Okumak zorunda olan birisi ne yapmalı?

Herolos

Centipat
Daha fazla  
Selam Anadolu lisesinde 11. sınıf öğrencisiyim notlarım ortalamanın üstünde. Şu an ailemin zorlaması yüzünden geç farkına vardığım okumakla bir şey olamayacağım bir baba mesleğim yok, evimiz yok. Yani sıfırım ama artık yolun geç olduğunu ve okumak zorunda olduğumu fark ettim. Sizce nasıl bir yol izlersem gerçekten çabaladığıma değer? Bu yollardan geçmiş ve şu anki iş, kariyer dünyasını bilen abilerim, ablalarım yardımcı olursa sevinirim. Eğer bir yol varsa tüm odağımı vereceğime inanıyorum.

Bende seninle aynı maddiyata sahiptim lisedeyken, kazanabiliyorsan belirli bi saygınlığı olan üniversitelerin birinden gemi kaptanlığı kazan bitir, paraya para demiyorlar, çalıştığım gemideki kaptanlardan biliyorum en kötüsü 4-5 bin dolar maaş alıyor kurtarırsın hayatını.

Dostum öncelikle şunu netleştirelim, 11. sınıf, başlamak için geç değil, tam tersine en kritik ve doğru zamandır. O geç kaldım fikrini hemen çöpe at.
Sıfırdan başladığın ve babadan kalma bir destek olmadığı için, amacın sadece okumak değil, en yüksek finansal getiriyi sağlayacak mesleği edinmek olmalı.
TYT elbette önemli, ama yüksek kazanç getiren meslekler için seni öne çıkaracak olan AYT'dir. Sosyal medyayı, gereksiz tüm şeyleri minimuma indir. Hedefin ilk 50-60K olmalı.
Yazılım mühendisliği sıfırdan başlayıp en hızlı ve en yüksek gelire ulaşabileceğin alan fikrimce. Diploma dışındaki beceriler sayesinde (Dil öğreneceksin başka yolu yok) aileden destek almadan uluslararası pazara açılabilirsin.
İkinci seçenek olarak, elektrik-elektronik bu alanda da yine stajlarla ve iyi bir üniversite diplomasıyla hızla yükselme potansiyelin olur. İş sende bitiyor kısaca, biz sadece öneri yapabiliriz.

Bende seninle aynı maddiyata sahiptim lisedeyken, kazanabiliyorsan belirli bi saygınlığı olan üniversitelerin birinden gemi kaptanlığı kazan bitir, paraya para demiyorlar, çalıştığım gemideki kaptanlardan biliyorum en kötüsü 4-5 bin dolar maaş alıyor kurtarırsın hayatını.
Deniz ulaştırma işletme mühendisliğini (yani kaptanlığı) bu sene yazmanın kıyısından döndüm. Dediğin gibi gerçekten inanılmaz para kazanıyorlar evet hatta 6 aylık yolculuk sonrası 1-2 ay dinlenme şansları var fakat gemideyken bir hayatın kalmıyor. Getirisi yüksek dolayısı götürüsü de yüksek bir meslek. İyi mukayese edilmesi lazım.

Deniz ulaştırma işletme mühendisliğini (yani kaptanlığı) bu sene yazmanın kıyısından döndüm. Dediğin gibi gerçekten inanılmaz para kazanıyorlar evet hatta 6 aylık yolculuk sonrası 1-2 ay dinlenme şansları var fakat gemideyken bir hayatın kalmıyor. Getirisi yüksek dolayısı götürüsü de yüksek bir meslek. İyi mukayese edilmesi lazım.
Sözleşme usulü çalışıyorlar bütün denizciler 6+1 tarzında 6 ay net çalışıp 3-4 ay biraz da şirket ve seninle alakalı bir dinlenme muhabbeti var çoğu zaman sen belirliyorsun, meslekten bıkınca kaptanlar karada tershanelerde de rahat şekilde iş bulabiliyorlar daha az maaş da alsalar, ben gemici olarak çalıştım 2 yıl, aldıkları maaşları öğrenince insan imreniyor, 20 sene çalışıp 10 tane ev alırsın 9 tanesini kiraya verir 1 tanesinde kendin yaşarsın hayatını yatarak devam ettirirsin kalan sürede :D

Kardeşim sen şu an benim geçmişim gibisin, bana yol gösteren olmamıştı zamanında, o yüzden çok şanslısın. Aynı maddi sorunlara sahip olmamıza rağmen ben ne ders çalıştım ne de bir işte kendimi geliştirdim şu an 22 yaşındayım, işsizim, psikolojik olarak her gün, her saat bunalıma giriyorum ve ÇOK PİŞMANIM.

Sana en büyük tavsiye: Sağlam bir meslek hayalin varsa(örneğin; Pilotluk, diş hekimliği, doktor, vs. aklına ne geliyorsa) Ne yap ne et oku, öğrencilik dünyanın en rahat mesleğidir. Ama bu tarz kariyer gerektiren bir meslek yapma isteğin yoksa VEYA "ben ders çalışamıyorum, kesinlikle boşu boşuna okulda senelerim geçecek, derslere odaklanamıyorum" diyorsan işte o zaman da ne yapıp et bir işe gir. SAKIN boş durma, evde oturma. Çalış, para kazanmayı öğren hatta yaşın daha küçük, meslek öğren, sevebileceğin bir işe gir çırak olarak, zamanla ustalaşırsın zaten.

Kardeşim sen şu an benim geçmişim gibisin, bana yol gösteren olmamıştı zamanında, o yüzden çok şanslısın. Aynı maddi sorunlara sahip olmamıza rağmen ben ne ders çalıştım ne de bir işte kendimi geliştirdim şu an 22 yaşındayım, işsizim, psikolojik olarak her gün, her saat bunalıma giriyorum ve ÇOK PİŞMANIM.

Sana en büyük tavsiye: Sağlam bir meslek hayalin varsa(örneğin; Pilotluk, diş hekimliği, doktor, vs. aklına ne geliyorsa) Ne yap ne et oku, öğrencilik dünyanın en rahat mesleğidir. Ama bu tarz kariyer gerektiren bir meslek yapma isteğin yoksa VEYA "ben ders çalışamıyorum, kesinlikle boşu boşuna okulda senelerim geçecek, derslere odaklanamıyorum" diyorsan işte o zaman da ne yapıp et bir işe gir. SAKIN boş durma, evde oturma. Çalış, para kazanmayı öğren hatta yaşın daha küçük, meslek öğren, sevebileceğin bir işe gir çırak olarak, zamanla ustalaşırsın zaten.
Aynı ben. Adam doğruları söylemiş tek kelime yanlış yok.

Dostum öncelikle şunu netleştirelim, 11. sınıf, başlamak için geç değil, tam tersine en kritik ve doğru zamandır. O geç kaldım fikrini hemen çöpe at.
Sıfırdan başladığın ve babadan kalma bir destek olmadığı için, amacın sadece okumak değil, en yüksek finansal getiriyi sağlayacak mesleği edinmek olmalı.
TYT elbette önemli, ama yüksek kazanç getiren meslekler için seni öne çıkaracak olan AYT'dir. sosyal medyayı, gereksiz tüm şeyleri minimuma indir. Hedefin ilk 50-60k olmalı.
Yazılım mühendisliği sıfırdan başlayıp en hızlı ve en yüksek gelire ulaşabileceğin alan fikrimce. Diploma dışındaki beceriler sayesinde (dil öğreneceksin başka yolu yok) aileden destek almadan uluslararası pazara açılabilirsin.
İkinci seçenek olarak, elektrik-elektronik bu alanda da yine stajlarla ve iyi bir üniversite diplomasıyla hızla yükselme potansiyelin olur. İş sende bitiyor kısaca, biz sadece öneri yapabiliriz.

Benim de aslında liseye ilk başladığımdan beri aklımdaki hedef buydu fakat etrafta işsiz kalan üniversite mezunlarını görünce benim de hevesim yavaş yavaş gitti ve kendimi karamsar bir havaya soktum. Dediğin gibi 50-60k yapıp dil öğrenip yazılım seçersem iyi olup olmayacağından hala emin değilim ki ülkedeki iş imkanları malum. Profildeki madara senin bilen biri olduğunu düşündürdü ve seninde yazılım mühendisliği ve YKS hazırlığı ile ilgili önerin varsa beklerim.

Aşırı okumak istediğim bir meslek yok ama derslere odaklanabiliyor ve çalışabiliyorum zaten ayrıyeten okuldan sonra pazara gidip de çalışıyorum meslek öğrenmek değil de rahata alışmamak için

aslında mantıklı bir seçim gelmiyor değil ailemden felan uzak olmak umrumda değil ve başa çıkabileceğim şeyler ve galiba gemide oldukları süre boyunca para harcamadıkları için döndüklerinde yüklü bir para birikmiş oluyor ve yatırım yapılmaya açık oluyor fakat o mesleğin detaylarını hiç bilmiyorum bilen birini bulsam akıl alırdım ama şuanlık iyi bir seçenek gibi

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı