Merhabalar.
Şu anda network öğrencisiyim ve sistemimi tamamen Linux'a geçirmek istiyorum. Cyberpunk, CS2 ve Minecraft gibi oyunları oynayacağım. Ayrıca 1-2 ay boyunca sanal makinede saf Arch Linux kullandım.
İlk öncelikle, üstteki arkadaşın ürettiği içerikten haberdar olmaması beni güldürdü. Snap’in adı çıkmış, GNU’yu geliştiren Richard Stallman’ın bile Ubuntu’ya doğrudan “spyware” dediği birçok farklı röportaj ve kaynak var.
GNU – Ubuntu Spyware
Ars Technica – Richard Stallman calls Ubuntu spyware because it tracks searches
YouTube – Richard Stallman on Ubuntu
Üst kısımda oyunlara da değinmek istiyorum. Ubuntu, zaten Debian tabanlı olduğu için “stabilite + yenilik” kısmında kendini öne çıkarıyor. Ubuntu kullanacak olan kişiler genellikle grafik arayüz üzerinden işlem yapmayı tercih eden, mevcut dağıtımının ayarlarıyla uğraşmak istemeyen kullanıcılar.
Arch ve Arch tabanlı dağıtımların temel aldığı model
Rolling Release modelidir. Bu sistem, hızlı güncellemeler ve hızlı paket akışıyla sürekli güncel kalmayı hedefler.
Oyun kısmında ise benim ayrıca bir şey söylememe gerek yok; ProtonDB’ye girip bakabilirsin. Kullanıcıların yüzde kaçı oyun odaklı olarak Ubuntu kullanıyor, görebilirsin.
Ayrıca çekirdek (kernel) kısmında özelleştirilmiş
Zen Kernel kullanmanı tavsiye ederim. Bu çekirdek,
CachyOS’ta da oldukça iyi çalışıyor.
AUR gibi bir deponun varlığından hiç bahsetmiyorum bile Snap ile yan yana getirilemez bile.