OLED monitör alınmalı mı?

CraniaxNE

Kilopat
Şu an Odyssey G6 VA panel monitör kullanıyorum. Laptopla beraber olunca çift monitör oluyor. Masaüstü bilgisayar alma planım var. Onu alınca tek ekran kullanmak istemiyorum. Ana monitör olarak OLED alıp şu ankini 2. monitör yapmalı mıyım yoksa şu ankiyle devam edip yanına 4-5k civarına 2. bir monitör mü almalıyım?

Merhaba,
ben henüz bu teknolojinin henüz emekleme aşamasında olduğunu düşünenlerdenim. Şuanki monitörle devam edip en azından bir kaç yıl sonraki panellerde OLED'i deneyimlemenin daha doğru karar olduğunu düşünüyorum.

Merhaba,
Ben henüz bu teknolojinin henüz emekleme aşamasında olduğunu düşünenlerdenim. Şu anki monitörle devam edip en azından birkaç yıl sonraki panellerde OLED'i deneyimlemenin daha doğru karar olduğunu düşünüyorum.

Emeklemeyi geçeli epey oldu. 2 sene geride kalmışsınız. Çeşitli testler yapıldı normal bir kullanıcı için yanma artık kısa-orta vadede sorun teşkil etmiyor. Piksel kaydırma, panel yenileme, piksel yenileme, logo karartma, görev çubuğu algılama, ekran karartma vb yanma önleyici özellikler eklendi. 3 ve 4.nesilde yanma önleyici önemli adımlar atıldı. Ayrıca 3 yıl yanma garantisi de var. Ayrıca monitörlerin içine grafen film, sıvı soğutma, aktif fan vb soğutucu çözümler uygulanıyor.

Emeklemeyi geçeli epey oldu. 2 sene geride kalmışsınız. Çeşitli testler yapıldı normal bir kullanıcı için yanma artık kısa-orta vadede sorun teşkil etmiyor. Piksel kaydırma, panel yenileme, piksel yenileme, logo karartma, görev çubuğu algılama, ekran karartma vb yanma önleyici özellikler eklendi. 3 ve 4.nesilde yanma önleyici önemli adımlar atıldı. Ayrıca 3 yıl yanma garantisi de var. Ayrıca monitörlerin içine grafen film, sıvı soğutma, aktif fan vb soğutucu çözümler uygulanıyor.

Bana eski kafalı diyebilirsiniz. Teknolojide Moore kanunu gibi birşey vardı. Açıkcası hala onu savunuyorum. TN ve VA panellerin tepki süresi uzun yıllardır 1ms iken, IPS panellerin tepki süresi 5 ms den, 0,3 ms lere kadar inmesi yaklaşık 15 sene sürmüştü... Ben OLED panellerin gün geçtikçe daha da geliştirileceği kanaatindeyim. Hiç bir teknoloji için atılan adım onu tamamlanmış bir hale getirmez.

Bana eski kafalı diyebilirsiniz. Teknolojide Moore kanunu gibi birşey vardı. Açıkcası hala onu savunuyorum. TN ve VA panellerin tepki süresi uzun yıllardır 1ms iken, IPS panellerin tepki süresi 5 ms den, 0,3 ms lere kadar inmesi yaklaşık 15 sene sürmüştü... Ben OLED panellerin gün geçtikçe daha da geliştirileceği kanaatindeyim. Hiç bir teknoloji için atılan adım onu tamamlanmış bir hale getirmez.
Teknolojiyi araştırmadığınız için eksik biliyorsunuz, IPS panel 0.3ms değil. Monitör üreticileri tüketiciyi kandırıyor.

3.nesilde quantum enhancer, 4.nesilde ek katman eklenerek Penta Tandem teknolojisi çıktı.
Screenshot_20260310_123633_com_android_chrome_ChromeTabbedActivity.jpg
Screenshot_20260310_123700_com_android_chrome_ChromeTabbedActivity.jpg

Gen 1 QD-Oled bile 3 yıl normal kullanımda dayanıyor. Biz 4.nesilden bahsediyoruz.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

En basitinden 2355 saati aştım hala yanma belirtisi yok. 3.nesil olmasına rağmen.

Teknolojiyi araştırmadığınız için eksik biliyorsunuz, IPS panel 0.3ms değil. Monitör üreticileri tüketiciyi kandırıyor.

3.nesilde quantum enhancer, 4.nesilde ek katman eklenerek Penta Tandem teknolojisi çıktı.
Eki Görüntüle 2674291Eki Görüntüle 2674292

Gen 1 QD-Oled bile 3 yıl normal kullanımda dayanıyor. Biz 4.nesilden bahsediyoruz.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

En basitinden 2355 saati aştım hala yanma belirtisi yok. 3.nesil olmasına rağmen.

Elbette kağıt üzerinde yazan herşey bir aldatmaca, Tıpkı panel üreticilerin OLED satarken sunduğu garanti ve ikna edici özellikleri de hesaba katarsak. Ben burada 0.3 derken şuan bile hali hazırda satışta bulunan bir çok ips panelin alış veriş sitelerinde ki kağıt üzerinde bulunan özelliklerinden yola çıkarak yorum yapıyorum. Aynı şekilde sizde. Birbirimizi ikna etmemiz için çaba göstermemize gerek yok. Ben sadece düşüncemi aktarıyorum. Gerçek olan şey yeni teknlojilerin geliştirilmeye müsait olduğu. Tam anlamıyla tamamlanmış teknoloji olduğunu iddaa edemeyiz. Bunu ifade etmeye çalışıyorum.

Elbette kağıt üzerinde yazan her şey bir aldatmaca, tıpkı panel üreticilerin OLED satarken sunduğu garanti ve ikna edici özellikleri de hesaba katarsak. Ben burada 0.3 derken şu an bile halihazırda satışta bulunan birçok IPS panelin alışveriş sitelerinde ki kağıt üzerinde bulunan özelliklerinden yola çıkarak yorum yapıyorum. Aynı şekilde sizde. Birbirimizi ikna etmemiz için çaba göstermemize gerek yok. Ben sadece düşüncemi aktarıyorum. Gerçek olan şey yeni teknlojilerin geliştirilmeye müsait olduğu. Tam anlamıyla tamamlanmış teknoloji olduğunu iddia edemeyiz. Bunu ifade etmeye çalışıyorum.

Kağıtüstü verilere göre yorum yapıyorum öyle mi? İncelemelere, testlere, kullanıcı yorumlarına, yeni teknolojilere gözünüzü kapatın. Markanın verdiği bilgileri okuyun sadece.

10 sene sonra OLED alırsınız 40 yaşınıza gelince kullanırsınız artık.

Şahsen son model Samsung G9 OLED aldım. 49", delicesine minimaplar yandı.

Önermiyorum OLED.
Son model olması değil son nesil olması önemli. 2.nesil monitör almışsınız. Hem eski teknoloji, hem yeterli koruma özellikleri yok. Gerçi son modelden kastınız ne o da meçhul.

Son model olması değil son nesil olması önemli. 2.nesil monitör almışsınız. Hem eski teknoloji, hem yeterli koruma özellikleri yok. Gerçi son modelden kastınız ne o da meçhul.

2023 ve 2025 revize modelleri var. Model aynı model kodu farklı, 2025 3. nesil diye hatırlıyorum.

OLED yapısı gereği yanmaması imkansızdır. Teknolojilerle bu süre uzatılmaya çalışılıyor sadece. Çok şükür garantiden Neo G9 VA panele geçtim de OLED'e kölelikten kurtuldum.

Renk ve parlaklığına laf yok, o ayrı.

TV'lerde yüzey alan fazla olduğu için çok sıkıntı yaşatmasa da ben 27" gibi yoğun yüzeylerde ısıdan dolayı her türlü yanacağını düşünüyorum. Bu süre benim gibi 3 ay sürmez de 2 sene sürer belki. Fakat Ömürlük FastIPS, IPS ve VA panellerimle yetinmeye razıyım.

Maksimum 3 sene ömür ile mükemmel görüntü mü yoksa bir 10 ömür ile iyi/idare eder bir görüntü mü arasından ben 10 seneyi seçtim. Bahsettiğim monitörlerin 40-60K bandında olduğunu da hatırlatmak isterim.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı