Okul Hayatında Başarısız Olanlar Neden Daha Çok Maaş Alıyor?

Hayatta her şey not değil de ondan :) Sonuçta her birey dünyadaki diğer milyonlarca insandan farklıdır ve özeldir. Burada mesele düşünme şekli ve karakter yapısı ile alakalı. Okulda yüksek not alan insanların ÇOĞUNLUĞU (bu kelimeyi özellikle kullanıyorum, hepsi değil) kendine söyleneni yapan, uysal, yani yönetilmeye elverişli insanlar oluyor. Düşük not alanların hepsi de bunun tam zıttıdır demiyorum, ancak düşük notlar aldığı halde güzel paralar kazanan insanlar genelde kendine gösterilen pencerenin dışından da bakabilen, diğerlerinden farklı şekilde mantık yürütebilen ve muhtemelen bu sebeple düşük notlar almış insanlar oluyor. Çünkü okulda yüksek not alabilmek biraz da bazı düşünce kalıpları oluşturmayı ve ezber yapmayı gerektirir. Yani okul biraz şu We Don't Need No Education şarkısının klibindeki gibi, hepsi birbirinden farklı ve özel olan çocukları alıp aynı kalıba sokmaya çalışan bir fabrikaya benzer. Bu yüzden akıllı işverenler işe alacakları insanların okullarda aldıkları notlardan çok onların konuşmasına, duruşuna ve düşünme şekline dikkat ederler :)
 
Hocam o insanlar genelde okul zamanlarında başka işlerle meşgul oldukları için okulu bitirmeseler bile gelir getirecek bir kapıları oluyor. :) Mesela siz şimdi programlamayı didik didik öğrenin, mutlaka kurtarırsınız kendinizi. Mutlaka. Mesela ben şuan hem oyun yapıyorum, hem donanım hem yazılımla hem de gitarla uğraşıyorum. ;) Böyle hobiler ileride çok lazım olur.
 
Her ne kadar öğrenim hayatında başarılı olup üst düzey ve kademelere gelsek de her zaman ticaret yapan veya bir konuda girişimde bulunup başarılı olan kişi, okuyan kişiden daha fazla kazanır bunun bence kişinin öğrenim hayatında başarılı olup olmamasıyla alakası yok, günümüzde de bu böyledir. Hatta şöyle bir şey söyleyeyim, bunu da bana birisi anlatmıştı. Kayserililer genellikle zeki çocukları ticarete girmesini sağlarlarmış. Normalde her aile çocuğu zekiyse okutur ama onlar ticarete yönlendirmesini sağlarmış. Yani başarının sırrı sadece okumak değil, kendini başka alanlarda geliştirip oradan sıyrılıp kendi ayakların üzerinde durabiliyorsan asıl başarı odur.
 
Beni anlatan konu. Ünide sözel derslere hiç çalışmadan girip düşük almışlığım var. Aslında düşük not diye sayılmıyor ama Türkiye'nin en iyi üniversitelerin birinde, en iyi bölümlerinden birinde okuyanlara göre ortalaması düşük bir not diyelim :) Hocanın, sınıfa yetişmezsen seni bırakırım diye tehdit etmişliği bile var :) He dedim geçtim, kaldım mı? Yoo.

Ne yapayım, sözel derslere çalışmayı seven biri değildim. Ama mesela final öncesi kimyaya mola vermeden 7 saat çalışmışlığım vardır, çünkü seviyorum :)

Gelelim bölüm derslerineee. Bölüm derslerinden hiçbir zaman düşük almadım, hatta adımı hep ilk 5'e yazdırırdım. Dil konusunda yine aynı. Alt seviye mühendislikte phrasal verb ezberlemekten yüzleri solmuş kızlar bana İngilizce ödevlerini yaptırırdı :D

İşte bu ikisinden hiçbir zaman taviz vermedim ve kazandım. Şu an sözel dersler benim için çok bir şey anlam etmiyor ama o bölüm dersleri köpek gibi işime yarıyor, o yine köpek gibi çalıştığım İngilizce'yi bugün Türkçe'den fazla kullanıyorum.

Ben başarısız değildim, ben kendi mesleğimin gerekliliklerine göre başarılıydım, vizyonluydum. Geri kalan konuları zaman kaybı gördüm. Millet bomboş derslere haftalarca çalışırken ben o zamanı dil çalışarak, bölüm dersi hatim ederek geçiriyordum.
 
Son düzenleme:
Okulu düşük notlarla bitirenler, taktirlik öğrencilerden neden daha fazla maaş alıyor? Okumuş insanların bile okumayanlarla neredeyse aynı. O zaman okumanın ne anlamı kalıyor?
Okumamış insanların hepsi daha yüksek maaş almıyor ki. Sadece zeki ve yaratıcı olanlar güzel paralar kazanıyorlar. Tabii biraz şans da lazım. Ayrıca okumak çok kapsamlı. Her mesleğin iş olanakları ile kazandığı para bir değil.
Gelelim bölüm derslerineee. Bölüm derslerinden hiçbir zaman düşük almadım, hatta adımı hep ilk 5'e yazdırırdım.
Farmakoloji denen bir illet var. Neyse ağzımızın tadı kaçmasın şimdi. :D
 
Evet, fazla okumak fazla para kazanmak değildir. İlkokulu mezunu olup, ticarete atılarak da milyarder olabilirsin. Ama bunun için ticaret zekası, kafa, azim lazım. Herkeste olmadığı için herkes zengin değil zaten.

@Gordon Freeman Sorma, neler neler var. Şimdi dönüp bakınca, gülüyorum :) Bilinmeyen bir şeyden her zaman korkmuşumdur, onla bir kez tanışınca benim için tamamdır :)
 
“En zeki öğrenciler tıp ve mühendisliğe gidiyorlar.

İkinci derece mezunlar ise iş idaresi ve iktisat gibi bölümlere giderek birinci derece mezunların yöneticisi oluyorlar.

Üçüncü derece mezunlar ise siyasete yöneliyorlar ve ülkenin siyasetçileri olarak birinci ve ikinci derece mezunlara hükmediyorlar.

Fakat eğitimde tamamen başarısız olanlar iseordu ve emniyete katılarak siyaset ve iktisata tahakküm ederek, onları mevkilerinden indirip, isterlerse öldürüyorlar.

Gerçekten dehşet verici olansa asla hiçbir okula gitmeyenler din adamı herkesin onlara itaat etmesini sağlıyorlar.”

Jane Marriott
 
Pratik hayat kağıt ve kalem kullanmaktan ibaret değilde ondan. Mühendisler yıllarca çabalasın okul bitirsin sonra lise mezunu bir adamın fabrikasında çalışsın ;)
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı