Okullarda yabancı dil öğretilememesinin nedeni

Haklısınız hocam, biraz düşündüm ve iyi ingilizcemin oyunlara ve dizilerden geldiğini fark ettim. Bu konuda size katılıyorum.
Dizi film veya oyunlardan öğrenilen İngilizce asla yeterli bir İngilizce olmaz. Grammerin "g"'sini bilemezsin(Ayaküstü görünüş olarak ezbere bilirsin ve iş cümle kurmaya gelince hangi kalıbın doğru olduğuna karar veremezsin) ve maksimum B1 seviyesine ulaşabilirsin. Okullarda da bölüm harici düzgün bir grammer eğitimi verilmediği için maalesef dizi ve filmlerden "öğrenenler" takılıp kalıyor ve ilerleme kaydedemiyor. İngilizce müfredatı tamamen değiştirmeli ve insanları düzgün bir İngilizce eğitimine uygun şekilde seçip tartıp öğretmen olarak atamaları lazım. Sözde grammer diye gelecek/geçmiş öğrenerek hiç bir yere gelemeyiz maalesef.
 
Dizi film veya oyunlardan öğrenilen İngilizce asla yeterli bir İngilizce olmaz. Grammerin "g"'sini bilemezsin(ayaküstü görünüş olarak ezberebilirsin ve iş cümle kurmaya gelince hangi kalıbın doğru olduğuna karar veremezsin) ve maksimum B1 seviyesine ulaşabilirsin. Okullarda da bölüm harici düzgün bir grammer eğitimi verilmediği için maalesef dizi ve filmlerden "öğrenenler" takılıp kalıyor ve ilerleme kaydedemiyor. İngilizce müfredatı tamamen değiştirmeli ve insanları düzgün bir İngilizce eğitimine uygun şekilde seçip tartıp öğretmen olarak atamaları lazım. Sözde grammer diye gelecek/geçmiş öğrenerek hiçbir yere gelemeyiz maalesef.

Bence alakası yok, evet okul bize yardım ediyor fakat öğretmen de önemli. Mesela üzülerek söylemek isterim ki, öğretmenimin bu konudaki yetersizliği beni üzüyor. Zaten ben sırf oyunlardan öğrenmedim hocam. Kelimeler ve cümle kalıplarını öğrendim. Ezbere kullanmıyorum, kullanırsam da basit cümleler oluyor. Okul tamamiyle gereksiz demek istemedim. İyi günler.
 
Düşünceniz çok hoşuma gitti öncelikle.

Kendi düşüncem, hocalar bile doğru düzgün konuşamıyor ve bu durumda bizim öğrenebilme ihtimalimiz oldukça düşük. Biz Türkçeyi akıcı konuşmayı etrafımızdaki herkesin Türkçe konuşmasından ve bizim de Türkçeye alıştırılmamızdan dolayı öğrendik, ama sınıf ortamında öğretmen derse geliyor ve

GOOD MORNİNG!
dedikten sonra Türkçe konuşmaya başlıyor ve bu can sıkıcı. Yazılı konusunda ise kesinlikle haklısınız diyecek şey bulamıyorum.
 
Bence alakası yok, evet okul bize yardım ediyor fakat öğretmen de önemli. Mesela üzülerek söylemek isterim ki, öğretmenimin bu konudaki yetersizliği beni üzüyor. Zaten ben sırf oyunlardan öğrenmedim hocam. Kelimeler ve cümle kalıplarını öğrendim. Ezbere kullanmıyorum, kullanırsam da basit cümleler oluyor. Okul tamamiyle gereksiz demek istemedim. İyi günler.
Okul bende gereksiz demiyorum zaten. Sadece müfredatın değiştirilmesi lazım. Bu şekil hiç bir öğrenci kayıta değer bir ilerleme kat edemez. Ayrıca yazımı düzgün okudunuz mu bilmiyorum ama gerçekten düzgün İngilizce eğitimi verecek öğretmenlerin atanmasını istediğimi belirttim. Sizin gibi başkaları da öğretmenlerini yetersiz görmesin ve düzgün eğitim alsın diye.
 
Okul bende gereksiz demiyorum zaten. Sadece müfredatın değiştirilmesi lazım. Bu şekil hiçbir öğrenci kayıta değer bir ilerleme kat edemez. Ayrıca yazımı düzgün okudunuz mu bilmiyorum ama gerçekten düzgün İngilizce eğitimi verecek öğretmenlerin atanmasını istediğimi belirttim. Sizin gibi başkaları da öğretmenlerini yetersiz görmesin ve düzgün eğitim alsın diye.

Sonuna kadar katılıyorum.
 
1) Bu sorunu düzeltmek için İngilizce öğretmenleri yabancı bir kurul tarafından sınava sokularak alınmalı.

2) Dersler liseye kadar 4/3 ders speaking ve 4/1 ders diğerleri (listening, reading writing) olmak üzere verilmeli. Çocuklar bir kelimeyi öğrenirken yazılışından değil öncelikle duyarak öğrenmeli.

3) Gerekirse bir sınıfa üç öğretmen girmeli ya da buna uygun bir müfredat düzenlenerek dersler farklı saatlerde yapılmalı.

4) Öğrenciler sınava çalışmamalı, zaten derste öğrenmiş olmaları gerekmeli.

5) Müfredat yabancı (Anadili İngilizce olan) psikolog ve dil bilimciler tarafından özenle hazırlanmalı.

Hahahah. İngilizce Öğretmenliği okumadan, hatta o bir yana, genel olarak Pedagojik Formasyon almadan bilirkişi gibi konuşunca komik oluyor gerçekten. Okurken çok eğlendim 🤣

Özellikle ikinci ve dördüncü maddeler, "Ben İngilizce eğitimine dair hiçbir şey bilmiyorum" ifadeleri. "Sen neye dayanarak atıp tutuyorsun?" Diye soracak olursanız, ELT mezunuyum, bölüm üzerine yüksek lisans yapıyorum.
Neden bu kadar komik önermeler diye sorarsanız anlatırım daha sonra ancak burada dikkat çekmek istediğim nokta şu: Lütfen alanınız olmayan konularda "şu şöyle olmalı" gibi söylemlerden uzak durun. Kaba tavrımı mazur görün lütfen ancak söylediğiniz şeyler tamamen yanlış ve bu gibi söylemleri etrafa saçmanın bize faydadan çok zararı olur. Niyetinizin katkı sunmak olduğu belli aşikar ancak bu konuda gerçekten bir katkı sunmak ise hedefimiz yapmamız gereken şey önce ne konuştuğumuzu öğrenmemiz, sonra da bilimsel bir makale ile dünyaya duyurmamız. Kahvehanede memleket kurtarmaya benziyor böyle aksi taktirde.
Çünkü ülke -mış gibiler ülkesi, adamı/ kadını mühendis diye mezun eden okul ona hiç pratik şansı veriyor mu? Hayır. Diploma düzenleyen hiçbir kurum bunu yapmıyor ve bu işte feci büyük bir rant var.

Niye yorsunlar kendilerini, tıkır tıkır işliyor sistem. Resmen para bastılar son 20 senede eğitim veriyoruz numarasıyla ve hiçbir mezunumuz evrensel olamadı, kimin umurunda.

Sayın, sayınların çocukları Amerika vatandaşı zaten, onlar pratik yapıyorlar. Bunu iyi niyetle izah etmek için gerçekten çok ama çok salak olmak lazım.

Öğretemediler değil, öğretmek için bütçe ve insan kaynağı ayırmadılar.

Kesinlikle katılıyorum. Ülkede sanki Türkçe, Matematik, Temel Bilimler düzgün öğretiliyor da İngilizce öğretemiyoruz. Bırakın öğretmenliği, ülkemizin hangi meslek grubu çağdaşlarıyla aynı seviyede ya da önde? Olay İngilizce öğretememek falan değil. Olay öğretememek. Bunun üstüne konuşmak lazım.
 
Son düzenleme:
Hahahah. İngilizce Öğretmenliği okumadan, hatta o bir yana, genel olarak Pedagojik Formasyon almadan bilirkişi gibi konuşunca komik oluyor gerçekten. Okurken çok eğlendim 🤣
Ben neden bu kadar eğlendiğinizi anlamadım. Bu konuda özel bir eğitim aldığımı ya da bilirkişi olduğumu iddia etmemiştim halbuki. Ayriyeten bir konu hakkında fikir beyan etmek için illa o konuda uzman mı olmalıyım?
Benim 10 dk yazdığım yazıyla elbette müfredat değişmeyecek, amacım bu konuya dikkat çekmekti.
Her şeyi bir kenara bırakılım yazımın sonunda "arkadaşlar siz bu konuda ne düşünüyorsunuz, diğer ülkelerde durum nasıl" demişim yani buraya bu konuyu açmamın sebebi de bizzat fikir almaktı. Halbuki uzun uzun çocukça bir karşılık vermek yerine siz de bilginiz dahilinde fikirlerinizi ortaya dökseydiniz Technopat üzerindeki arkadaşlar da bundan istifade ederdi değil mi, sayın ELT mezunu Furking bey.

sonra da bilimsel bir makale ile dünyaya duyurmamız. Kahvehanede memleket kurtarmaya benziyor böyle aksi taktirde.
Bilimsel makale yazıp dünyaya duyurmak istesem sanıyorum ki bunu Technopat üzerinden yapmayı tercih etmezdim.
Burada sadece aynı kahvehanede olduğu gibi öznel bir şekilde düşüncelerimizi söylüyor, sohbet ediyoruz yani ortada bilimsel bir çalışma olduğu iddia edilmemişti ki FUrking bey. Bu kadar uzun cevap da yazmam ancak aldığınız eğitime saygımdan dolayı yazdım, normalde cümle sonuna 🤣 koyanları oldum olası hiç sevmem ama sizin o değerli fikirlerinizi merakla bekliyoruz.
İngilizce nasıl öğretilmeli, sizce sıkıntı nerededir, dünya üzerinde İngilizce öğretim yöntemiyle ülkemizin farkı nedir?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı