Osmanlı Devleti'nin yıkıldığına sevindiniz mi üzüldünüz mü?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Gayrimüslimler de askerlik yapmıyorlardı. Sadece müslümanlardan alınan vergiler de vardı. Eşitlik değil denge söz konusuydu.
Gayrimüslimler zorunlu askerlik yapmıyorlardı evet ancak, o dönemin en önemli geçim kaynaklarından olan tımar arazisi sahibi olamıyorlardı? Böyle olunca çoğu gayrimüslim ya tüccarlık ya da askerlik ile uğraştı.

Bu da bir gurur yeniden eski sınırları da görmek isterdim.
Yıkıldığını düşünmüyorum: "Cumhuriyet devamlılıktır. Osmanlı, Türklerin imparatorluğuydu, bu da Türklerin cumhuriyetidir." ~İlber Ortaylı

Bu topraklar bin yıldır Türkiye olarak anılıyor. İngiltere ve Fransa'da hanedanlar değişti. Özellile Fransa'da bir hanedan, bir cumhuriyet, bir hanedan bir cumhuriyet, bir işgal, yeni bir cumhuriyet gibi bir sürü olay yaşandı. Adamlar yıkıldık diyor mu? Bourbon Hanedanı Fransasının adı da Fransa, Napolyon hanedanı Fransası da Fransa, cumhuriyet rejimleri de, diktatörlük Fransası da Fransa. Çünkü devlet geleneği hâla orada duruyor. Rejimler yıkılır, devletler değil. Devlet yıkıldığı zaman oradaki gelenek tamami ile bitmiştir.

Bu topraklar 1000 yıldır Türkiye olarak anılıyor. Çünkü Anadolu Selçuklu Devletinden beri yeni bir Türk devlet geleneği var ve o gelenek hâla burada duruyor.

Not: Hanedan gittiği için yani rejim değiştiği için mutluyum.

Kadınlara özgürlük hakkı verilmemişti ki böyle konuşuyorum

Gayrimüslimler zorunlu askerlik yapmıyorlardı evet ancak, o dönemin en önemli geçim kaynaklarından olan tımar arazisi sahibi olamıyorlardı? Böyle olunca çoğu gayrimüslim ya tüccarlık ya da askerlik ile uğraştı.
Tımar arazisi konusu yine askerliğe bağlandığı için verilmiyordu. Tam tersi gayrimüslimler daha zengin oluyorlardı. Hatta Mecit döneminde Müslümanlar ile eşitlikler getirilince gayrimüslimler bazı konulardan rahatsız oldular.

Taliban biz şeriatı harfiyen uyguluyoruz diyor. (Bunu da ben demiyorum kendileri diyor)

Fatih Sultan Mehmet'in ise kendi kişisel tercihleri olabilir, bu kişisel tercihleri de şeriata bağlayamazsınız kafanıza göre. Ama siz bağlıyorsunuz işte.

Neyse, bu konuda daha sayfalarca tartışılır. Size kolay gelsin. Hiç şimdi şeriat şöyleymiş böyleymiş tartışmaya devam edemeyeceğim :D
Kişisel tercih dediğiniz şey aslında başta dediğim din anlayışı. Din anlayışı var olan bir şey neden bu kadar tepki verdiniz anlayamadım.

Din anlayışı olmasa mezhep dediğimiz şey ortaya çıkmazdı zaten.

Bende desteklemediğim bir fikir hakkında tartışmayacağım saygılar iyi forumlar...

Kişisel tercih dediğiniz şey aslında başta dediğim din anlayışı. Din anlayışı var olan bir şey neden bu kadar tepki verdiniz anlayamadım.

Din anlayışı olmasa mezhep dediğimiz şey ortaya çıkmazdı zaten.

Bende desteklemediğim bir fikir hakkında tartışmayacağım saygılar iyi forumlar...
Mezhep farklı bir mesele de art arda iki büyük gücün saldırısına uğramış, çocukluktan oyuncak yerine silahla tanışmış insanları kullanarak Şeriat'ı kötülemeye çalışmaları gerçekten acınası...

Tımar arazisi konusu yine askerliğe bağlandığı için verilmiyordu. Tam tersi gayrimüslimler daha zengin oluyorlardı. Hatta 2. Mahmut döneminde Müslümanlar ile eşitlikler getirilince gayrimüslimler bazı konulardan rahatsız oldular.
Peki gayrimüslimlerin 2. sınıf vatandaşmış gibi görülüp, tanık olarak kabul edilmemeleri? Ya da bir gayrimüslim ile bir müslümanın davalık olmasında, şeriat mahkemesine başvurulması? Gayrimüslimlerin sokakta kendilerinin din ve ırklarını belli edecek renklerde kıyafet giymeleri zorunluluğu? Hatta kamu görevlerine gelmeleri bile kısıtlıydı.

Peki gayrimüslimlerin 2. sınıf vatandaşmış gibi görülüp, tanık olarak kabul edilmemeleri? Ya da bir gayrimüslim ile bir müslümanın davalık olmasında, şeriat mahkemesine başvurulması? Gayrimüslimlerin sokakta kendilerinin din ve ırklarını belli edecek renklerde kıyafet giymeleri zorunluluğu? Hatta kamu görevlerine gelmeleri bile kısıtlıydı.
Olması gereken

Tanık olarak kabul edilmeme olayı sadece bazı konularda geçerli. Her yargılama da geçerli olan bir durum değildi. Kamu görevlerine gelmeleri üst mevkilerde evet kısıtlıydı. Monarşi ile yönetilen bir ülkede üst mevkiler çok değerli olduğu için bence gayet mantıklı. Kıyafet giyme zorunluluğu bir hatadır. Hatasız olmalarını beklemek haksızlık olurdu.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı