Oyun için işletim sistemleri

Karperion

Kilopat
Katılım
24 Ekim 2015
Mesajlar
392
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Hepinimizin bildiği gibi, düşük işlem gücü ile harika işler çıkaran işletim sistemi çeşitleri mevcut. Bunun arkasında yatan birçok sebep bulunmasına rağmen, en çok öne çıkan sebep tabii ki cihaz içerisinde bulunan bileşenlenler ile tam uyumlu ve gereksiz komut satırlarından arındırılmış olmaları. Örnek verecek olursak iOS telefonların Android işletim sistemi olan telefonlardan daha stabil çalışması, oyun konsollarının bilgisayarlara nazaran daha düşük özelliklere sahip olmalarına rağmen oyunları daha yüksek saniye kare hızında sunabilmesi gibi. Birkaç gündür kafamda olan soru ise, iyi işler başaran Windows 10 çok türlü amaçlar için kullanılabilmesinden dolayı oyun oynarken arkada dönen işlemler oyunun stabilitesini az da olsa bozuyor mu? PS4 OS, Xbox OS gibi sadece oyun odaklı stabil çalışan operating System çeşitleri PC kategorisinde mevcut mu?
 
Son düzenleme:
PlayStation ve Xbox'ların işletim sistemleri "Real Time Operating System" kategorisindedir. Sadece o iş için özel tasarlanmıştır dediğiniz gibi. Bilgisayar için yazılmış işletim sistemlerinden, veya onların çekirdeklerinden gereksiz şeyler atılarak oluşturulmuştur ve sadece o belirli donanıma desteği bırakmışlardır, ve özel bir grafik API'leri vardır. Windows'un oyunlarda güçlü performans vermesi mesela DirectX API'si sayesindedir. OpenGL mesela DirectX kadar hızlı değil bildiğim kadarıyla.

Bilgisayar için ise herhangi bir RTOS yoktur, PC işletim sistemleri sadece mimariye göre yapılır, ve küresel olarak kullanılabilir. Mesela aynı Windows'u eski bir 64 bit işlemci de çalıştırabiliyor, modern bir işlemci de. Fakat PS3 sistem yazılımını PS4'te çalıştıramazsınız mesela. Çünkü sadece PS3 için tasarlanmıştır.

Sözün özü, hedef kitlesi sadece düşük özellikli bilgisayarlar, gömülü sistemler vs. değil genel kullanım olan işletim sistemlerinde, En güçlü bilgisayarlar da aynı işletim sistemini kullanabilir. Çalışması donanıma özel değildir.

Belirli kernel türleri vardır. Araştırmanızı tavsiye ederim.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı