Özgüven eksikliği

Arslan Bek

Hectopat
Katılım
9 Mayıs 2014
Mesajlar
260
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Hızlı düşünüp cevaplayan bir insan değilim bu da beni kalabalık ortamlarda kolay lokma yapar. Hazır cevaplık zerre yok zaten ayak üstü konuşamıyorum. İki kelamı bir araya getireceğim diye 2 saat düşünürüm ve asla kompozisyon yazamam. Üzerine fikir üretip başka fikirleri yorumlayabildiğimde olmadı. Bilmiyorum artık geri zekalı olduğumu düşünüyorum. Özgüven eksikliğim zirvede. Lütfen bana yardım edebilir misiniz, ne yapmalıyım?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Benim de özgüven eksikliğim var senin gibi. Ama fikir üretip başkalarının düşüncelerini de yorumlayabiliyorum, kompozisyon da yazıyorum. Hazır cevap veren insan olmak bence çok saçma bu yüzden niye böyle değilim diye kendi kendine söylenme. Bunu sen rahatla diye yapmıyorum gerçekten de çok iyi bir şey değil. Kompozisyon yazma kısmında sana şöyle bir şey önereceğim. İlk önce kitap okumaya başla ve bunu düzenli yap. Eğer vaktin varsa bu kitapların özetlerini ya da ne anladığını ve ne anlatmak istemiş olabileceğini düşünüp yaz bir kağıda. Bunları sakla ve tarihini de at. Bu işlemleri 2 ay sonra ya da 3 ay sonra yapmış olursan düzenli olarak, 3 ayın sonunda aradaki farkı kağıtlara bakıp bulabilirsin. Bilgisayarda fazla zaman geçirmemeni öğrenirim, vaktini bu işe harcayabilirsin. Bunun dışında kendi biyografini yaz. Kendi kendine sinirlendiğinde kalemi eline al ve düşün. O an ki hislerini yaz kağıda, insanlara karşı ne düşündüğünü, onların böyle bir durumda ne düşündüğünü veya ne düşünmesi gerektiğini yaz. Bu hem seni dinlendirir hem de kompozisyon yeteneğini geliştirir. Mutlu olduğunda yaz, hüzünlü olduğunda da yaz. Zaman içinde gelişimini göreceksin. 1 buçuk ya da 2 ay geçtikten sonra eline birkaç ansiklopedi alıp okuyabilirsin. Mesela genel kültür bilgin az ise Milliyet'in genel kültür ansiklopedileri varsı 6 cilt onlar gibi bir ansiklopedi alabilirsin. Arkadaşlarınla konuştuğunda bilmediğin bilgileri bir kağıda yaz, eve gelince onlar hakkında bilgileri oku. Böylece bir daha ki görüşünüzde sen de biraz bilgi sahibi olursun. Ama sana tavsiyem arkadaşlarına uyum sağlaman ama illede arkadaşlarla uyum içinde olacağım diyip kendini kökten değiştirmen değil. Yani onlar için bir de gerçek dost değillerse düşünme biçimini, zevklerini, becerilerini onların olman istediğin gibi değiştirme. Ama hobin yoksa kendine bir hobi bulmalısın.
Gerizekalı olduğunu düşünürsen delirirsin. İnsanların seni çağırdığında veya yaptığın hareketlerine salakça nitelendirdiğini düşünüyorsundur büyük ihtimalle. Bunu düşünürsen öyle olursun. Birisi bir şey dediğinde utanırsın falan filan. Böyle düşünmene gerek yok çünkü aslında senin görmediğin onların da yaptıkları salaklıklar vardır mutlaka. Bu yüzden sadece kendini eksik olarak görme. Çünkü hiçbir insan mükemmel olamaz. Birisi seni dışlamaya, kötü hissetmeni sağlayacak kasıtlı olarak sana laf atıyorsa sen de ona karşılık ver. Onun bilmediği bir konu hakkında konuş daha sonra ve onunda dışlanmasını sağla. Eğer seni takmıyorlarsa sen de takma ve tek başına kalsan bile kendini gerizekalı, salak gii hissetme. Bunu zaman içinde kavrayacağına ve her insan gibi senin de değerli olduğunu unutma. Sen olmasan şu anda birçok olay gerçekleşmemiş olabilirdi. Bu olayları kötü olarak veya iyi olarak ayırabilirsin. Belki kötü anların fazla olabilir ama her olay başka bir olayı doğurmuştur. Sen olmazsan bu olaylar olmaz ve bu olayları senden başkası yapamaz çünkü senden bir tane var. Bu yüzden kendini diğer insanlardan hele seni küçük düşürmeye çalışanlardan eksik ve değersiz hissetme.
 
Her şeyden önce kendine güven. Kimse dünyaya mükemmel olarak gelmiyor. Herkes yavaş yavaş öğreniyor. Bunu düşün kendini yavaş yavaş geliştirmeye çalış.
 
Selam. Seni hayatımda ne gördüm, ne tanıdım konu dikkatimi çekti bende bir kaç birşey söylemek istedim. Özgüven eksikliği bizim toplumda hemem hemen genç, orta, yaşlı her insanımızda var. Bu biraz da yetiştirilme yani aile de başlayan bir evre. Çünkü eğitim insanoğlu doğar doğmaz başlar. Öyle gider. Fazla uzatmadan gözlemlediğim bir şeyden bahsedeceğim. Çevrenize bir bakın sadece izleyin, elinde cep telefonu üç kuruşluk telefonla ortama giren ve yahut bir araba yada bir elbise kısaca sıradan şeyler. İşte biliyormusun bu tür insanlar aslında daha fazla özgüven korkusuyla yaşamaktalar ve bu yüzden seni onu, bunu, herkesi rahatsız etmekteler. Öncelikle bu hazır cevap meselesini geç bikere, sakince tane tane konuşmaktan ne zarar çıkar. Dinlenilmiyor musun? O zaman sende dinliyormuş gibi yap, insanlardan kaçma. Biz İnsanız bizi hayvanlardan ayıran en büyük özelliğimiz aklımız, duygularımız. Kendinle yüzleş en çok rahatsız olduğun şeyle yüzleş korkma. Hatta seni sıkıntıya sokan durumla dalga geç. Birde her insan sevmese bile birbirini seviyormuş gibi yapmalı. İnsan olduğumuzu şuurlu bir şekilde bilmeli güzel fikre sahip olmalı. Bu konular derin konular ama sana tavsiyem korkularınla yüzleş. Birde bulunduğunuz ortamdan uzak durun ama kaçmayın.
 
Tamam ben kendimi çözdüm. Meğer asosyalmişim de haberim yokmuş. Neyse artık sosyal statümüde biliyorum. Sadece öğrenmek için yaşamaya çalışıcağım. Teşekkürler...
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı