Osmanlıca öğrenmek faydalı mı?

Merhaba, 9. sınıf öğrencisiyim. Yaşıtlarımdan biraz farklıyım Instagram'da ergence hikayeler atan kavga eden tiplerden değilim o kişilerle de işim olmaz. Kendimi geliştirmeyi seviyorum. Bu aralar dillere merak saldım. Tek konuşabildiğim dil İngilizce onu da az biliyorum. Sizce osmanlıca öğrenmek iyi midir? Bana ne gibi faydalar sağlar eğer osmanlıcabilirsen Farsça dabilirsin diyenler de oldu. Sizce doğru mudur? Diyelim önünüzde 2 seçenek var. Biri osmanlıca biri de göktürkçe. Siz hangisini ve neden seçerdiniz?

Bence ikisini de şu anlık boş verin, ingilizcenizi geliştirmeye bakın, ingilizceyi geliştirdikten sonra ikisini de öğrenirsiniz zaten zor değiller.

Merhaba, 9. sınıf öğrencisiyim. Yaşıtlarımdan biraz farklıyım Instagram'da ergence hikayeler atan kavga eden tiplerden değilim o kişilerle de işim olmaz. Kendimi geliştirmeyi seviyorum. Bu aralar dillere merak saldım. Tek konuşabildiğim dil İngilizce onu da az biliyorum. Sizce osmanlıca öğrenmek iyi midir? Bana ne gibi faydalar sağlar eğer osmanlıcabilirsen Farsça dabilirsin diyenler de oldu. Sizce doğru mudur? Diyelim önünüzde 2 seçenek var. Biri osmanlıca biri de göktürkçe. Siz hangisini ve neden seçerdiniz?

Hürrem sultana mı sarkacaksın?

Cidden çok haklılar Osmanlıca'nın bir çok yararı var bu arkadaşlar bunları çıkarıp direk Fransızca Almanca öğren diyorlar.Bir araştırmada Öz Türkçe kelimelerin sadece 1/5'ni kullandığımız açıklandı. Bu arada Osmanlıcayı bilirsen iyi bir maaş alabilirsin dediniz bu konuyu biraz açabilirmisiniz. Ayrıca yazıyı nasıl Kalınlaştırdınız?
Fransızca ve Almanca gibi dilleri öğrenmen yönünde sana tavsiye veren arkadaşlara hatırlatmak lazımdır ki, Cumhuriyet'in kurucusu olan Mustafa Kemal'in iyi düzeyde Fransızca biliyor olmasının nedeni Osmanlı eğitim sisteminde yetişmesidir. Sana "Osmanlı Türkçesi'ni boş ver, Fransızca öğren." diyen insanlar İngilizce'den başka bir dil bilir mi, sanmam.

Osmanlı Türkçesini mükemmel bir düzeyde okuyabiliyor olman, senin devlet arşivi yöneticileri tarafından havada kapılman demektir. Devlet arşivlerinde çalışanlarsa sürekli olarak T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı sitesindeki "Belge Tarama Sistemi" kısmında ki Osmanlı Türkçesi belgeleri çevirmekle mükellefler. Bu insanlarda tabii ki her insanın yapamadığı bir şeyi yapıyor oldukları için çok yüksek maaş alıyorlar.

Yazıyı kalınlaştırmak için şurada ki araçları kullanabilirsin:

r.png

Efeciğim buraya "öğrenmemen" yönünde yorum yapan tüm herkesin önce sırayla yorumlarını okumanı, daha sonra kendi ideolojilerinden ötürü böyle yorumlar yaptıklarını düşünmeni ve hemen ardından da bu videoyu sonuna kadar izlemeni kesinlikle tavsiye ediyorum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

İngilizce öğrenmek Osmanlı türkçesi öğrenmeye engel değildir. Şahsen ben her ikisini de iyi düzeyde okuyabiliyorum. Çevrende ki insanların senin düşüncelerini, yapmak istediklerini ve yapacaklarını belirlemelerine asla izin verme. Fikirlerini alabilirsin ama sakın kendi isteklerini farklı insanlar yüzünden geri plana atma. İnsanı, kendi istekleri şekillendirir. Başkalarınınkiyse mahveder.

Ayrıca: Bugün ülkemizde Osmanlı türkçesini mükemmel düzeyde okuyabilen herkes çok yüksek maaşlara çok rahat iş bulabilir.

Eğer Osmanlı türkçesinde gelecekte iyi bir konuma gelmek istiyorsan, YouTube üzerinden bunun gibi videoları yiyip bitirmen gerekiyor. Onları izlemeye ağırlık verebilirsin.

Tarih bölümü vs okuyacaksa yararı olacaktır ancak onun dışınca yüksek maaş alır kısmına katılmıyorum, osmanlıca öğrendim abim arkeoloji okuyordu ondan heveslenmiştim, iyi seviyede biliyorum ve eski yazıtları okumaktan başka hiçbir getirisi olmadı.

Dostum asıl konuya girmeden önce şu "yaşıtlarımdan farklıyım" triplerine değinmek istiyorum çünkü bu forumda senin gibi marjinal geçinen arkadaşları çok görüyorum ve rahatsız edici olduğunuzu düşünüyorum. Senin tiktok kullanmaman, 80'ler şarkıları dinlemen, faydalı olduğunu düşündüğün uğraşlarla ilgilenmen, keko olmaman seni yaşıtlarından farklı marjinal bir insan yapmaz. Dışarıda senin yaşında 1 milyon keko varsa 10 milyon tane senin gibi marjinal geçinen var. Sanane insanların Instagram'da gezinmekten hoşlanmasından? Lise çağına gelmişsin daha bağlaçların ne olduğunu bilmiyorsun bir de üst insan ayakları yapıyorsun.

Konuyla alakalı olarak; tarihçi veya hukukçu olmayacaksan Osmanlıca o kadar da işine yaramaz. Hiç işine yaramaz mı, tabii ki yarar. Herhangi bir konuyu bilmek bilmemekten daha iyidir ama ona ayıracağın zamanı İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca gibi daha güncel dilleri öğrenmeye ayırırsan daha kârda olursun.
Direk olarak diğer insanlardan farklıyım demek istemedim geleceğe daha dönük planlamalar yaptığım için dedim Kendi sınıfım dan yola çıkarak bunu dedim onların pek umrunda değildi açıkçası 80 Ler müziklerini dinlemiyorum bide Tiktok kullananlara sıkıntım yok bence gayet iyi bir uygulama ama %80 uygulamayı çöp ediyor saçma sapan içerikler paylaşıyor zaten bu yüzden insanlarda ön yargı oluştu Otomatikman Tiktok kullanan maldır bir şey bilmez fikri oluşuyor

Tarih bölümü vs okuyacaksa yararı olacaktır ancak onun dışınca yüksek maaş alır kısmına katılmıyorum, osmanlıca öğrendim abim arkeoloji okuyordu ondan heveslenmiştim, iyi seviyede biliyorum ve eski yazıtları okumaktan başka hiçbir getirisi olmadı.
Arkadaşım eğer kullanamıyorsan tabii ki bir getirisi olmaz. Eski metinleri kullanarak daha önceden yapılmamış konularla alakalı tez yazarsan bunun çok ekmeğini yersin. Bu da senin birçok kişi tarafından fark edilmene neden olur. Yazar, akademisyen veya çevirmen olma yolunda gayret göstermezsen nereden gelecek bu para, havadan mı? Çince yazıtlar için Çince, Rusça yazıtlar için Rusça, Osmanlı Türkçesi yazıtları için Osmanlı Türkçesi gerek. Bu yazıtlardan edindiğin bilgilerle kitap çıkartacaksın, satış yapacaksın. Günümüz yazarları kitaplarını nasıl yazıyor sence? Benim çok değerli bir hocamın yazdığı bir kitaptan örnek vereyim: Rusça bildiği için olduğu gibi transkript ettiği asırlar önce yazılmış bu kitap, 3. baskısına çıkacak. Sadece dil bildiğin için pasif gelir kazanmak gibi bir şey bu.

Arkadaşım eğer kullanamıyorsan tabii ki bir getirisi olmaz. Eski metinleri kullanarak daha önceden yapılmamış konularla alakalı tez yazarsan bunun çok ekmeğini yersin. Bu da senin birçok kişi tarafından fark edilmene neden olur? Yazar, akademisyen veya çevirmen olma yolunda gayret göstermezsen nereden gelecek bu para, havadan mı?

Çok para kazanmak istesem emin olun osmanlıca ilk tercihim olmaz, abim benden daha iyi biliyor ve tez de yazdı ancak hiçbir şey olmadı, onca başarısına rağmen bağlantıları olmadığı için yüksek lisansa bile alınmadı, her şey o kadar kolay olmuyor, osmanlıcayı Türkiye dışında başka hiçbir yerde para amaçlı kullanamazsınız çünkü çok da gerekli bir dil değil. Ben kendi fikrimden bahsettim, yine de fikir verdiğiniz için teşekkür ederim. Belki bir gün kullanırım.

Ben yazılımcı olmak istiyorum ama Tarihe baya ilgiliyim 50 yaşına kadar yazılımcı olur sonra siyesete atılırım 75 yaşına geldiğimde kendimi aday gösterir seçimi kazanamayıp 10 sene gençlerin hayatını mahvederim artık.

Ben yazılımcı olmak istiyorum ama Tarihe baya ilgiliyim 50 yaşına kadar yazılımcı olur sonra siyesete atılırım 75 yaşına geldiğimde kendimi aday gösterir seçimi kazanamayıp 10 sene gençlerin hayatını mahvederim artık.
.d

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı