Otomobil Satın Alırken ve Kullanırken Ne Kadar Vergi Ödüyoruz?

Gudermes

Hectopat
Katılım
4 Eylül 2010
Mesajlar
468
Otomobil Satın Alırken ve Kullanırken Ne Kadar Vergi Ödüyoruz?

Araba vergileri her zaman kullanıcılar için başlı başına sorun olmuştur. Bugün yazımda vereceğim örnekler vergi konusunda gerçekten sayılı düzeyde görev yapmış kişiler tarafından gerçekleştirilmiştir. Ben makaleyi buraya alacağım direk ve yazan kişi ile bilgiyi altında vereceğim. Bu konuda benim yazacağım bir makale bu kadar detaylı ve net olmayabilirdi. Faydalı olacağına inanıyorum. Forum takipçileri bilirler ki benim yazdığım yazılar benim gözlemim yorumumu içerir ama bu farklı önemli bir konu olduğunda alıntı yapıyorum. Makalemize geçelim..


Otomobil alırken ne kadar vergi ödüyoruz?
OTOMOBİL SATIN ALIRKEN VE KULLANIRKEN NE KADAR VERGİ ÖDÜYORUZ?

Attila BUDAK

Her gün kullandığımız otomobillerimizi alırken ödediğimiz tutarın ne kadarının vergi olduğunu biliyor muyuz? Temel olarak bir otomobil satın alırken 3 tür vergi ile muhatap oluyoruz. Bunlar özel tüketim vergisi, katma değer vergisi ve yine otomobili alırken peşin olarak ödediğimiz motorlu taşıtlar vergisi. Bunlar içerisinde oransal olarak ağırlığı özel tüketim vergisi oluşturmaktadır. Özel tüketim vergisi ve motorlu taşıtlar vergisi aracın motor silindir hacmine göre alınırken, katma değer vergisi ise genel oran olan %18’dir. Motorlu taşıtlar vergisinin tamamı araç satın alırken ödenmemekte aracın alındığı tarihe bağlı olarak sadece ilk ya da ikinci taksiti tahsil edilmektedir.

Aşağıdaki tabloda sıfır km araçlar üzerindeki dolaylı vergiler (KDV, ÖTV) ile bir servet vergisi niteliğindeki MTV gösterilmiştir.

cpzgm.jpg


Aşağıdaki tabloda iki araç için vergi yükü hesaplanmıştır.

cpzhf.jpg


Görüldüğü üzere, sıfır km araç alımında vergi yükü 1,6lt ve altı bir binek araç için %63 iken bu oran motor hacmi yüksek lüks araçlar için %173 gibi çok daha yüksek olabilmektedir.
5 Yıl kullandığımız bir araç için ne kadar vergi ödüyoruz?
Bir aracın ortalama olarak 5 yılda bir el değiştirdiğini varsayabiliriz. Bu 5 yıl boyunca acaba aracımızı kullanırken ne kadar vergi ödüyoruz? Aşağıda Türkiye’de kullanımı yaygın olan 1,6 lt motor hacmine sahip benzinli binek bir araç için bu hesaplama yapılmıştır.
Kullanıcımızın yılda ortalama 20.000km yol kat ettiğini, kasko ve trafik sigorta bedelinin yılda ortalama 1.100-TL olduğunu ayrıca aracın bakım ve sair masrafları için de yıllık 750-TL harcama yaptığını varsayalım. Aracımızın anahtar teslim satış fiyatı 49.000-TL’dir.
Benzinin litre fiyatı 4,5-TL olup, aracımızın ortalama yakıt tüketimi 8lt/100km dir.
Aşağıdaki tabloda yıllar itibariyle araç için yapılan harcamalar gösterilmiştir.

cpzph.jpg


Yukarıdaki harcama tutarlarına istinaden ödenmesi gereken vergiler ise yine tablodaki sıralarına uygun olarak aşağıda gösterilmiştir.

cpzql.jpg


Görüldüğü üzere, 49.000-TL’ye satın alınan bir otomobil için 5 yıl boyunca ödenen vergi yaklaşık olarak 43.814-TL olmaktadır.

Bu makale Attila BUDAK tarafından vergialgı sitesi için hazırlanmıştır.
 
Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı