Osmanlı Devleti'nin yıkıldığına sevindiniz mi üzüldünüz mü?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Osmanlıyı şimdiye göre değil dönemine göre karşılaştırmalısınız kendi döneminde azınlıkları önemli kademelere getiren kaç tane ülke vardı

Dediklerinize biraz katılıyorum ancak, yukarda ki diğer arkadaşın bahsettiği gibi, gayrimüslimler ile müslümanlar eşitlik ve denge içinde yaşamıyorlardı.

Dediklerinize biraz katılıyorum ancak, yukarda ki diğer arkadaşın bahsettiği gibi, gayrimüslimler ile müslümanlar eşitlik ve denge içinde yaşamıyorlardı.
Evet, eksiklikler vardı lakin harika bir denge vardı. Bunun en büyük kanıtı Abdülmecit dönemindeki eşitlik çalışmalarına karşı çıkmalarıdır.

Cumhuriyet çocuklarıyız, Osmanlı son zamanlarında bizim için doğumdan önceki sancıdan ibaretti. Ölü doğanlar da oldu tabi ama konumuz bu değil. Yani cevabım doğduğumuza ne sevindim, ne üzüldüm.

Hocam neticede din ile yönetilen bir devlet Osmanlı, dönemine göre gayet iyi haklar vermiş Balkan harbinden sonra Balkanlar'daki Türklerin çoğu yalın ayak sürüldü. Osmanlı aynısını yapmış olsaydı bugün Balkanlar'da hakimiyetimiz olurdu belki. Yani demem o ki bugün normal görülebilen bazı şeyler dönemi için çok değerli aslında

Evet, eksiklikler vardı lakin harika bir denge vardı. Bunun en büyük kanıtı Abdülmecit dönemindeki eşitlik çalışmalarına karşı çıkmalarıdır.
Dengeden bahsettiğiniz şey, Ondan önceki padişahların gayrimüslimler isyan etmesin diye verdiği haklar. Abdülmecit gelincede müslüman tebaa isyan etmesin diye eşitlik getirdi. Sence sürekli bir taraf isyan etmesin diye bir ona, bir ona hak vermek akıl karı bir işmi?

Tımar arazisi konusu yine askerliğe bağlandığı için verilmiyordu. Tam tersi gayrimüslimler daha zengin oluyorlardı. Hatta Mecit döneminde Müslümanlar ile eşitlikler getirilince gayrimüslimler bazı konulardan rahatsız oldular.
@Sekrax Loyalty'e bu konuda katılıyorum. Bugün Anadoluyu gezin bakın. Osmanlı eserinden çok Selçuklu, Danışmentli gibi beyliklerin eserlerini bulacaksınız. Ancak Balkanlara gidin, bir sürü Osmanlı eseri ile karşılaşıyorsunuz. Osmanlı'nın asıl yönelim gösterdiği coğrafya Balkan coğrafyası idi. Gayrimüslimler müslümanlardan daha zenginlerdi. Ancak sen de haklısın, Devlet şeriat ile yönetilmese bile "biz müslümanız" gibi bir sloganı olduğu için devlet yönetimine gayrimüslimleri çok yaklaştırmazdı, Ermeniler hariç (Millet-i Sâdıka).

1950'li yıllara kadar bu ülkede mübadeleye rağmen bir sürü gayrimüslim yaşıyordu. (6-7 Eylül olayları sonrasında çoğu ülkemizi terk etmiştir) Bunun nedeni Yunanların isteği ile İstanbul'daki gayrimüslimlerin mübadeleye tâbi tutulmamasıdır. İşte İkinci Dünya Savaşı yıllarında Devlet kasaya para koymak amacıyla Recep Peker önderliğinde "Varlık Vergisi" adında bir vergi çıkarttı. Bu vergi sistemine göre herkesten gelirine göre vergi alınacaktı. Bu yasanın geçmesinden sonra gayrimüslimler feci şekilde acı çekti ve en cok acı çeken de onlardı. Evet, devletin adı Türkiye idi ama zengin olan Türkler değildi. Ortodoks ve Yahudilerdi.

Osmanlı İslahat Fermanını çıkardıktan sonra gayrimüslimler "aman efendim yeter ki fazla vergi verelim ama askere gitmeyelim" demiştir. Askere giden Anadolu çocuğu, fakir olan gene Anadolu çocuğu. Özellike 19. Yüzyıldan sonra gayrimüslim topluluklar ile müslümanlar arasındaki gelir makası iyicene artmıştır.

Saygılar.

Dengeden bahsettiğiniz şey, Ondan önceki padişahların gayrimüslimler isyan etmesin diye verdiği haklar. Abdülmecit gelincede müslüman tebaa isyan etmesin diye eşitlik getirdi. Sence sürekli bir taraf isyan etmesin diye bir ona, bir ona hak vermek akıl karı bir işmi?
İsyan etmesin diye mi? Adalet esas alındığı için olabilir mi? Bazı düşünürler kendi ülkelerine Osmanlı adaleti gelsin diye demeçler vermişken niçin Osmanlı'yı bu şekilde değerlendirdiniz anlamadım.

Mezhep farklı bir mesele de art arda iki büyük gücün saldırısına uğramış, çocukluktan oyuncak yerine silahla tanışmış insanları kullanarak Şeriat'ı kötülemeye çalışmaları gerçekten acınası...
Doğru. Şeriatı şeriat kötü bir yönetim biçimi olduğu için eleştirmek çok daha mantıklı.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı