunu göstermez. Önemli olan alışkanlığın bertarafını sağlamaya çalışmak olmalıdır. Bunun için de yollar hakkındaki söylentileri doğrulamak ve sonrasında yeterli bilgiye sahip bir şekilde karara varmak gerekir.

"Ön yargılısınız, ben diğerini seçiyorum" demek de pek de mantıklı bir seçim değildir tabii ki. İşin aslını öğrenme çabasında olmak lazım.

Hüküm vermek değildir gibi. En azından benim için ön yargı, verilecek o hükme yakın bir pozisyon alma durumu. Asla bir hüküm verme aracı değil, eğer olursa yanlış olur.

O yüzden benim için kelime aslında "ön yargımsı" oluyor sanırım. :D Hayatımda önemli getirisi olmuştur şu ana kadar.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı