Okullarda Vaaz Verilmesi

Ortaokul Öğrencilerine Vaaz Verilmeli Mi?


  • Oy verenlerin toplamı
    34
  • Anket kapandı .

CLM Project

Kilopat
Katılım
2 Ağustos 2015
Mesajlar
1.113
Çözümler
2
Sürekli değişen eğitim sistemine bir yenilik daha geliyor. Artık ortaokullarda öğrencilere vaizler tarafından vaaz verilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı konuyla ilgili olarak 81 ile yazı gönderdi ve 2018 yılına ait çalışma takvimini de belirledi.

Cumhuriyet gazetesi 10 yaşındaki çocuklara vaaz verileceğini söylüyor ama ortaokula giden çocuk 11-14 yaş aralığında olur. Bir de gazete Çanakkale'de ilk vaazın bu hafta 10 yaşındaki çocuklara verileceğini söylüyor.

Her taraf zaten imam hatip denen rezil liselerle dolu ve o liselerde ahlak sıfır düzeyde. Baktılar ki gençleri zapt edemiyorlar, gençler istediğini öğreniyor istemediğini ise kale almıyor gidip de 10-14 yaş aralığındaki çocuklara vaaz veriyorlar. Ama zannımca onların arasında da kale almayanlar olacaktır.

Vaazların genel başlığı ise ''Milli ve manevi değerler'' imiş. Ayrıca vaazın konuları arasında da “Şükür, hamt etme, felaket anında sabır, iyilik anında özveri, özveri, fedakarlık, kahramanlık, ümmet ve millet bilinci, aidiyet, adil davranış İslam, şehitlik ve şehadet, sabır eğitimi, sevdiklerimizden infak, duanın kabul olması” gibi konular da yer alıyor.

Sizce ergenliğe yeni girmiş veya girecek olan bu yaş aralığındaki çocuklara bu tür konuların okullarda vaaz verilmesi suretiyle anlatılması ne kadar doğru olur? Yorumlarınız bekliyorum.

Bana göre okulda dini ağırlıklı eğitim verilmesi gereksiz bir şeydir. Her çocuk ebeveyni tarafından belirli düzeyde bir dini eğitim almalıdır. Zaten öğretmenler ve vaizler bunları çocuklara öğretse dahi çocuklar teneffüs arasında unutacaklar bunları ve hatırlama gayreti göstermeyecekler. Amaçları ne bu hükümet ve kurumların anlayamıyorum, ne yapacaklar eski usûl medreseleri günümüze taşıyıp ''21. yüzyıl medreseleri'' nin hayali filan mı kuruyorlar?

Aklımda kötü görüntüler canlanıyor ve bu görüntüler bilimin, teknolojinin, fen ve matematiğin öğretilmesi ve sıklaştırılması gereken okullarda hiç hoş olmayacak görüntüler. Mesela geri kafalı bir vaizin çıkıp da vaaz verdiği anda ''Çocuklar sıraları duvar kenarına itin, yere bağdaş kurup oturun, ben de şu öğretmen masasının üzerine çıkıp minber gibi kullanayım, öyle vaaz edelim.'' demesi gibi şeyler.

Sizce böyle görüntüler bir okula yakışır mı?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Saçma ve gereksiz. Okulda verilen dini eğitim ile bir yere gelinmez, ayrıca herkes vaaz verilen dine mensup olmak zorunda değil. Vaaza ayrılan zaman, vaize verilecek ücret yerine öğrencilere ücretsiz kurs, öğretmenlere ders başına ücret verilse daha mantıklı.
Dini eğitim aile içinde veya kişisel istekle olmalıdır. Okullarda herhangi bir dini öğrencilere benimsetme çabalarına karşıyım ve okula yakışmaz.

Din ile alakalı ders verilecekse genel kültür çerçevesinde olmalı ve sadece İslam bazlı olmamalı. Ne yazık ki okullardaki tüm din kitapları İslam temelli kitaplar. Oysaki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabında mantıken tüm dinlerin İslam dini gibi ayrıntılı anlatılması gerekir. -Tabii ki onlara ayrılan sadece 2-3 sayfa. Bari kitabın adını içeriğine uygun yapsalar...
 
@totenritual İsteyen öğrencilere ücretsiz kurs veriliyor zaten. Öğretmenler de ek maaş alıyor.

Terbiyeyi, ahlâkı ve sabrı ailesinden 10 yaşına kadar öğrenemiyorsa birisi, okulda da öğrenemez. Hem gereksiz, hem de boş masraf. Öğrencilere 1. sınıftan itibaren değer gösteren devletimiz olsaydı bunlara gerek kalmazdı.
 
@117084 Öğrenci sayısı yeterli olsa dahi öğrencilerden ücret alınıyor. Yani geçen sene 12. sınıfta bizden alınmıştı. İlk ve orta öğretimleri bilmiyorum ama ücretsiz kurs verildiğini ben hiç duymamıştım.
 
Kime vermiştiniz parayı? Çünkü kurs ücreti diye bir şey alınmıyor okulda verilen kurslardan. Bit yeniği var bu işte.
 
Şimdi bundan 7-8 yıl öncesine gidelim... Belli kişiler baş üstünde tutulurken yada ne bileyim hoca efendi diyerek önünde ceketini iliklenirken bu ''vaaz verme'' olayı olsaydı ne olurdu? Kaç bin tane çocuğun aklı çarpıtılırdı? Şimdi böyle olmadığı ne malum? Hele ki Diyanet 9 yaşında kız çocuğu evlenebilir dedikten sonra? Aklı hür, vicdanı hür olan insan ne demek istediğimi anlayacaktır. Fazla söze gerek yok...
 
Son mesajda belirtilen küçük yaşta evlenme olayını basından takip etmedim ama başlıklarını görmüştüm. Buna en son cuma hutbesinde açıklama getirildi. Asıl konuya gelecek olursak ta, iş yine eğitim sistemine geliyor. Ben öğrencilerin lise dahil olmak üzere okulda bu kadar fazla tutulmaması gerektiğini düşünüyorum. Çocukların 18 yaşına gelene kadar bütün hayatı okuldan ibaret oluyor. Az ve öz temel eğitim ile geçmeli okuldaki vakit. Öğretmenlerin ise çok daha dikkatli ve özel süreçlere tabi tutularak seçilmesi gerekiyor.
 
Hepiniz çok doğru konuşuyorsunuz arkadaşlar, ne yapsak giderek bozulan devlet kurumlarından biri olan Diyanet'in başına biz mi geçsek ne yapsak? :ROFL:

Vallahi o kurumun başında ben olsam okullarda dini eğitim çok farklı olurdu. Tıpkı @totenritual'nin dediği gibi bir dini eğitim düzeyi temellendirirdim. Ortaokulda fazla olmayabilir ama lisede göçmen ve yabancı öğrenci fazla oluyor. Mesela benim okuduğum lisede 1.sınıfta bir arkadaşım vardı; anne tarafı Rus, baba tarafı Giresunlu idi. O yıl da 9.sınıflara güya ''seçmeli ders'' olan fakat zorunlu okutulan ''Seçmeli Kuran'' dersi vardı. E birader bu arkadaşım benim Hristiyan, adam Türkiye'de okuyor diye illa böyle kendisini alakadar etmeyen dersleri almak zorunda mı ki? Hem 15 yaşına gelmiş bir öğrenci dini eğitimini her yönden tamamlamış olması gereken bir öğrenci seviyesidir. Yani 15 yaşındaki çocuğa Kuran okumayı öğretmek ne demek? Ama gel gör ki bu iktidar dört bir tarafı imam hatiplerle kuşatsın, ilkokul çocuklarının okuduğu okulları bile kız ilkokulu-erkek ilkokulu diye bölsün. Eleştirmemek için kendimi zor tutuyorum ama içim içimi yiyor bu konular hakkında susarsam.
 
Zorunlu olmadığı sürece sorun yok bence. Büyük bir kısmı Müslüman olan bir ülkede yaşıyoruz okullarda dini etkinliklerin yapılmasına karşı çıkılmamalı ama bu etkinliklere katılım kesinlikle gönüllü olmalı, dinde gönüllülük esastır. İsteyen katılır istemeyen katılmaz.
 
Zorunlu olmadığı sürece sorun yok bence. Büyük bir kısmı Müslüman olan bir ülkede yaşıyoruz okullarda dini etkinliklerin yapılmasına karşı çıkılmamalı ama bu etkinliklere katılım kesinlikle gönüllü olmalı, dinde gönüllülük esastır. İsteyen katılır istemeyen katılmaz.
Şahsen benim karşı çıktığım nokta, o vaazı verenlerin niyetini bilemeyecek oluşumuz. Tabi ki yapılsın bence bunda bir sıkıntı yok. Hatta öğrenmek isteyen öğrenciler için 1 kişi bile olsa başka dinleri de öğretsinler. Şimdi kime niyet kime kısmet diyecem çok saçma olacak :D.
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı