OLED monitör önerisi

Bütçe
40000
Qd OLED ve woled kıyaslaması yapacak olursak ikisi de birbirinden daha iyi değildir. İkisinin de birbirine karşı artı ve eksileri var:
Tek glossy woled monitör aqdmg olduğu için onunla kıyas yapacağım.

Qd OLED AW2725DF artıları.
1-görüntü netliğinde qd OLED daha iyi.

2-yansıma işlemede qd OLED daha iyi.

3-renk gamutunda qd OLED daha iyi.

Buna rec 2020, sRGB ve DCI-P3 renk gamutları da dahil.
4- AW2725DF 360Hz. Rekabetçi oyunları sık sık oynayanlar için daha mantıklı.
5-ortam aydınlık değilse tam siyah gösterir. Yani akşam vakti en iyi görüntü kalitesi qd OLED monitördedir. Renk gamutu, yansıma işleme, görüntü netliği vb artılarından dolayı. İncelemelerde bunu doğruluyor.
6-renk doğruluğu olarak incelemelerde çok daha iyi çıkan bir model.
7- metin netliği LCD kadar olmasa da iyi.

Eksileri.

Siyahlar aydınlık ortamda tamamen olmasa da griye döner. LCD panellerden kat kat iyi yine.
Aydınlık ortamda siyahlar biraz morlaşır. Ev ortamında çok fazla belli olmaz.

Aqdmg artıları.
1-siyahlar aydınlık ortamda mor gözükmez.
2-anti flicker özelliği tam olarak iyi çalışmasa da alternatif olarak bulunması güzel.
3-parlaklığı daha iyi.
4- aydınlık ortamda daha iyi siyah gösterir

Eksiler.
Qd OLED kadar net değil.
Qd OLED kadar iyi yansıma işleyemez.
Qd OLED kadar yüksek renk gamutlarına ulaşamaz. Bu yüzden tam HDR deneyimi için yeterli değil. Gündüz vakti daha iyi olsa da akşam vakti kazanan qd OLED.
360Hz'ye karşılık 240Hz.
Metin netliği kötü.

Sonuç: İkisi de birbirinden üstün değil. Aydınlık ortamda kullanıyorsanız ASUS daha mantıklı olur, çünkü daha yüksek parlaklık ve daha iyi siyah seviyeleri sunuyor.

Akşam vakti kullanıyorsanız ve odanız fazla ışık almıyorsa qd OLED Dell daha iyi bir seçim çünkü, çoğu alanda daha başarılı. Daha net, daha iyi yansıma (akşam vakti mor sorunu olmaz) ve yansımada daha iyi işlendiği için en iyi görüntüyü verir. Daha iyi renk gamutu, metin netliği ve 360Hz olması da artısıdır.

Bu arada sorun varsa alabilirim, Dell AW2725DF elimde mevcut.

Zaten 360 takıntım hiç yok ama attığınız monitör şu an scam fiyatında maalesef. Stokta olmadığı için yazmışlar, bende şaşırmıştım. Normal fiyatı 42 bin falan.

Stokta var. Da forumda bir sürü alan kişi gördüm. Kendi yorumlarını vs yazmışlar. Samsung Odyssey OLED G8 27" 0.03 ms 4K Pivot 240 Hz 30.897TL diye yazarsanız 20 sayfanın üzerinde bir konu var. Birden fazla kullanıcıya ulaşmış monitör.

Aw2725df:

Son düzenleme:
Detaylı anlatımınız için çok teşekkürler. Genel hatları ile bilgim olmasa da anlatımınızda yer yer basite indirgeyebildiğiniz için bir çok kısmı anlayabildim. 4K monitöre sıcak bakmıyorum bahsettiğim durumlardan ötürü. Şuanki sistemim zaten 4K el vermezken, yükseltmek istersem de yükselteceğim maximum 5070 Ti olacağı için 2K monitör daha mantıklı benim için. Bilgisayarın bulunduğu oda güneş alıyor ama hali hazırda panjur mevcut. Morlaşma durumunu anladığım kadarıyla zaten güneşi engelleyemeyecek olsam QD-Oled bulaşmazdım bile çünkü biraz renk tarafına takıntılıyım.
Dell tarafında şunu sorabilirim ilk aklıma gelen, oda akşam odanın ışığını açtığımızda o renk saçmalaması belli oluyor mu ? Zaten gün içinde kullanma durumum pek yok gibi ama olsa da dediğim gibi panjur mevcut. Genelde odayı karanlıkta kullanırım zaten ama zaman zaman da gözü yormamak adına açmayı tercih ediyorum. Mesela şuan kullandığım monitörden de memnunum ve üzerine ışık almayı planlıyordum şu tepeye konulan çubuklardan Sanırım eğer Dell tercih edersem, bu ışıktan da vazgeçmem gerekecek gibi.

Ben gündüz vakti de kullanıyorum, şahsen direkt güneş ışığı vurmazsa abartıldığı kadar mor olmuyor. Tüm ekran mosmor olsa zaten kimse tercih etmez. Bir ton şikayet olurdu. Mesela monitörün ortasına bakarsam o kısımlar mor gözüküyor. Sağ ve sol köşelerde sorun yok. Eğer sağ köşeye bakarsamda sol ve ortada sorun olmuyor. Yani hangi kısma bakıyorsanız orada biraz morluk görüyorsunuz. Direkt tüm ekran mor gözükmüyor. En azından çok fazla ışık olmadığı sürece ben böyle bir şey fark etmedim. Mağazada çok fazla gözükebilir, ev ortamı biraz daha farklı.

Zaten dikkat etmezsem bir şey izlerken falan fark etmiyorum pek. Gündüz vakti de çok yüksek kontrast oranlarına ulaştığı için rahatsız olacağınızı düşünmüyorum. Normal LCD monitör gibi değerlendirmemek lazım. Odanın ışığını açarsan siyahlarda biraz düşüş ve morlaşma yine oluyor. Hiç bir değişme olmaması için tam karanlık gerekiyor. Zaten iki oled türünde de tam karanlık en iyi deneyimi veriyor. Çünkü hepsinin yansıma kısmında zaten problemleri var.

Söylenildiği gibi yazı kalitesi recep baltaşın videosunda da bahsedildiği gibi çözülmüş sanırım. Gene de o morarma olayı tarzı şeylere takıntılı olduğum için ya karanlıkta kullanacağım ya da asus tercih edeceğim. O zaman bir süre takip edeceğim hangisinin fiyatı makul bantlara düşerse onu tercih edip alacağım.

Videoda morlaşma ne kadar belli oluyor bilmiyorum ama, recep baltaş qd oled versiyonununda videosunu çekmiş:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Sizin fikriniz nedir ? Dell'e mi yönelmeliyim ? Sizin monitörünüz bu QD-Oled asusla karşılaştırınca yakın mıdır ya da iyi midir ? Dell tarafında da donanımsal olarak Oled yanığına karşı korumak için Asus'taki gibi özellikler eklemiş durumda mı ?
Ya da Asus Woled olanı alırsam sizce pişman olur muyum ? Yoksa aslında bunlar biraz kişisel ve gerçekten kaliteden dolayı farkedilemeyecek durumdalar mı ?

Faydali oluyor diyorsun vrr kapatmaktan farkı yok bu işin. 200-240 arası vrr calıssa ne olur calısmasa ne olur.

Son düzenleme:

İkisinden de pişman olma ihtimaliniz yok. AW2725DF incelemelerin hepsinde aşırı övülen bir model. ASUS'ta glossy woled ile alternatif sunmuş, OLED'in kötüsü yok yani ikisini de seversiniz.

QD asus ile çok bir farkı yok. Asus olan birazcık daha iyi parlaklık sunuyor o kadar, diğer alanlarda kafa kafaya performans veriyorlar. Birde asusta biraz daha fazla özellik var.

Burada kıyaslaması var:

Dell de koruma olarak; piksel kaydırma, piksel yenileme, panel yenileme ve aktif fan bulunuyor. Statik nesneleri algılayıp parlaklığı kısma özelliği yok diye biliyorum. Yalnız saatlerce kullanım sonrası nadiren parlaklık azıcık değişebiliyor. Otomatik parlaklık ayarlama olabilir diye düşünüyorum.

Görev çubuğunu zaten kendim windows'tan gizledim, parlaklığını kısmak yerine direkt gizlemek daha mantıklı. Üstüne getirince zaten gözüküyor.

Benim tercih etmemdeki sebepler şunlardı:

Dell; sorun çıktığı zaman evinize gelip sizdeki monitör yerine geçici bir süre yeni bir monitör veriyor, sonrada değişim için elinizdeki monitörün yenisini gönderiyor. Yani garanti kısmında çok iyiler. Hatta ellerinde yoksa bir üst modeli veriyorlar.

Ayrıca aw2725df modeli yurt dışında en çok övülen qd oled monitör desem yanlış olmaz. Şikayet bakımından çok iyi, yani yazılımsal veya donanımsal herhangi bir sorun çıkarma ihtimali diğerlerine göre düşük. Ayrıca kalibrasyon bakımından en iyi olan modellerden birisi. İncelemelerde de bariz bir şekilde kendini gösterdiği için tercih ettim.

Örnek:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Son düzenleme:
Bu kadar düşünmeye, kafa yormaya hiç gerek yok ama her bilgiden sonra kafam karışıyor Morarma olayının Qd-Olelerde olması beni itiyor, Woled tarafında ise renk gamutunun daha düşük olması itiyor. Ama sanırım karanlıkta kullanarak, renk gamutu daha iyi monitör almak daha mantıklı gibi. Bakalım indirim bekleyeceğim. Hangisi indirime girerse onu almayı planlıyorum şimdilik.
Edit : Yazınızın bir kısmı sonradan geldi. Dell'e beni ikna ettiniz hocam. Şimdi ilk etapta bunun indirimini kovalayacağım, daha sonra 9070 XT yönelip sistem yükselteceğim

Dediğim gibi gündüz vaktı ben pek kullanmıyorum, akşam vakti benim için daha önemli bu yüzden Dell benim için mantıklı. Gündüz kullanacaklar zaten ASUS almalı. Ayrıca benim için kalibrasyon kalitesi, kalite kontrol ve satış sonrası destek kısmı önemli. Hem global hem de TR yorumlarına göre Dell bariz zirveye oynuyor bu konuda. İncelemelerde de renk doğruluğu olarak en iyi bulduğum model bu. Renk sıcaklığı, Delta'e değeri, gama vs en az hata payı olan model bu. Her ne kadar üniteden üniteye göre değişse de incelemelerde ASUS olan bariz bir şekilde daha kötü bir renk doğruluğuna sahip. Yine de ışık alan bir ortamda ASUS'un daha iyi olduğunu söyleyebilirim. Tamamen kullanıcının hangi şartlarda kullanacağına bağlı yani. İkisi de birbirinden üstün değil. Eğer biri çok iyi, diğeri iyi değil diyorsa bu kişi ya fanboydur ya da aldığı malı övmeye doyamayanlardandır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…