Osmanlı neden Sanayi Devrimini gerçekleştiremedi?

Güzel kardeşim, Osmanlı'nın sözü en son 16. yy'da geçiyordu ; 17 ve sonrasında ful Fransa-İngiltere sayesinde dış politikada zar zor ayaktaydık. Osmanlı daha daha Kavalı Mehmet Ali Paşa'ya bile sözünü geçiremedi vali olan ; gitti kavgalı olduğu Rusya'dan yardım isteyerek. Ali Paşa tek başına Mısır'dan Kütahya'ya kadar geldi. Tarihini çok fazla geliştirmelisin maalesef.
 
Osmanlı neden sanayileşemedi? Din tüccarları yüzünden mi yoksa sanayi devrimini gerçekleştirecek güce sahip değil miydi?

Çok ilginç. Bu soru benim 7 sene önce aklıma geldiğinde odamı kitaplarla doldurmuştum. Şimdikiler ise forumlara sormayı tercih ediyor.

Bu, sana öyle buradaki birkaç kişinin anlatabileceği bir olay değil. Okuman lazım.



Mehmet Genç, çok kıymetli bir insandır. Kitaplarını az okumadım, sohbetlerini az dinlemedim. Bu olaya Sanayi Devrimi olarak da değil, direk Mehmet Genç hoca gibi "Devlet ve Ekonomi" olarak bakmak gerek.

 
En başta matbaa gelirken vezirlerin bu gavur işi demesi gibi bir şey bu. Genel olarak yabancıları takip etmedik, kendimizle yetindik, yenilik kabul etmek yerine bu böyle dedik ve sonuç bu yani. Ayrıca o dönem Osmanlı kötüleşme sürecine girmişti doğru hatırlıyorsam.

Şu kitabı okumanı tavsiye ederim. Neyin zayıf, neyin cahil olduğunu o zaman görürsün. Akıl her şey değildir, bilim de her şey değildir. Bir devletin dinamikleri vardır ve devlet dinamiği, insan beynine indirgenemez. Devlet insan değildir zira.

 
Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşıyorduk.
Osmanlı olurdu ama İmparatorluk değil Cumhuriyet olurdu büyük ihtimalle.
Çok ilginç. Bu soru benim 7 sene önce aklıma geldiğinde odamı kitaplarla doldurmuştum. Şimdikiler ise forumlara sormayı tercih ediyor.
Ben de merak edip araştırdım ama sizlerinde yorumlarınızı merak ettiğim için buradan da sormak istedim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Osmanlı olurdu ama İmparatorluk değil Cumhuriyet olurdu büyük ihtimalle.
Sanırsam zaten kahkaha emojisi atanların çoğu o dediğimden atmış. Ben orada aslında Osmanlı Devleti demek istemiştim. Dediğim ütopik ki zaten ben "belki" dedim, çünkü son 200 yıl içerisinde şu zamanki dünyada demokrasi naraları illa ki atılacağı için dayanması gene zor olurdu. Açıklamadan yazdım, açıklamasını istemeden emoji atanların seviyesi belli.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı