Opera GX kaç GB RAM kullanır?

edge kullanabilirsin ram çok problemse değil gibi duruyor 1 sekme aşağı yukarı yapıcağın aktiviteye bağlı 300-800 arası değişir opera için e tabi kısıtlama özelliğide cabası :)

İşletim sistemi ve tarayıcı için yeterli seviyede diyebiliriz. Edge kullanıyorum sadece Technopat sitesi açık 340 MB civarı dolaşıyor. Sistem dahil 4 GB. Haliyle size de yetecektir. Opera da zaten arkadaşların ve benim dediğim gibi 1GB geçtiğini görmedim. Fazla tarayıcı açılınca tabii geçer.

Edge ve Chrome'un, düzgün ayarlar ve reklam engelleyici ile ortalama 5-10 sekmede 1.5 GB kaynak tükettiğini varsayıyorum. Opera GX bunun 200-300 MB fazlasını tüketecektir. İçerisinde bulunan çoğu ayar, siz kapatsanız da arka planda işlem çalıştırmaya devam ediyor.

Opera GX ayrıca animasyonlarının takılma sorunu, bazı sitelerde garip yavaşlamalar ve alakasız çökme sorunları sonrası veri kayıpları sorunları devam ediyor. Reddit, Opera forumları vb. incelersen veya arada buraya da açıldığını görebilirsin. Opera kullanacaklara her zaman varsayılan Opera öneriyorum. Opera'nın ekibinde daha çok reklamcıların sözü geçtiğinden, aşırı düzensi bir şekilde her konuya tarayıcı yapma saçmalığı var. Bu işin odağını aşırı böldüğünden, varsayılan tarayıcı dışındakiler çok da özenilmemiş işler oluyor. Varsayılan tarayıcının da kusursuz olmadığını belirteyim.

Opera özellikle telefonda, diğer tarayıcılara göre çok daha fazla veri toplayan hizmet barındırdığından adı çıkmış bir tarayıcıydı. Halen bu veri toplama işinden vazgeçmiş değil. Google, Facebook, Yandex, Amazon gibi firmalara veri satıyor. Google ve Edge'de veri satıyor ama onlar verilerini kendi hizmetlerinden topluyorlar. Çinli firmalarda bu parayı kim verirse algısı bir tık daha fazla. O yüzden gizlilik tarafında da çok iyi olmadığını belirteyim. Sırf bu algıyı yıkmak adına, söz de gizlilik ayarları eklediler.

Opera GX bir ana tarayıcı olarak hayatta kullanmam. Forumda insanlara yardım etmek için elde tutuyorum veya YT hesabına düşmesini istemediğim bir video izlerken falan.

O bellek miktarı ve diğer donanımların da daha eski olduğunu düşünerek Edge öneriyorum. Bu arada Edge, Chrome, Opera farak etmez hangisini kullanırsan kullan önerdiğim ayarları uygulayın. Opera için önerdiğim ayarlar GX için de geçerlidir.

Opera GX kullanacaksanız kendi reklam engelleme ayarını kapatıp, önerdiğim uzantıyı kullanın. Reklam engellemeyi arada sitelerin durumunu merak edip kapatıyorum. Artık sitelere reklam veren şirketler, bir sitede aynı anda 10-15 tane ve her biri en düşük 80.000 MB kaynak tüketen işlem çalıştırıyor. Site sahipleri bu reklamlardan genele vurunca çok az para kazanmalarına rağmen, reklam engelleyici kullanmayan kullanıcıyı resmen boğuyorlar. Reklam firmaları düzelmeden reklam engelleyici kullanmayı bir protesto olarak görüyorum. Ne zaman site ve tarayıcıyı yormayan sistemlere geçerler o zaman sevdiğim sitelerde açar reklamlara bakarım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı